Diyarbakır karpuzu ağır olacak

Diyarbakır karpuzu ağır olacak
Diyarbakır'ın özellikle iriliği ve lezzeti ile sembolü haline gelen ve son yıllarda kilogramında düşüş yaşanan karpuz, yapılan çalışmalarla yeniden eski ağırlığına kavuşacak.
  •  

 

Diyarbakır'ın sembolü haline gelen yerli karpuz fideleri, Dicle Nehri kenarındaki arazilerde toprakla buluştu. Nehrin kenarında çakıllı ve kumlu arazide, yöreye özgü yöntemlerle yetiştirilen karpuz için güvercin gübresi kullanılıyor.

Hastalık nedeniyle özellikle son 2 yılda ağırlığında düşüş yaşanan Diyarbakır karpuzunun, eski ağırlığına kavuşması için yapılan çalışmaların bu yıl meyvesini vermesi bekleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır karpuzu tohumlarının korunması ve geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

"Hastalık nedeniyle son 2 yılda karpuz ağırlığında bir düşme oldu ama bu sene önlemlerimizi aldık." diyen Atalar, incelemeler sonucunda ekiplerinin karpuz bahçelerinde ekim yapılan alanları kontrol ettiğini, meydana gelen hastalıkların tespit edildiğini kaydetti.

Bunlarla ilgili çiftçilerin bilgilendirildiğini, alınması gereken bütün tedbirlerin alındığını anlatan Atalar, teknik elamanlar vasıtasıyla gerekli kontrollerin yapıldığını dile getirdi.

Atalar, karpuz yetiştiren 20 çiftçiye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 30 ton gübre desteği verildiğini, Diyarbakır karpuzunu Türkiye ve dünyaya tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlatarak, şöyle konuştu:

"En son Diyarbakır'a özgü karpuz 55 kilo 400 gram ağırlığa ulaşmıştı. Bu yıl ekimler tamamlandı. Diyarbakır karpuz çeşidinde yaklaşık 500 dekar ekim alanı söz konusudur. Yaptığımız incelemelerde gelişmelerin iyi olduğu bütün ekimlerin tamamlandığını ve iyi bir süreç içerisinde ilerlediğini tespit ettik. Diyarbakır karpuzunu bu yıl inşallah festivalde daha önceki ağırlıkların üzerinde bir rekolte ile tamamlamayı hedeflemekteyiz."

 Dicle Nehri kenarında karpuz yetiştiren Adil Aydın da Diyarbakır karpuzunun en önemli özelliğinin iriliği ve lezzeti olduğunu söyledi.

Son yıllarda Diyarbakır karpuzunun pembe, sürme ve feri olarak 3'e ayrıldığını ifade eden Aydın, "Diyarbakır karpuzumuzu özellikle güvercin gübresi ile yetiştiriyoruz. Bu gübre ile karpuz daha da büyüyor ve aroması daha da lezzetli oluyor." diye konuştu.

Aydın, karpuzun ekildikten 75 gün sonra olgunlaştığını söyledi.

Abdülmenaf Demir ise Diyarbakır karpuzunun her tarlada yetişmediğini belirterek, "8 kişi sürekli tarlanın içindeyiz. Karpuzlarımız bazen 30 bazen de 60 kilogram oluyor." diye konuştu.(AA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.