Diyarbakır karpuzu çıktı

Diyarbakır karpuzu çıktı
Diyarbakır karpuzu tezgâhtaki yerini aldı

Temmuz ortalarında Pazar tezgâhlarında yerini alması beklenen Diyarbakır karpuzu çıktı. Şahintepesi bölgesinde yetişen ve iki gündür pazarda alıcısıyla buluşan Diyarbakır karpuzuna yoğun ilgi var.

İki gündür Pazar tezgâhlarında yerini alan ve Diyarbakır’da yetişen karpuz ile ilgili Yenişehir pazarı esnafları ile konuştuk.

 

 

 

‘Diyarbakır karpuzunun en önemli özelliği doğal olmasıdır’

Yenişehir ilçesi semt pazarı esnaflarından Musa Akdemir, Diyarbakır karpuzunun pazarda rakip tanımadığını belirterek, “ 1990’dan bu yana pazarcılık yapıyorum. Diyarbakır karpuzunda hasat yeni başladı. İki gündür Diyarbakır karpuzunu tezgâhta satıyoruz. Diyarbakır karpuzunda ilk hasat Şahintepesi bölgesinde yapıldı. Diyarbakır karpuzunun en önemli özelliği doğal olmasıdır. Diğer karpuzlar gibi kabak aşılı değildir. Ama tabii Diyarbakır’ın eski karpuzu yok. Bugün Diyarbakır’da yetişen karpuz da Adana’dan fide olarak geliyor. Diyarbakır’ın eski karpuzlarının bir tanesi 25 kilo geliyordu ama şuan maalesef eski karpuzlar yok. Diyarbakır karpuzu piyasaya çıktı ve artık karpuz fiyatları daha da düşer. Diyarbakır’da karpuz ekimi birçok yerde yapılıyor. Mardin yolunda, Karacadağ’da, Çınar’da,  Mazıdağ’da karpuz ekiliyor. Vatandaşların Diyarbakır karpuzuna ilgisi oldukça yoğun. İki gündür oldukça iyi satışımız var.”

‘Diyarbakır’ın eski karpuzu kalmadı, onlar hayal oldu’

Hakiki Diyarbakır karpuzunun ancak bir ay sonra yetişebileceğini belirten Yenişehir pazarı esnaflarından Cemal Akçiçek, ise şunları söyledi: “Diyarbakır’da yetişen karpuz çıktı ama tabii Diyarbakır’ın eski karpuzu değil bunlar. Tohumu Adana’dan geliyor ve burada yetişiyor. Diyarbakır’ın eski karpuzu kalmadı, onlar hayal oldu. Toprağımız da artık eskisi gibi verim vermiyor. Her şeyin doğalı kalmamış artık. Hakiki Diyarbakır karpuzu bu zamanda çıkmaz. Onun çıkması için daha bir ay zaman var. Şuan Diyarbakır karpuzu diye tezgâha gelen karpuz fide olarak Adana’dan getirilen ve burada yetiştirilen karpuzdur.”

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.