Diyarbakır merkezli 8 ilde operasyon: 90 gözaltı

Diyarbakır merkezli 8 ilde operasyon: 90 gözaltı
Diyarbakır merkezli 8 ilde aralarında HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı, gazeteciler Abdurrahman Gök, Kibriye Evren, Esra Solun Dal ve Semiha Alankuş, TJA çalışanı ve Jineoloji yazarı Figen Aras ile DTK Eşbaşkanlık Divanı üyesi Hilmi Aydoğdu ile diğer Eşbaşkanlık Divanı üyelerinin de olduğu 90 kişi gözaltına alındı.

 

 

hdp-operasyon-(1).jpg

Diyarbakır'da zırhlı araçlar eşliğinde onlarca eve baskın yapan polis, birçok evin kapısını kırarak içeri girdi. Polis baskınlarında, gazeteci Abdurrahman Gök ve Kibriye Evren ile HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Gözaltına alınanların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldüğü kaydedildi.

İstanbul’da da aynı operasyon kapsamında gazeteci Semiha Alankuş evinden gözaltına alındı. Alankuş’un Diyarbakır’a getirileceği belirtildi.

Öte yandan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, baskın sırasında kurumun kapı ve pencerelerinin kırıldığı her her tarafın dağıtılarak bilgisayarlara ve kitaplara el konulduğu belirtildi.

DTK'den alınan bilgilere göre aralarında DTK Eşbaşkanlık Divanı üyelerinin de bulunduğu gazeteci, siyasetçi ve hukukçulardan gözaltına alınanlardan ismi tespit edilenler şunlar:

Gazeteciler Kibriye Evren, Abdurrahman Gök, Semiha Alankuş, Esra Solin Dal; DTK Eşbaşkanlık Divanı üyeleri Hasan Hüseyin Ebem, Mehmet Nuri Özdemir, Hüseyin Kaya, Hilmi Aydoğdu, Adnan Akgül; DTK Daimi Meclis Üyesi Ruken Kılıç, DTK çalışanı Vahit Doğrul, HDP İl Eşbaşkanı Şerif Çamçı, HDP basın çalışanı Vedat Dağ, HDP PM Üyesi Eylem Ceylan, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Seher Tümer, DBP PM Üyesi Nevriye Çur; TJA aktivistleri Figen Ekti, Elif Harran, Figen Aras, Mekiye Ormancı ile Sercan Doğan; Selma Metin, Nimet Yürek, Neslihan Karacadağ, Aygül Alagündüz, Dılnaz Ekmekçi, Ahmet Aslan, Leyla Tekdağ, Mükrime Kalkan, Zeki Baran, Pınar Tekin, Engin Babayiğit, Şehmus Karayal, Zehra Özdemir, Mehmet Ay, Muazzez Canpolat, Rıfat Roni, Leyla Ayaz, Şati Hayme, Kadriye Özcanlı, Mehmet Temizyüz, Evindar Aydın, Zana Döner, Mahir Koyun, Nalan Özaydın, Muzaffer Ulaş, Mehtap Metin, Abbas Aslan, Necdet Sezgin, Sema Koç, Veysel Özekti, Emrullah Kalkan, Pınar Sırnaç, Mehmet Akdoğan (Yazar), Hatice Şen, Derya Aslan, Selda Erten, Habibe Ekinci, Halise Yavuz, Hasan Çiçek, Savaş Aslan (gazete dağıtımcısı), Hayat Özmez (Gazete dağıtımcısı), soyadı öğrenilemeyen Siyajin.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA: 90 GÖZALTI

Gözaltılara ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından da bir açıklama yapıldı. İçişleri Bakanlığı, 8 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 90 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İçişleri Bakanlığının PKK/KCK'ye dönük olduğunu belirttiği açıklamaya göre gece saat 01.00'de başlayan operasyonlarda; Diyarbakır'da 80, İstanbul'da 3, Van'da 2, Şırnak, Urfa, Batman, Mersin ve Mardin'de ise 1'er kişi olmak üzere toplam 90 siyasetçi, gazeteci, hukukçu ve sivil aktivist gözaltına alındı.

DİYARBAKIR BAŞSAVCILIĞI: 183 EVE BASKIN, 90 GÖZALTI

Operasyonlara ilişkin bir açıklama da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapıldı. Operasyonun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan 2018/5079 ve 2017/9879 soruşturma numaralı dosyalar kapsamında yapıldığı ifade edilen açıklamada, “PKK/KCK terör örgütünün KCK/TM yapılanması (sözde Toplumsal alan sorumlusu, Kadın Alan Yapılanması (TJA), İdeolojik Alan, Kent Meclisleri, Kurye İşbirlikçi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Basın Yayın Kültür Yapılanması, Yerel Yönetimler Komisyonu ve Siyasi Partiler vb. alanlarına) yönelik toplam 9 ilde operasyon gerçekleştirilmiştir. Örgüt adına faaliyet gösterdikleri anlaşılan şehir yapılanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 151 şüpheliden 90 şüpheli gözaltına alınmış, 183 farklı adreste gerçekleştirilen aramalarda, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyaller ele geçirilmiştir” denildi. Açıklamada, yürütülen operasyonun devam ettiği belirtildi. HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.