Diyarbakır Milletvekili Cupolo, uyuşturucuyu sordu

Diyarbakır Milletvekili Cupolo, uyuşturucuyu sordu
YSP Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Diyarbakır barosunun kentteki uyuşturucu trafiği ile ilgili açıkladığı raporla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması talebi ile TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, kentin birinci gündem maddesi olan uyuşturucu ile ilgili yapılan çalışmalar ışığında sunduğu soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;

“15 Eylül 2023 tarihinde Diyarbakır Barosu tarafından Madde Kullanımıyla Mücadeleye Dair Rapor yayınlanmıştır. Raporda Diyarbakır’da uyuşturucu madde üretim, ticaret ve tüketimi hususunda artan suç kayıtlarına ilişkin çarpıcı veri ve tespitler bulunmaktadır; “Avukat görevlendirme sayısı 2020 itibariyle toplam 3.230, 2021 itibariyle toplam 3.846, 2022 yılı itibariyle toplam 4.392’dir. Her yıl kademeli olarak, bir önceki yıla nazaran önemli sayılabilecek ölçüde adli işlem kaydında artış görülmektedir. Veriler dikkate alındığında 2020 yılına göre 2021 yılı itibariyle %19, 2021 yılına göre 2022 yılında %35 artış yaşanmıştır. İstatistiki veriler incelendiğinde, 12 yaşından küçük çocuklara ilişkin kayıtlarda, 2020 yılında 15, 2021 de 8 ve 2022 yılında ise 16 çocuk hakkında adli işlem yapıldığı görülmektedir. Her ne kadar 2021 yılı itibariyle, sayısal veride düşüş gözlenmekte ise de 2022 yılında bir önceki yıla nazaran %100 bir artış görülmektedir.”

Gerek Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın yayınladığı 2023 Türkiye Uyuşturucu Raporundaki veriler, gerek Diyarbakır Barosu’nun Madde Kullanımıyla Mücadeleye Dair Raporundaki veriler ve gerekse de yurttaşlardan tarafımıza aktarılan bilgiler; uyuşturucu ile mücadelede kimn resmi politika ve uygulamaların birbirinin tersi istikametinde olduğunu göstermektedir.”

Cupolu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a şu soruları sordu;

  1. 2008 Kasım tarihli Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu ‘Tespitler ve Öneriler’ başlıklı bölümde yer alan önerilerden kaçı hayata geçirilmiştir?
  2. Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu son dört yılda hangi konularda kaç çalışma grubu oluşturmuştur?
  3. Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurullarına sivil toplum örgütleri davet edilmekte midir? Hangi STK’lar katılım göstermektedir?
  4. Türkiye geneli adli işlem kayıtlarında yaş ve il bazlı ayrıştırılmış olarak “12 yaşından küçük çocuklara ilişkin” kaç adet kayıt vardır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.