Diyarbakır Newroz'una Syriza'yı davet edildi

Diyarbakır Newroz'una Syriza'yı davet edildi
“Newroz’da Öcalan görüntülü mesajı yayınlanabilir”

İlyas AKENGİN

Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkin görüntülü mesaj yapması beklenen Diyarbakır Newroz hazırlıkları başladı. Kürtlerin IŞİD'e karşı direniş gösterdiği Kobani ve Şengal ruhuyla yapılacak 21 Mart Nevruz Bayramına yurtiçi ve yurt dışında yüzlerce kişi davet edilirken, davete Yunanistan Başbakanı Eleksis Çipras’ta davet edilenler arasında bulunuyor.

Diyarbakır'da 21 Mart Cumartesi günü kutlanması beklenen Newroz stardı, basın mensuplarına verilen kahvaltıda verildi. Toplantıya, Newroz Tertip Komitesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), DBP, HDP yöneticileri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, ilçe belediye eş başkanları, kentte bulunan sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Çok sayıda yerel ve ulusal basın mensubunun katıldığı toplantı, verilen kahvaltının ardından başladı.

Barış havasında geçmesi beklenen kritik Newroz Bayramına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu yanı sıra, Yunanistan Başbakanı Eleksis Çipras, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, PYD Eş Başkanları Salih Müslim ve Asya Abdullah gibi önemli kişilere davetiye gönderildi.

Newroz programına ilişkin ilk olarak Newroz Tertip Komitesi Başkanı ve DTK Başkanlık Divanı Üyesi Seydi Fırat açıklamalarda bulundu. Tüm bölge ve dünyanın gözünün bu yıl Diyarbakır kutlanacak kutlamada olacağını kaydeden Fırat, Newroz'un dünya kamuoyunda çok önemli bir yerinin olduğunu söyledi.

'Kobanê ruhuyla Newroz'a gidiyoruz'

2013 ve 2014 yıllarında gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tarihi deklarasyonlarının damga vurduğunu belirten Fırat, 2015 Newroz'unda da önemli açıklamaların olacağını dile getirdi. Kürt halkının en büyük isteminin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı Diyarbakır Newroz'unda görmek olduğunu söyleyen Fırat, Öcalan'ın Newroz'a görüntülü mesaj göndereceği yönündeki iddialarına ilişkin ise, netleşen bir durumun olmadığını aktardı.

Kürt halkının önemli bir insanlık savaşı verdiği bir dönemde 2015 Newroz'una hazırlandıklarını kaydeden Fırat, "Kobanê direnişi insanlık tarihinde çok önemli bir sayfa açtı. Bu direniş Kürtlerin en büyük direnişidir. Bu direniş ruhuyla 2015 Newroz'unu kutluyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak Newroz hazırlıklarına başladıklarını söyleyerek, özgürlük umudunu büyütmek isteyen herkesin 2105 Diyarbakır Newroz'una katılması gerektiğini, katılamayacakların ise hayatlarında ki en büyük "keşke"lerden birini yaşayacağını ifade etti. Diyarbakır Newroz'unun dünyadaki en önemli ve sayılı etkinlikler içerisinde yer aldığını belirten Kışanak, "Newroz halkımızın direnerek ortaya çıkardığı bir bayramdır" dedi. Diyarbakır Newroz'una katılacakların özgürlüğü soluyacağını dile getiren Kışanak, şunları aktardı: "Bu yılki Newroz'a Kobanê ve Şengal direnişi damgasını vuracak. Amed Newroz'u Kobanê ve Şengal direnişi ile buluşma Newroz'u olacak."

 

Newroz'da verilecek mesajların tarih sahnesinde yepyeni bir sayfa açacağını söyleyen Kışanak, "Özellik Sayın Öcalan'ın mesajı yeni bir sürecin başlangıcı olacaktır. Bu Newroz tarihin çok önemli bir sayfasını oluşturacak. Gelin hep birlikte Newroz halayına duralım. Amed, özgürlük arayışı olan herkesindir. 2015 Newroz'u tarihe büyük bir not düşecek" diye belirtti. Kışanak, herkesin 21 Mart Diyarbakır Newroz'una göre planlama yapması önerisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.