Diyarbakır Surları UNESCO yolunda

Diyarbakır Surları UNESCO yolunda
Diyarbakır Kalesi ve Surları Alan Başkanlığınca hazırlanan dosya Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla UNESCO'ya sunuldu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Alökmen: "İnşallah 2015 yılı haziran ayında bu iki eserimiz dünya tarafından da tescillenecek"

DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanı Gül'ün Cumhurbaşkanlığı himayesine aldığı Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Diyarbakır Surları ve 700 hektarlık alanı kaplayan 8 bin yıllık Hevsel Bahçelerinin Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Mirası Listesine girmesi için hazırlanan nihai dosya tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Alan Yönetim Birimi ile Diyarbakır Valiliğince, kentteki tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı" ismiyle hazırlanan dosya Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla UNESCO'ya sunuldu. Diyarbakır'ın simgesi olan yaklaşık 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğinde üzerindeki yazıtları, burçları ve bezemeleriyle görkemli bir açık hava müzesi konumunda olan Diyarbakır Surlarının dünya mirası olması için adaylık süreci resmen başladı.

‘UNESCO'ya adaylığımızda iddialıyız’

Soyukaya, büyükşehirlerde kentsel sit alanlarında bu çalışmaları yasa gereği belediyelerin yürüttüğünü, bu nedenle Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Kültürel Peyzajının UNESCO'ya sunulması için sürecin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince yürütüldüğünü kaydetti. Bu kapsamda bir birim oluşturularak konuyla ilgili yerli ve yabancı uzman ve danışmanlarla anlaşmalar yapıldığını anlatan Soyukaya, şöyle dedi: "Danışmanlar ve bilim insanları ile kentteki tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde bu çalışma yapıldı. İyi bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Alan yönetim planı henüz sonuçlanmadı. Bu aşamadan sonra alan yönetim planı, danışma kurulunda tartışılacak. Diyarbakır Valiliği başkanlığında bir heyetle çalışmaları tartışmaya açtık. Eşgüdüm ve denetleme kurulunda bu tartışmayı yürüteceğiz. Bu kurul tarafından alan yönetim planının onaylanması halinde planı dosyaya eklenmek üzere mart ayı sonun kadar UNESCO'ya ulaştıracağız."Soyukaya, şunları kaydetti: "Diyarbakır bu önemli kültürel değeri korumak ve geleceğe taşımak için üzerine düşeni yapmak zorundadır. Bizim için asıl önemli olan bu. Mart ayına kadar Dünya Miras Merkezince dosya ve bu alana ilişkin çalışmalar olacağını düşünüyoruz. Süreç bu aşamadan sonra UNESCO uzmanları tarafından yerinde tetkik ve incelemelerle sürecek. Sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığıyla müzakereler başlayacaktır. 2015 yılında ise nihai kararın verileceğini düşünüyoruz." 

‘Tanıtımda UNESCO gibi bir tescil önemli’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen ise, Diyarbakır'ın dünya miras eseri olan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO'ya Dünya Mirasları Kalıcı Listesinde yer almasının çok önemli olduğunu söyledi. Alökmen, Diyarbakır halkının bu değerin farkında olduğunu ancak ulusal ve uluslararası tanıtımda UNESCO gibi bir tescilin önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu, tarihi surlar ve Hevsel Bahçelerinin dünya çapında biliniyor olmasına vesile olacak" dedi.

 

Bundan sonra 1,5 yıllık bir takvimin sözkonusu olduğuna işaret eden Alökmen, şöyle dedi:"Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin dünya miras listesine girmesini umut ediyoruz. Biraz daha iddialı konuşmak gerekirse bundan şüphemiz yok. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin korunup geleceğe miras olarak bırakılması gerekir. UNESCO bunun bir ölçüde şahitliği olacak. UNESCO dünya miras listesinde yer almak turizme ekstra katkı değer sunacaktır. Dünya çapında bilinir olmak önemli. Bu çerçevede yürüteceğimiz çalışmalarda bu husus kolaylaştırıcı rol oynayacak. İnşallah 2015 yılı haziran ayında bu iki eserimiz dünya tarafından da tescillenecek. UNESCO zaten eserin marka değerini dünya çapında tescilleyen bir unsur."

diyarbakir-surlari-2.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.