Diyarbakır Tabip Odası’ndan Ankara davasına katılım çağrısı

Diyarbakır Tabip Odası’ndan Ankara davasına katılım çağrısı
Türk Tabipleri Birliği Merkez konseyi üyelerinin 24 Ocak 2018’de Afrin’e ilişkin yaptıkları açıklamanın davaları görülecek.

Tigris Haber- TTB Merkez Konseyi Üyeleri 24 Ocak’ta “Savaş bir halk sağlığı sorunudur şeklinde açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın ardından TTB üyelerine yönelik gözaltı operasyonu yapılmış ve üyeler bir hafta gözaltında kalmıştı.

Bu açıklama nedeniyle dönemin Merkez Konseyi üyeleri hakkında yürütülen soruşturma sonucunda açılan dava 27 Aralık 2018 tarihinde Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Diyarbakır tabip odası konuya ilişkin bir açıklama yaparak davalara katılım çağrısı yaptı.

 

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı DR.Mehmet Şerif Demir, yapılan basın açıklamasının evrensel olarak hekimlerin savaşlara karşı duruşunu ifade ettiğini belirterek, “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” basın açıklaması evrensel olarak hekimlerin savaşlara karşı duruşunu ifade etmektedir ve tüm çatışmalı ortamların halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden kapsamı nedeniyle evrensel hekim tutumunu içermektedir.

Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği’nin açıklaması başta Dünya Tabipler Birliği olmak üzere tüm tabip birlikleri ve uluslararası akademik çevreler tarafından büyük destek görmüştür.

Savaşların ve çatışmalı ortamların insanlık ve toplum sağlığı açısından yarattığı yıkıcı sonuçlar ortadadır. Savaşlar sadece savaşan tarafların değil, öncelikle bebeklerin, gebelerin, kadınların ve yaşlıların olmak üzere bütün toplumun sağlıklı yaşam hakkının elinden alınması demektir. Aynı zamanda tedavi gereksinimi olan kişilerin tedavi olanaklarının ortadan kaldırılması, çevresel sorunların baş göstermesi, açlık, yoksulluk ve ölüm anlamına gelmektedir. Tüm bu nedenlerle hekimlerin savaşlara karşı çıkması “yaşatma sorumluluklarını”nın doğal ve kaçınılmaz bir sonucudur.

İçlerinde Türk  Tabipleri  Birliği’nin  (TTB) başkanlığını, Yüksek Onur Kurulu ve Onur Kurulu üyeliklerini de yapmış olan TTB aktivistleri Prof .Dr. Gençay GÜRSOY, Prof. Dr. A. Özdemir AKTAN, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof.Dr. Ümit Biçer, Prof. Dr. Zelal Ekinci, Prof. Dr. Rezan TUNÇAY ve Prof. Dr. Şahika YÜKSEL’in de olduğu binlerce akademisyenin imza attığı ‘’Barış Bildirisi’’ne imza attıkları için, bildiri içeriğiyle uyumlu görüşlere sahip oldukları ve bu görüşlerde ısrar ettikleri için farklı tarihlerde haklarında dava açılıp,  hapis cezaları verildi.

 

Her biri ayrı ayrı çok değerli Barış imzacısı meslektaşlarımızın ve TTB MK üyesi arkadaşlarımızın ısrar ettiği görüş; “Hekimin öncelikli görevi (…) insanın yaşamını ve sağlığını korumaktır

 

 Türk Tabipleri Birliği Merkez konseyi ve tabip odaları yakın tarihimizde örneğine çok kez rastlandığı gibi, tüm politik baskılara karşın topluma karşı sorumluluklarından vazgeçmemiş ve uluslararası hekimlik değerlerinin gereğini yerine getirmiştir.

Bütün bu nedenlerle, Türk Tabipleri Birliği’nin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklaması ve tespiti görev ve sorumluluklarından ayrı değerlendirilemez ve yargılanamaz.

Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu buradan bir kez daha ifade ediyoruz.

Ayrıca Olağan dışı durumlarda mesleki sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan Sağlık çalışanlarının yargılandığı Cizre ambulans davasının ikinci duruşması da 26 Aralık'ta Mardin'de görülüyor. İçlerinde meslektaşlarımızın da olduğu sağlık çalışanlarının Mesleki sorumluluklarını yerine getirilmesi yargılanamaz.

 

Diyarbakır Tabip odası olarak;yaşatmaya and içmiş bir mesleğin onurlu üyeleri olarak yaşatma çabasının ve Barışın yanında, savaşın karşısında yer alacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Tüm hekimleri, demokratik kitle örgütlerini, sendikaları ve barışın yanında yer alan herkesi 26 Aralık 2018 Çarşamba günü Mardin adliyesine, 27 Aralık 2018 Perşembe günü  Ankara Adliyesi’ne davet ediyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.