"Diyarbakır’a nefes ver"

"Diyarbakır’a nefes ver"
Gazetemizin başlatmış olduğu ‘Diyarbakır’a bir nefes de sen ver’ kampanyasına destek olun, vatandaşlarımız nefes alsın.
Ali ABBAS YILMAZ -ÖZEL HABER

Ekonomik olarak zor günler geçiren Diyarbakır’a nefes olacak bir kampanya. İş çevreleri, resmi kurumlar, STK’lar, odalar ve özel sektör firmaları, elinizdeki paraları bankalara yatırın. Bankalar düşük faizli kredi imkanı sağlasın, bu sayede hem esnaf ve ticaret dünyası hem de vatandaşlar rahat nefes alsın. Tigris Haber olarak başlattığımız bu kampanyaya tüm kesimleri katılım göstermeye davet ediyoruz. Kampanyaya destek veren DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, DİSİAD Başkanı Burç Baysal ve Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, tüm kesimleri ve kurumları bu anlamlı kampanyaya destek olmaya çağırdı.

 

Esnaf ve ticaret kesimi zor duruma düştü

Ülke genelinde etkili olan ve dolar kurunun yükselmesiyle de tavan yapan ekonomik krizin olumsuz etkilediği kentlerin başında Diyarbakır da geliyor. Özellikle dövizle iş yapan esnaf ve ticaret kesimi, kurun fırlamasıyla önemli çapta ekonomik tahribata uğrayarak zarar ederken, bazı kesimler ve firmalar da durgunluk yaşanmaya başlandı. İşte böyle bir ortamda Tigris Haber olarak önemli bir kampanya başlatarak tüm kesimlere çağrıda bulunuyoruz.

 

Gazetemizden ekonomik canlanma için çağrı

Ekonomik olarak zor günler geçiren Diyarbakır’a nefes olacak bir kampanya. İş çevreleri, resmi kurumlar, STK’lar, odalar ve özel sektör firmaları, elinizdeki paraları bankalara yatırın. Bankalar düşük faizli kredi imkanı sağlasın, bu sayede hem esnaf ve ticaret dünyası hem de vatandaşlar rahat nefes alsın. Tigris Haber olarak başlattığımız bu kampanyaya tüm kesimleri katılım göstermeye davet ediyoruz. Kampanyaya destek veren Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası (DTSO)  Başkanı Mehmet Kaya, tüm kesimleri ve kurumları bu anlamlı kampanyaya destek olmaya çağırdı.

“Büyük ölçekli bu krizi böyle aşabiliriz”

Kaya, bankacılık uygulamalarında sivil toplum kuruluşlarından yerel yönetimlere dek tüm kurumların bankalardaki hesaplarını doğru bir şekilde düşük faize çevirip bankalara kredi olanağı sağlamasını isteyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kere tüm kurumların en temel sorunlarından birini Diyarbakır da yaşıyor. Özellikle bankacılık uygulamalarında buradaki tüm Sivil Toplum Kuruluşları, yerel yönetimler ellerindeki ve bankadaki hesaplarını doğru bir şekilde düşük faize çevirip bankalara kredi olanaklarını açmalılar. Orada bir karşılık tutulmalı ki karşılık tutulmaz ise bununla ilgili bir kampanya başlatılmalı. Nefes kredisi türünde bir kampanya. Bu sadece tek başına bir kurumun karşılayabileceği bir kriz değil, daha büyük ölçekte bir kriz. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Tıpkı nefes gibi yaşam kredisi üretilmeli.

 

“Büyük çaplı kuruluşlar öncülük etmeli”

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği, TÜSİAD, MÜSİAD, DİSİAD gibi kuruluşlar hesapları ve tüm birikimleri üzerinden bunları bozdurup, bankaya düşük faizle yatırıp, düşük faizli bir kredi olanağı sağlamalı. Ki bu çok önemli öncelikle bu yapılmalı. Bu sadece sivil toplum olarak değil; yerel yönetim olarak da önemli. Bununla ilgili düzenlemeleri hükümet hemen yapmalı. Yerel yönetimler diyebilir işte düşük faizli kredi yatırırsam ilerde soruşturma geçiririm gibi,  kurumu zarara uğratma mantığını ortadan kaldırmalı bir kere. Hepsi yüksek faizli yaptıkça, Türkiye’deki faiz daha da derinleşiyor. Onun için bütün kurumlar buna vilayetinden tutun, yerel yönetimlerden sivil topluma. Bu bir kampanyadır.”

 

“Diyarbakır’a batıdan ürün gelmemeli”

Kamu kurumlarının yerel ürünlere dönmesine dikkat çeken Kaya, “İkincisi tüm kamu kurumları yerel ürünlere dönmeli. Hangi ürünleri ithal alıyorsa, önce yereldeki üreticiyi destekleyecek pozisyona girmeli. Kullandığı şekerden, bazaltından, betonundan, ahşabına dek hepsini yerelden kullanmalı. Yani bu gün Diyarbakır’ a batıdan ürün gelmemeli. Gerçek anlamda yapılacaksa önce bu yapılmalı.”dedi.

 

“Tasarruf tedbiri adımları atılmalı”

Dolar bozdurarak krizin çözülemeyeceğini vurgulayan Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Bir diğer adım ise; siyasi adımların hızla atılması gerek. Benim önerim; siz kampanyayı mektup olarak da yapabilirsiniz. Bu adımlardan ilki Avrupa Birliği ve Irak gibi komşu ülkelerle ticari ilişkileri hızla geliştirmek için siyasi adımların atılması. İkincisi; bu dediğimiz bankalara yönelik herkesin parasını düşük faizle yatırıp hem üreticiye hem de sanayicilere olanak sağlaması. Diğeri de ürün dediğimiz tasarruf tedbirleri ile bunun sağlanması. Bu makam araçlarından başlanarak; en büyük koruma araçlarına kadar hepsini kapsayacak şekilde tasarruf tedbiri adımları atılmalı. Dolar bozdur diyerek bu kriz çözülmez ve bu milli kimlik de oluşmaz. Milli kimliği de doğru oluşturmak lazım. Herkesin bu kampanyada olacağı, doğru kimliği oluşturmak lazım.”

 

Bankalar yüksek faiz oranlarını düşürsün

Ülkenin son günlerde zor günlerden geçtiğini belirten Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, “Bu konuda hem bizlerin hem de bankaların üzerine önemli bir görev düşüyor. Bizler üyelerimizle birlikte böylesi bir kampanyaya sonuna kadar destek oluruz. Umarım bankalarda bu güzel kampanya karşısında yüksek faiz oranlarını düşürüp halkımızın rahat nefes almasına vesile olur. Bunun hemen hayata geçmesi için bankaların düşük faizli kredi imkanı sağlaması lazım. Bu hayata geçerse hem esnaf ve ticaret dünyası hem de vatandaşlar rahat nefes alacak. Vatandaşlarımızın rahat nefes almasına vesile olduğunuz bu kampanyayı sonuna kadar destekliyoruz. Buradan üyelerimize de çağrı da bulunuyoruz” dedi.

Krizi rahat bir şekilde aşarız

Diyarbakır Sanayici İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ise, “Güzel ve iyi düşünülmüş bir proje. Bu aşamada iş çevrelerinin en büyük sıkıntısı finans sektörünün bu dalgalanma ortama içerisinde yarattığı faizlerdir. Bugün üyelerimizden onlarca telefon aldık. Rakamlar 35 ve 40’lar seviyesinde seyrediyor. Bu gerçekten etik ve doğru kurallar içerisinde giden bir yöntem değil. Bu dalgalanma muhakkak para politikaları anlamında bir maliyet getirmiştir finans kuruluşlarına. Ancak böyle çok kısa vade iş çevresinde bu kadar büyük refleks göstermeleri iş verini çok sıkıntılara götürebilir ve yarın önünü alamayacağımız sonuçlar doğurabilir. Bu açıdan başlatmış olduğunuz kampanya önemlidir. Olası durumda nefes kredisi gibi ortam oluşursa ve bu oranlara gidilerse hep beraber bu krizi ve bu ortamı çok rahat aşarız. Bu anlamda vatandaşlarımızın duyarlılık göstermesi ve kendi toprağına sahip çıkması çok kıymetlidir. En azından şu ortaya çıkır ki, finans kuruluşları buralarda gösterdikleri reflekslerden bir parça geri adım atarlar” şeklinde konuştu.

El ele verirsek bu süreçten güçlü bir şekilde çıkabiliriz

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil’de, “Borsa olarak başlatmış olduğunuz kampanyaya destekliyoruz. Önceki yıllarda nefes kredileri ile ilgili bir çalışma yürütüldü.  Nefes kredilerinin yeniden açılması için girişimlerimiz olacak. Başlatmış olduğunuz bu değerli kampanyaya hem Borsa olarak hem de firmam adına her türlü desteği vermeye hazırız. Ülke olarak evet çok zor günlerden geçiyoruz. Ama bu zorluğun üstesinden el ele verirsek güçlü bir şekilde çıkabiliriz. Bu anlamda her kesimin bu kampanyaya destek olmazı gerekir” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.