“Diyarbakır’a yakışan yapıldı”

“Diyarbakır’a yakışan yapıldı”
“Diyarbakır’a yakışan yapıldı”

 

Dilek AKIN-ÖZEL

Diyarbakır’da kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğrayan şair Ahmet Arif’in büstü onarılarak yerine konuldu.  Ahmed Arif büstünün yerine konulmasından büyük sevinç duyan PEN Yazarlar Merkezi Diyarbakır temsilcisi Şeyhmus Diken, “Diyarbakır’a yakışan yapıldı” dedi.

 

Diyarbakır'da, Sur İlçesi'ni kaplayan tarihi surlardaki Tek Kapı ile Çift Kapı arasındaki parkta bulunan ve 2 kişinin saldırısında tahrip edilen şair ve yazar Ahmed Arif'in büstü, Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılarak yerine konuldu.

Sur dibindeki parkta yer alan Ahmed Arif büstü, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından onarılmak üzere olduğu yerden alınmıştı. Yaklaşık 2 hafta süren onarımı işleminin ardından Ahmed Arif’in büstü ve kaidesi onarılarak eski yerine konuldu. Büstün yerine konmasından büyük sevinç duyan PEN Yazarlar Merkezi Diyarbakır temsilcisi Şeyhmus Diken konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulundu.

 

Büstünü oğlu Filinta yaptı

Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkürlerini ileten Diken, şunları söyledi:“Ahmed Arif’in büstü bundan 15 yıl önce, 2001 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin her yıl düzenlediği Kültür Sanat Festivallerinden birinde 2001 yılının Haziran ayı başında yapılan bir tören ile buraya kondu. Büstü yapan da Ahmed Arif’in Heykeltraş olan oğlu Filinta Önal’dır. Feridun Çelik’in Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu dönemde bu büst yaptırılmıştı. Biliyorsunuz, 1991 yılının 2 Haziran’ında vefat etti. Yani, bu büst ise büyük şairin vefatının 10’uncu yılı nedeniyle yapılmış bir çalışmaydı. Hatta 2001 yılının Kültür Sanat Festivali programı içerisinde Ahmed Arif üzerine bir de anma paneli yapılmıştı. Bu panele ben, Şair Refik Durbaş, Mıgırdiç Margosyan, şuan aramızda olmayan Diyarbakır’ın tarihçilerinden Şevket Beysanoğlu ve Sanat Tarihi Profesörü Kaya Özsezgin katılmıştık. Büstün açılışı sırasında burada bir de tören düzenlenmişti.

 

‘Sarhoşlar’ yapmış

Tabii, 15 yıl bu büst burada duruyordu. Bundan 3 hafta kadar önce 2 tane meczup, sokak serserisi ya da adını ne koyarsak koyalım, iki kişi tarafından büst devriliyor. Kaideyi tahrip edip büstü deviriyorlar. Olayın olduğu esnada Sur dibindeki Park görevlileri bu duruma müdahale ediyorlar. Olay yerine polis çağrılıyor ve bu kişiler karakola götürülüyor. Bu şahıslar polisteki ifadelerinde; ‘Sarhoştuk, ne yaptığımızı bilmiyorduk’ vs… diyorlar. Ve ifade sonrasında da bu iki şahıs serbest bırakılıyor. Park görevlileri bu durumu belediyeye bildiriyorlar. Belediye ise büstü alıp götürüyor ve koruma altına alıyor.

‘Diyarbakır’a yakışan yapıldı’

Tabii bu olaydan ancak birkaç gün sonra haberimiz oldu. Bu durumdan haberdar olur olmaz da hemen Belediye yetkililerini aradım. Sonrasında ise Belediyeye Kayyum olarak atanan Cumali Bey, olayın kamuoyunda, basında duyulması üzerine beni aradı. Cumali Bey, sözkonusu olaya el koyduğunu ve merak etmememi, en kısa süre içinde büstün de kaidenin de onarılarak yerine konacağını söyledi. Tabii, aynı gün Uluslar arası PEN yazarlar merkezinin Türkiye örgütü de bu olaydan haberdar oldu. Ben aynı zamanda PEN’in Diyarbakır temsilcisiyim. Onlar kamuoyuna bu bilgilendirmeyi yaptılar. Bu olay basında çok geniş bir şekilde yer aldı. Sonuçta Ahmed Arif sadece Diyarbakır’a malolmuş bir şair değildir, Türkiye ve hatta dünya ölçeğinde, ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’ adlı kitabıyla tanınan, bilinen edebiyat şahsiyeti, figürüdür. Onun büstüne böyle bir zararın verilmesi kamuoyunun çok ciddi bir şekilde dikkatini çekti ve herkes tepkisini ve büstün tekrardan yerine konulması konusunda isteklerini dile getirdiler. Açık konuşmak gerekirse kamuoyundaki bu duyarlılık olumlu bir şekilde karşılık buldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, başta Belediye Başkanı Cumali Atilla olmak üzere, Genel sekreter Abdullah Sevinç, Park BAhçeler Daire Başkanı Dr. Sait Kılıç, konuyla çok yakından ilgilendiler. Önceki gün de büst yerine yerleştirildi. Diyarbakır’a yakışan yapıldı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.