Diyarbakır'da 2 öğrencinin öldüğü olayda vali yardımcısı ve komiser suçlu!

Diyarbakır'da 2 öğrencinin öldüğü olayda vali yardımcısı ve komiser suçlu!
Mahkeme, Diyarbakır’da karakola dönüştürülen okul duvarının altında kalan 2 öğrenicinin ölümünden, vinç operatörü, firma sahipleri, vali yardımcısı ve bir komiseri suçlu buldu

Tigris Haber- Mahkeme, Diyarbakır’da karakola dönüştürülen okul duvarının altında kalan 2 öğrenicinin ölümünden, vinç operatörü, firma sahipleri, vali yardımcısı ve bir komiseri suçlu buldu.

 
Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Ben û Sen Mahallesi’nde geceleri karakol olarak kullanılan Turgut Özal İlköğretim Okulu’nun etrafına beton blokların yerleştirilmesi sırasında, vincin manevrasıyla devrilen beton blokların altında kalan 6 yaşındaki Ayaz Özdemir ile Furkan Öner’in ölümü ve Ramazan Akalık’ın yaralanmasına ilişkin açılan dava karara bağlandı. 

Karakola dönüştürülen okulun istinat duvarı altında kalan 2 öğrenicinin ölümünden vinç operatörüne ve firma sahiplerine hapis çıktı.

İhaledeki usulsüzlüklerin araştırılmasını isteyen mahkeme, dönemin Vali Yardımcısı Remzi Kattaş ile Komiser Hasan Ateş hakkında da suç duyurusu kararı verdi.

‘İŞVERENLER BİRİNCİ DERECEDEN KUSURLU’

Mezopotamya Ajansı'ndan Aydın Atay'ın haberine göre, vinç operatörü Aziz Korkmaz, vinç sahibi Mahmut Kazaylek ve beton blokları taşıyan firma yetkilisi, Faik Kayar’ın “taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın dünkü duruşmasına sanıklardan Mahmut Kazaylek hazır bulunurken, diğer sanıklar katılmadı.

Mağdur yakınlarının katıldığı duruşmada, iddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. İddia makamı, mütalaasında, 17 Ağustos 2016’da düzenlenen bilirkişi raporuna işaret etti. İddia makamı, olayın iş kazası olduğu, Ali Uysal İnşaat LTD. Şirketi'nin asıl işveren, Ömeroğlu LTD. Şirketi'nin alt işveren olduğu, yüklenici firma yetkililerinin yürüttüğü çalışma nedeniyle tedbiri alma sorumluluklarının bulunduğunu kaydetti. Firmaların yetkili kişilerinin alması gereken tedbirlerin alınmadığına işaret eden savcı, sanık Faik Kayar’ın ve Mahmut Kazaylek'in iş sağlığı ve güvenliği kanununu, yapı işlerinde sağlık ve güvenlik yönetmeliğini yerine getirmedikleri 1’inci derecede asli kusurlu olduklarını belirtti. 

VİNÇ OPERATÖRÜ ASLİ KUSURLU

Savcı mütalaasında, bilirkişi raporunda vinç operatörü sanık Aziz Korkmaz'ın eğitimini almadığı bir aracı kullanarak, yetkisi olmayan bir görevi üstlenip hatalı davranışı sonucu kazaya neden olduğunun tespit edildiğine ve kazanın oluşumunda 1’inci derecede asli kusurlu olduğuna yer verdi. 

Mütalaada, olayda Hatay'dan ihale alarak işi takip etmeyen Uysal şirketi yetkilileri Ali Uysal, Murat Uysal ve diğer şirket yetkilileriyle yapım işi görevlileri şantiye görevlisi ve okul önünde çalışma yapılmasına rağmen tedbir almayan okul müdürü ve nöbetçi öğretmen hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edildi.

VALİ YARDIMCISI VE KOMİSER KUSURLU 

İddia makamı mütalaasında, yapılan işin Vali Yardımcısı Remzi Kattaş başkanlığında yürütülmesine rağmen işin sürdürülmesi esnasında yetersiz sürücü belgeli şahsın çalıştırılması, risk analizi yapılmaması ve diğer konularda denetiminin yapılmaması nedeniyle kazanın oluşumunda ihmali ve kusuru bulunan Komiser Hasan Ateş ve Vali Yardımcısı Remzi Kattaş ile diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. 

İHALEDE USULSÜZLÜK!

Savcı ayrıca, Hatay menşeli firmaya ihaleyi veren vali yardımcısı arasındaki ihale aşamalarındaki hukuka aykırılıkların incelenmesi için de ayrıca suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Sanık avukatları ve sanık Faik Kayar, esas hakkındaki savunmalarında müvekkillerinin kusurlu olmadığını, söz konusu olayda sorumluluk valilik ve ilgili kolluk çalışanlarında olduğunu belirterek beraatlarını talep etti. 

Öner ve Özdemir Ailesi Avukatları Mehmet Ali Özmen ve Emrah Özekinci ise, iddia makamı mütalaasına katıldıklarını ve sanıkların bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebepten en üst sınırdan cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme, “bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmaktan” vinç operatörü Aziz Korkmaz’a 8 yıl, aynı suçlardan Uysal İnşaat firması yetkilisi Faik Kayar ve Ömeroğlu firmasının sahibi Mahmut Kazaylek’e ayrı ayrı 6 yıl, 8 ay hapis cezası verdi.

KOMİSER VE VALİ YARDIMCISI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Mahkeme heyeti ayrıca, iddia makamının esas hakkında sorumluluğu bulunduğunu belirttiği ve haklarında suç duyurusunun yapılmasını talep ettiği Komiser Hasan Ateş, dönemin Diyarbakır Vali Yardımcısı Remzi Kattaş ve işveren olarak Diyarbakır Valiliğindeki diğer sorumlular, Turgut Özal İlköğretim Okulu Müdürü ve nöbetçi öğretmeni, Uysal firmasının sahipleri Ali Uysal ve Murat Uysal hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasına karar verdi. Olayın meydana geldiği gün söz konusu vincin üzerinde üst üste konulmuş üç ayrı plaka bulunmuştu. 

Kaynak: Artı Gerçek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.