Diyarbakır'da "akrep timi"

Diyarbakır'da "akrep timi"
- Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Diyarbakır'da vatandaşların adeta korkulu rüyası haline gelen akreplerle mücadele için ''akrep timi" oluşturuldu

DİYARBAKIR - Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Diyarbakır'da akreple mücadele için ''akrep timi" oluşturuldu.

Son iki yılda Diyarbakır'da 56, Batman'da 508, Adıyaman'da 510, Mardin'de ise 130 kişinin akrep sokması nedeniyle tedavi altına alındığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıcak hava ile artış görülen akrep sokmalarıyla mücadele için 105 kişi 7 gün 24 saat görev yapıyor.Akreplerin görülme ihtimalinin yüksek olduğu toprak ve rutubetli evlerde çalışmalarını sürdüren belediye ekipleri, ilaçlamanın yanı sıra akrep sokması ihbarlarında da vatandaşları hastaneye ulaştırıyor.

"Oluşturduğumuz ekip akreplerin bulunduğu alanlarda ilaçlama yapıyor" diyen Yaşlı, şöyle devam etti:"Akrepler beslenmek için böcek arıyor. Böcekler gece vaktinde dışarı çıktıklarından akrepler de bu saatlerde görülüyor. İnsanlar uyurken akrep vücuda temas ettiğinde uykulu şekilde ani bir refleksle hareket edildiğinden bu sırada akrep sokması meydana geliyor. Oluşturduğumuz ekip akreplerin bulunduğu alanlarda ilaçlama yapıyor. Daha önce devlet hastanesinde akrep vakaları için hizmet veren ünite yaptığımız çalışmalar sonucu kapatıldı. Akrep sokmalarından dolayı son yıllarda ölüm vakaları sıfıra indi. Akrep sokması artık kader değil" Yaşlı, evleri gezen akrep timinin vatandaşları uyararak, akrep görülmesi durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verdiğini de anlattı.

Odunluk ve kömürlüklerle, kullanılmadığı için harabeye dönüşen alanların yılda iki kez temizlenmesinin akreple mücadele açısından önemli olduğunu kaydeden Yaşlı, ekiplerce yapılan ilaçlama sayesinde akreplerin evlere girme riskinin ortadan kalktığını dile getirdi.

Yaşlı, ekiplerin sürekli teyakkuz halinde olduğunu belirterek, "Veteriner hekim ve ziraat mühendislerinin de bulunduğu ekipler gece akrep sokması ihbarlarında hem belirtilen alanda ilaçlama yapıyor hem de vakayı hastaneye ulaştırıyoruz. Hazır kıta bekleyen ekiplerimiz akreplerin yanı sıra yılanlar için de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

 

Alipaşa Mahallesinde yaşayan Ayşe Yıldırım, belediye tarafından yürütülen ilaçlama çalışmalarının faydalı olduğunu, geçmiş yıllara oranla akrep sayısının azaldığını söyledi.Daha önce çocukların akrep korkusu nedeniyle evden dışarı dahi çıkamadığını anlatan Yıldırım, artık evlerinde daha huzurlu yaşadıklarını söyledi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.