Diyarbakır'da büyük rant için kollar sıvandı!

Diyarbakır'da büyük rant için kollar sıvandı!
Diyarbakır'da büyük tartışmalarla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Rezerv Yapı Alanı" ilan edilerek imara açılan Atatürk Stadı'nın yıkılması için harekete geçildi

Bakanlığın stadyum hakkında resen yıkım kararı vermesinin hemen ardından alandaki işyerlerinin boşaltılması için esnaflara tebligat gönderildi.


Diyarbakır'da AKP'li iş çevrelerine rant alanı olarak sağlamak amacıyla yıkılması planlanan şehir stadyumu için harekete geçildi. Merkez Yenişehir ilçesinde yer alan Atatürk Stadı için yıkım kararı alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kararın alım sürecine yerel dinamikleri de katmadı. Alınan yıkım kararı ile birlikte de vakit kaybedilmeden stadyum bölgesindeki işyerlerine tebligat gönderilerek, işyerlerini en geç 5 Eylül tarihine kadar boşaltılmaları istendi.

Halkın yıkıma karşı çıkmasına rağmen böylesi bir kararın yerel dinamiklerden bağımsız olarak kararlaştırılması AKP'nin rantçı politikalarının yeni bir örneği oldu. Stadyumun yıkılmasının gündeme geldiği ilk dönemlerde büyük bir dini kompleksin planlandığı ancak sonrasında bunun konut ve ticaret alanı olarak değiştirildiği kamuoyunca biliniyor. 

Dava devam ederken yıkım kararı alındı

Diyarbakır'ın en merkezi yerinde bulunan stadyum, 51 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu bulunuyor. Başbakan Erdoğan, Haziran 2012'de partisinin Diyarbakır İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, söz konusu alana 10 bin kişilik bir cami yapılacağını duyurmuştu. Erdoğan'ın bu açıklamasından sonra stadyumun bulunduğu alan, Bakanlar Kurulu'nun 10.09.2013 tarihli ve 5721 sayılı oluru ile "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlendi. Bakanlar Kurulu'nun bu kararın hemen ardından ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Diyarbakır 3. Daire Mahkemesi'nde açılan dava devam ederken, arazi TOKİ'ye devredildi. TOKİ de, stadyumun yeriyle ilgili imar değişikliği yaparak bölgede AVM ve konut yapılmasına karar verdi. Yıkım için gerekli ihalenin 12 Mart 2014 günü yapılmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimleri karar aşamasına katmadan resen stadyumun yıkılması yönünde karar verdi. 

Şehrin akciğerine beton dökülecek!

Kentin 1/25.000lik 1/5.000'lik nazım imar planlarında şehrin akciğerleri ve nefes alanları olarak tasarlanan bölgelerinden biri olan stadyumun bulunduğu bu alan, yıkım kararıyla birlikte betona dönüşecek. Alanın yapı rezerv alanı olarak ilan edilmesini ortaya çıkmasının ardından stadyum önünde bir basın açıklaması yapan dönemin BDP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, planın hiç kimseye sorulmadan yapıldığını ancak Diyarbakır halkının bu planı bozacağını söylemişti. Kışanak, kararla birlikte ortaya çıkacak rant alanına dikkat çekerek, "Bu plandan havuza kaç para akacak? Bilal'e ne kadar para akacak? Kısıklı'daki villaya ne kadar para götürülecek? Ranta kurban edilmesine izin vereceğiz. Stad Amed'indir, Amed'in kalacak" demişti. 

İşyeri sahipleri yıkım kararını yargıya taşıyacak

Yıkım için işyerlerinin boşaltılmasının talep edilmesinin ardından tekrardan gündeme gelen stadyum alanı için büyük bir AVM düşünülürken, yıkım alanı içerisinde bulunan işyerlerinin sahipleri de büyük bir mağduriyet yaşayacak. Kendilerine tebliğ edilen kararı kabul etmeyen buradaki işyeri sahiplerinin ise kararı yargıya götürmeye hazırlandığı öğrenildi.Hayri Demir(Diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.