Diyarbakır'da doğa talanına sakınca yok!

Diyarbakır'da doğa talanına sakınca yok!
Kum ve çakıl ocakları nedeniyle doğanın dengesi tamamen alt üst edilmeye devam ediliyor. Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Sivritepe köyünde, 9.99 hektarlık alanda, 1-A (kum ve çakıl ocağı) düzenlenmesi için bakanlık tarafından onay verildiği ortaya

DİYARBAKIR-Bölge illerinde bir taraftan insansızlaştırma politikası çerçevesinde güvenlik adı altında barajlar yapılırken, maden ocakları ile de doğa tahrip ediliyor. Doğa kadar insan sağlığını da hiçe sayan bu ocaklardan birisi Dicle Nehri üzerinde bulunan kum ocağı. Dicle Nehri kıyısındaki bu ocak, bir yandan nehri kirletirken, bir yandan da nehirde yaşayan canlıların neslinin tükenmesine neden oluyor. Söz konusu kum ocaklarının faaliyetleri Bakanlar Kurulu'nun onayıyla olurken, karar aşamasında yerel yönetimler ise saf dışı bırakılıyor. Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Sivritepe köyünde, 9.99 hektarlık alanda, 1-A (kum ve çakıl ocağı) çıkartılmasına ilişkin karar da, yerel yönetimler yok sayılarak Bakanlar Kurulu tarafından alındı.


Alanın faaliyete açılması isteniyor

Diyarbakır İl Özel İdaresi'ne bağlı İmar ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı'nın Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği "Kum ve Çakıl" konulu belgede, Sivritepe hudutları dahilinde bulunan Mad. Nak. İnş. Pet. Otonom. San. Tic. Ltd. Şirketi'ne ait olduğu beyan edilen 9.99 hektarlık alana, 1-A (kum ve çakıl ocağı) ruhsatı düzenlenmesi için Timoçin Mad. Nak. İnş. Şirketi'nin başvuruda bulunduğu ifade ediliyor. Daire Başkanlığı, bu talebe istinaden Maden Kanunu'nun 1-A grubu madenleri ile ilgili uygulama yönetmeliğini hatırlatarak, gerekli alanın bir an önce faaliyete açılmasını istiyor.

Tüm görüşler olumlu olarak değerlendirilecek

Konuya ilişkin işletme ruhsatı talep edilen yerle ilgili gerekli evrakların 6 Mart 2013 günü saat 09.00'da İl Özel İdaresi'nde hazır bulundurulmasını ve hazırlanacak evrakların bir ay içerisinde İl Özel İdaresi'ne gönderilmesi, gönderilmediği takdirde ise Maden Kanunu'nun 1-A grubu madenleri ile ilgili uygulama yönetmeliğinin 7. maddesi gereğince bu konudaki tüm görüşlerin olumlu olarak değerlendirileceği belirtiliyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.