Diyarbakır’da eskiden ikinci el eşyalar bu alanda satılırdı

Diyarbakır’da eskiden ikinci el eşyalar bu alanda satılırdı
Diyarbakır’ın Saray kapı semtinde bulunan tarihi Kurşunlu camiinin önünde eskiden hemen her hafta sonu ne ararsanız bulabileceğiniz Pazar kurulurdu.

Ramazan Yavuz-Özel Haber

TİGRİS HABER - Pazar dediysem meyve sebze pazarı değil. Eski eşya pazarı. Zaten eski nesil içinde bölgenin adı da PAZAR. Bunun bir benzeri Ulu caminin arkasındaki Çarşıya Şewiti’de bulunsa da en teferruatlısı Kurşunlu cami önünde kurulan bu pazardı. Hafta sonları bu pazarı eski eşya meraklıları doldururdu.

yer-minerleri-pazar-7.jpegDiyarbakır’da sıfır eşya alım gücü düşük olan veya ikinci e eşyasını satmak isteyen vatandaşların uğrak yeriydi Saraykapı’da kurulan ikinci el pazarı. 8-10 yıl öncesine kadar da aktif bir şekilde varlığını sürdürüyor, sadece kentlilerin değil, kırsaldan gelen ekonomik durumu düşük vatandaşların gözdesiydi. Bazı vatandaşlarda ise, her hafta sonu bu pazara gelme alışkanlığı vardı. Pazarda tezgâh açacak olanlar sabah henüz gün doğmadan Kurşunlu caminin önündeki geniş sokakta yer kapar yanında getirdiği ikinci el eşyalarını görücüye çıkarırdı. Pazarda aklınıza ne gelirse, aradığınız ne varsa bulunabiliyordu. İkinci el eşya almak isteyenler sabahın erken saatlerinden itibaren bu pazara doluşur ha bire volta atar, gözüne kestirdiği bir parça eşya varsa sıkı bir pazarlıktan sonra alımını yapar veya yanında getirdiği ikinci el eşyasını satardı.

yer-minerleri-pazar-1.jpeg2015 yılında kaldırıldı, bir daha da kurulmadı

2015 yılında yaşanan çatışmalar nedeniyle Kurşunlu cami önündeki ikinci el pazarının kurulduğu bu sokakta bir daha da ikinci el pazarı kurulamadı. Devletin aldığı kararla Kurşunlu cami çevresindeki bütün yapılar kamulaştırılıp yıkıldı ve yerine Surdaki tarihi mimariye uymadığı gerekçesiyle eleştirilen yeni evler ve işyerleri yapıldı.

yer-minerleri-pazar-4.jpegEski pazarda yeni trend

Günümüzde artık Kurşunlu Camii önünde kurulan ikinci el pazarından eser yok. Yerini ise vatandaşların oturması için yapılan ancak kısa sürede kafelere dönüştürülen evler aldı. Caminin önünde vatandaşların dinlenmesi amacıyla düzenlenen yeşil alanın bazı bölümleri artık yer minderleriyle kapatılmış durumda. Kafelere dönüştürülen mekânları çalıştıranlar müşterilerinin büyük bölümünü bu yer minderlerinde ağırlıyor. Sadece burada değil, Sur’un bir çok yerinde yer minderleri adeta yeni trend haline dönüşmüş durumda. Gün boyu Sur’daki tarihi mekânları gezen yerli ve yabancı turistler, bu yer minderlerinde çay ve kahve içerek yorgunluk gideriyor, koyu sohbetlere dalıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum