Diyarbakır'da 'güvenlikçi' adı altında korucu alımı

Diyarbakır'da 'güvenlikçi' adı altında korucu alımı
Diyarbakır'da yapımı devam eden Silvan Barajı'nın güvenliği için açılan, ancak başvuru sayısının çok az olduğu 250 kişilik korucu alımının, "güvenlikçi" adı altında hayata geçirildiği ve bu şekilde ilçelerden onlarca başvurunun alındığı ortaya çıktı.

Bölgede yıllarca kanlı ve kirli olaylara karışan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan demokratik diyalog ve müzakere sürecinde lağvedilmesi gündeme gelen koruculuk sisteminde devletin ısrarı sürüyor. Geçen günlerde Kiğı Kaymakamlığı tarafından 150 köy korucusunun alımına ilişkin ilan yapılırken, bu kez Diyarbakır'da 250 kişilik korucu kadrosunun açıldığı öğrenildi. Üstelik söz konusu korucu alımına başvuru olmamasından kaynaklı alımların "güvenlikçi" adı altında farklı bir yöntemle hayata geçirilmek istendiğini ortaya çıktı. Söz konusu alımların yapımı devam eden Silvan Barajı, Babakaya Tüneli ve İleti Kanalı inşaat alanının güvenliği amacıyla yapılacağı belirtildi. Ancak daha önceden de iki kez söz konusu baraj inşaatının güvenliği için koruculu alımı ilanı yapıldığı, ilgi gösterilmediğinden dolayı bu kez farklı bir yönteme başvuruldu. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; koruculuğun halk tarafından benimsenmemesi ve başvuruların az olmasından dolayı söz konusu alımların "güvenlikçi" adı altında kaymakamlık aracılığıyla yapılmak istendiği öğrenildi.

215 kontenjan ilçeler arasında dağıtıldı

Açılan 250 kişilik kadro için Silvan'da başvuru sayısının 35'te kalması üzerine bu sayı diğer ilçeler arasında dağıtıldı. Geriye kalan 215 kişilik alım Lice, Bismil, Kulp ve Hazro gibi ilçeler arasında dağıtıldı. Lice için 40 kişilik kontenjan ayrılırken, Bismil'e de 45 kişilik kontenjan verildi.

Lice'den 115 başvuru

Alımlar Lice Kaymakamlığı tarafından da ilan edilirken, yaklaşık bir aylık süre içerisinde ilçeye bağlı Oyuklu ve Üçdamlar köylerinde yaşayan 115 kişi, son başvuru tarihi olan 27 Mart'a kadar kaymakamlığa başvuruda bulundu. Dilekçe ve sabıka kaydı ile yapılan başvuruların sonucu beklenirken, köylülere bu alımların "güvenlikçi" alımları olduğu ve Silvan Barajı çevresinde görevlendirileceği bilgisi verildi. Ancak alımlara ilişkin ulaştığımız bir köy muhtarı, alımların koruculuk alımı olduğunu teyit ederken, kendisinin başvurular için gerekli evraklara mühür vurmadığını, bundan dolayı da kaymakamlık ve askeri yetkililerin baskısına maruz kaldığını ileri sürdü.

Konuya ilişkin görüştüğümüz kaymakamlık yetkilileri ise memur oldukları gerekçesiyle basına bilgi veremeyeceklerini belirtti.

Mayıs 2014'te 150 köy korucusu alım ilanı verilmişti

Söz konusu barajın güvenliği için aynı şekilde Silvan Kaymakamlığı tarafından Mayıs 2014'te 180 kişilik köy korucusu alımı ilanı verilmiş, ilanın ardından 180 kişi, koruculuk sistemine dahil edilmişti.

Bingöl'de HES güvenliği için 150 korucu alımı

Diyarbakır'daki barajı güvenliği için açılan korucu alımının bir benzeri de geçtiğimiz günlerde Bingöl'de ortaya çıkmıştı. Bingöl Valiliği'nin 21 Ocak 2015 tarih ve 165.04-359 sayılı yazısına istinaden Kiğı Kaymakamlığı'nca Kiğı Barajı ve HES'in güvenliğinin sağlanması maksadıyla 150 geçici köy koruyucusu alımı için internet sitesi üzerinden ilan verilmişti. Aynı şekilde Ocak ayı içerisinde Elazığ'ın Karakoçan ilçesinden de 150 kişilik kadro kontenjanı açılmıştı.(DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.