Diyarbakır'da Kobanê konferansı: Birlikte direndik, birlikte inşa edelim

Diyarbakır'da Kobanê konferansı: Birlikte direndik, birlikte inşa edelim
DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı 136 günlük destansı direnişle özgürleştirilen Kobanê'nin yeniden inşasına dair Diyarbakır ev sahipliği ile 2-3 Mayıs'ta "Kobanê'yi yeniden inşa etmek insanlık değerlerine sahip çıkmaktır"

 şiarıyla düzenlenecek konferansa ilişkin konuşan Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim, "Kobanê'de Türk, Kürt, Arap, Fars, Avrupa'dan gelen insanlar birlikte teröre karşı direndi ve direniyor. Şimdi biz de diyoruz ki; yine aynı bu esasla Kobanê'yi sahiplenmek insanlık değerlerini sahiplenmektir ve Kobanê'yi yeniden inşa etmek de bunun bir parçasıdır" dedi.

DAİŞ çetelerinin 15 Eylül 2014 tarihinde Kobanê'ye yönelik başlattığı ağır saldırılara karşı YPG ve YPJ öncülüğünde geliştirilen destansı direnişle özgürleştirilen Kobanê, "Yeniden inşayı" tartışıyor. 136 gün süren tarihi direnişle 27 Ocak'ta çetelerden tamamen temizlenen kentte temizlik sürerken, büyük bir kısmı yerle bir olmuş kentin yeniden inşasına ilişkin 2-3 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda "Kobanê'yi yeniden inşa etmek insanlık değerlerine sahip çıkmaktır" şiarıyla bir konferans düzenlenecek. Kobanê Kanton Yönetimi tarafından düzenlenen konferans, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret Odası, Kongreya Jinen Azad (KJA), Diyarbakır Tabipler Odası, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin ev sahipliği ile gerçekleştirilecek.

300'ü aşkın davetiyenin gönderildiği konferansa, aralarında AB Türkiye Delegasyonu, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Sınır Tanımayan Doktorlar, İnsan Hakları Ulusal Konfederasyonu, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Kiliseler Birliği Türkiye, Anadolu Kültür Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, Heinrich Böll Stifung Derneği Türkiye Temsilciliği gibi birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşun katılımı bekleniyor. Yine üzerinde "Hûn bixêr hatin Kobanê" yazılı davetiye, Türkiye ve Avrupa'da birçok gazeteci, akademisyen, mühendis, siyasetçi ile bilim insanına gönderilirken, Kürdistan'ın dört parçasından da yoğun katılım planlanıyor.

Konferans, kentin yeniden inşası için yapılacak olan çalışmaların "ilk ayağı" olarak tanımlanırken, kentin inşası noktasında "Kentsel altyapı, üst yapı, su, tarıma, hayvancılık, enerjiye, sağlık, eğitim, yardım koridoru, güvenlik, ekonomi, kültür" gibi en temel konularda tartışmalar yürütülerek çözüm önerileri aranacak. Konferans çalışmalarına hız verilirken, bu kapsamda Kuzey Kürdistan'a gelen Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim, kentin yeniden inşasının direnişin bir parçası olduğunu belirtti.

'Kobanê'de halklar birlikte direndi'

Kent merkezinin özgürleştirilmesinin hemen ardından oluşturdukları komisyon ile kentte hasar tespitlerine başladıklarını söyleyen Müslim, bu çalışmalarında geniş katılımlı bir konferans gerçekleştirme ihtiyacı duyduklarını söyledi. Kobanê'nin direniş sürecinde Kürdistan'ın diğer parçalarından ve dünyanın birçok yerinden büyük bir destek sunulduğunu hatırlatan Müslim, kentin inşa sürecinde de aynı desteğin ve kampanyanın yürütülmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Kobanê'de Türk, Kürt, Arap, Fars, Avrupa'dan gelen insanlar birlikte teröre karşı direndi ve direniyor. Şimdi biz de diyoruz ki; yine aynı bu esasla Kobanê'yi sahiplenmek insanlık değerlerini sahiplenmektir ve Kobanê'yi yeniden inşa etmek de bunun bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

'Uluslararası bir konferans daha düzenleyeceğiz'

 

Gerçekleştirilecek olan konferans çalışmaları kapsamında ön toplantı ve tartışmalar yürüttüklerini kaydeden Müslim şöyle konuştu: "Hangi kararlarla konferanstan çıkarız diye değerlendirmeler yapıyoruz. Gerekli olan nelerdir. İhtiyaçlarımız nelerdir? şeklinde ön toplantı ve tartışmalar yürütüyoruz. Siyasi partilere, Avrupa'daki birçok şahıs ve kuruma davetiye gönderdik. Ancak Bu konferansımız daha çok Kürdistan'i olacak. Bu konferansta, önümüzdeki günlerde 'uluslararası bir konferans' gerçekleştirme kararı almayı da planlıyoruz." Davetiyenin gönderildiği kurum ve şahıslara da çağrıda bulunan Müslim, teröre karşı direniş sembolü olan Kobanê'nin inşasının tartışılacağı konferansa katılımın güçlü olması gerektiğini aktardı.

Kobanê'de devam eden çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Müslim, kentteki temizliğin halen sürdüğünü ve savaşın ağır izlerini taşıyan belli bölgelerin müzeye dönüştürülmesi çalışmalarını da başlattıklarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.