Diyarbakır'da ortak ses: Yeni anayasanın ertelenmesi kabul edilemez

Diyarbakır'da ortak ses: Yeni anayasanın ertelenmesi kabul edilemez
DTK ve BDP öncülüğünde bir araya gelen Kürt siyasi parti temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada yeni anayasa çalışmalarının ertelenmeye çalışıldığına dikkat çekerek, ertelemenin asla kabul edilemeyeceğine dikkat çektiler.

DTK ve BDP öncülüğünde bir araya gelen Kürt siyasi partileri meclis bünyesinde oluşturulan Anayasa Komisyonu'na ilişkin Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya BDP eş genel başkan yardımcıları Meral Danış Beştaş ve Ayhan Karabulut, DTK Daimi Meclis üyesi Av. Cabbar Leygara, Azadi İnisiyatifi Koordinatörü Adem Özcaner, DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, KADEP Diyarbakır İl Başkanı Ciwanroj Ceyhan, Dicle Fırat Diyalog Grubu üyesi Muhittin Batmanlı'nın yanı sıra BDP, ÖSP, Öze Dönüş Platformu ve Nûbihar ile STK temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan DTK Daimi Meclis üyesi Cabbar Leygara, dün Yüksekova'da yaşananları hatırlatarak, İşbilir ailesine başsağlığı dileklerinde bulunarak, faillerin bir an önce yargı önüne çıkarılması gerektiğini kaydetti. Yine yaşamını yitirten Güney Afrika Lideri Nelson Mendala'yı anan Leygara, Mandela'nın büyük bir önder kişiliğe sahip olduğunu belirtti. 

Daha sonra partiler adına açıklamayı DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer yaptı. Meclis tarafından başlatılan yeni anayasa çalışmalarının büyük bir umutla kamuoyu tarafından paylaşıldığını dile getiren Taşçıer, Kürt halkı olarak anayasada Kürtlerin ortak talebi olan 4 maddenin önceki dönemlerde somutlaştırıp kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlattı. Bu taleplerini bir kez daha yenilediklerini ve taleplerinde ısrarcı olduklarını söyleyen Taşçıer, bu talepleri, "Kürt kimliğinin tanınması, Kürt ve Kürdistan ismiyle örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi, anadilde eğitim hakkının kabul edilmesi, Kürtlerin statü taleplerinin anayasal güvenceye alınması" şeklinde sıraladı. 

'Öcalan'ın başlattığı süreç yeni anayasaya zemin hazırlamıştır'

Kürt halkının, halk olmaktan kaynaklı tüm haklarını ve statülerini tanıyan, güvence altına alan yeni bir anayasa istediğine dikkat çeken Taşçıer, "Son dönemlerde Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek'in Meclis'te temsil edilen partilere yazdığı mektupta, yeni bir anayasa yapılamayacağını, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na başkanlık etmesinin bir fayda sağlamayacağını belirtmiştir. Anlaşılan odur ki; yeni anayasa çalışmaları ertelenmek isteniyor. Kürtlerin bu duruma tahammülleri yoktur. Tüm siyasi aktörler seçim meydanlarında verdikleri sözleri tutmalıdırlar. Kürt halkını oyaladıklarını düşünenler yanılacaktır. Özellikle Sayın Abdullah Öcalan'ın hükümetle başlattığı 'çözüm ve diyalog süreci' bu konuda ciddi bir atmosfer ve zemin yaratmıştır. Bu atmosfer ve zemin doğru değerlendirilmelidir. Kürtlerin statüsünü ve kimliğini tanıyan yeni anayasa, çözüm sürecinin ilerlemesinde ciddi argümanlarından biri olacaktır" diye konuştu. 

'Yeni anayasanın ertelenmesi kabul edilemez'

Yeni anayasa yapımının daha fazla ertelenmesini asla kabul etmeyeceklerini ifade eden Taşçıer, "Tüm sivil toplum örgütlerine ve halkımıza çağrımızdır: Sizlerden yeni bir anayasa yapıyoruz diye görüş ve öneriler alan, daha sonra gereğini yapmayan, sizleri oyalayan, fikir ve önerilerinizi yok sayan kişi ve kurumlara karşı sesinizi yükseltin. Kürt halkını yok sayan anayasa ile artık yaşamak istemediğinizi haykırın. Biz Kürtler olarak diyoruz ki; halkımızın hukuki ve siyasi statüsünü tanıyan yeni bir anayasa mutlaka olmalıdır. Şayet Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugünkü çalışma yöntemi ile sonuç alamıyorsa, başka formüller üreterek sonuca ulaşmalıdır. Bu çalışma seçim hesaplarına kurban edilmemelidir. Bu ucuz hesabı yapanlar tarih önünde mahkum olacaklardır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.