Diyarbakır'da oto tamirine kadın eli değdi

Diyarbakır'da oto tamirine kadın eli değdi
Meslek lisesinin motorlu araçlar teknolojisi bölümünü bitiren 18 yaşındaki Delal Uruç, bir otomobil servisinde usta olarak çalışıyor.

 

 Uruç, çevresindekilerin "yapamazsın" demesine rağmen başladığı mesleğinde lastik ve balata söküp takıyor, fren hidroliği, yağ kontrolü, amortisör ve helezon yayları değişimi yapıyor

Diyarbakır'da lise eğitimini motorlu araçlar üzerine alan 18 yaşındaki Delal Uluç, bir otomobil servisinde usta olarak görev yapıyor.

Arabalara duyduğu ilgiyle Burhanettin Yıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Otomotiv Elektromekanikerliği bölümünü tamamlayan Uruç, kariyerini bu alanda sürdürmeye karar verdi.

Stajının ardından 7 ay önce tamir ustası olarak bir otomobil servisinde çalışmaya başlayan Uruç, "erkek egemen" olarak bilinen sektörde azimle ilerlemeyi hedefliyor.

Serviste 10'u aşkın erkekle çalışmayı sürdüren Uruç, çevresindekilerin "yapamazsın" demesine rağmen başladığı mesleğinde lastik ve balata söküp takıyor, fren hidroliği, yağ kontrolü, amortisör ve helezon yayları değişimi yapıyor.

 "İşimi çok seviyorum"

Uruç, yaptığı açıklamada, arabalara merakının mesleğe dönüştüğünü söyledi.

Eğitimi devam ederken staj yaptığı serviste, çalışmalarının beğenilmesi üzerine kendisine istihdam imkanı sağlandığını dile getiren Uruç, "Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yoktur. İşimi aşkla yapıyorum. Bir kadın istediği sürece her işi yapabilir. İşimi çok seviyorum." dedi.

Mesleğini seçerken ailesi ve çevresindekilerin oto tamirciliğini yapamayacağı endişesini taşıdığını ancak tüm karşı çıkmalara rağmen İstanbul başta olmak üzere birçok ilde eğitimlere katılıp kendini geliştirdiğini anlatan Uruç, kararlılığını gören ailesinin de düşüncelerinin değiştiğini belirtti.

Uruç, serviste işe ilk başladığında mesai arkadaşlarının şaşırdığını ifade etti.

Serviste kendisini ilk kez gören müşterilerden bazılarının telaşa kapıldığını, bazılarının ise şaşkınlığını gizleyemediğini anlatan Uruç, "Bu işi nasıl yapıyorsun?", "Helal olsun" şeklinde tepkilerle karşılaştığını ancak genel anlamda olumlu karşılandığını bildirdi.

Servis sorumlularının da önceleri işi başarıp başaramayacağı yönünde tedirginliklerini fark ettiğini belirten Uruç, zamanla çalışmalarının görülmesiyle bundan memnuniyet duyulduğunu söyledi.

 

Uruç, "Aslında bir kadına göre zor bir iş ama ben zorlanmadım. Güç gerektiren noktalarda zorlansam da iş arkadaşlarımı çağırıyorum, yardım ediyorlar. Kadın olarak makyajım yağdan ve kirden. Akşam eve gittiğimde ailem 'Önce banyoya' diyor." şeklinde konuştu.

Müşterilerden Şahabettin Abul, Uruç'un kadınlara örnek olduğunu düşündüğünü dile getirerek, "Kadınlar, doktor, öğretmen olarak günlük hayatımızda karşımıza çıkıyor ama oto servisinde karşılaşmak şaşırtıcı oldu. Bayağı iyi çalışıyor. Erkeklerden bir farkının olmadığını görüyorum." ifadelerini kullandı.

 "Diyarbakır'da bir tabuyu yıkmış olduk"

Servis müdürü Mehmet Bozkurt, başta "Bir kadın burada bu işi yapabilir mi?" diye düşündüklerini ancak Uruç'un işindeki heyecanını gördüklerini anlattı.

Uruç'u eğitim amaçlı genel merkeze de gönderdiklerini belirten Bozkurt, şunları kaydetti: "Kendisi bu işe sarıldı. Biz de böylelikle Diyarbakır'da bir tabuyu yıkmış olduk. İnşallah devamı gelir. Diyarbakır'da kurum olarak bünyemizde bulunan eğitim laboratuvarlarında buna destek veriyoruz. Geriden daha bir sürü kadın arkadaşımız gelecek. Belki öyle bir gün gelecek ki atölyemizin yüzde 80'i kadın personelden oluşacak." (AA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.