Diyarbakır’da Qamışlo Bulvarı açıldı

Diyarbakır’da Qamışlo Bulvarı açıldı
DİYARBAKIR (TİGRİS HABER) – Diyarbakır’da yapılan Qamışlo Bulvarı’nın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, Qamışlo Bulvarı ile Diyarbakır'ın daha önce açılışı yapılan bir başka bulvar olan Mahabad ile buluşmasından sonra şimdi

Haber Foto:Haci GÜENŞ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre yolu niteliğini Urfa- Mardin yolunun bağlantısını sağlayacak olan Qamışlo Bulvarı'nın açılışı kitlesel olarak gerçekleşti. 9 kilometre uzunluğunda ve 6 şeritten oluşan bulvarın açılışına DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, BDP'li milletvekilleri Altan Tan ve Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçe belediye başkanları, BDP'li yöneticiler, STK temsilcileri, belediye çalışanlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açılışı töreninde ilk olarak konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, 15 yıllık belediyecilik süresi boyunca tarih, doğa ve çevreyi ön planda tutarak birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini belirterek, bulvara ilişkin teknik bilgileri aktardı. Daha sonra konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, BDP'li belediyelerin yerel yönetimlere gelmesinden bu yana söyledikleri her projeyi hayata geçirdiğini ifade ederek, bugün Qamışlo ve Diyarbakır'ın bir araya geldiğini belirtti. Yılmaz, hafta sonu Başbakan Erdoğan ve daveti üzerine Diyarbakır'a gelmesi beklenen Mesut Barzani'nin gelişine değinerek, "Kürt sorununun çözümü noktasında geliniyorsa hoş geldiniz. Ancak bu geliş Kürt halkının imha, inkâr ve yok edilmesi ise, Diyarbakır halkı olarak hoş gelmediniz diyeceğiz" diye konuştu. 

Yılmaz'ın ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, 15 yıllık çalışmaların halkın desteğiyle yapıldığını belirterek, kendilerinin iktidar partisi belediyeleri gibi olanaklarının olmadığını ve bunun herkes tarafından bilindiğini dile getirdi. Yerel yönetimlerde oldukları süre boyunca önemli ve büyük projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Baydemir, "Biz bu çalışmaları nasıl mı hayata geçirdik? Bir belediyenin içerisinde hırsızlık yoksa, temizlik varsa olanaklar ne kadar az olursa olsun bu projeler hayata geçirilir. Yerel yönetimlerimiz ilk defa 99 yılında farklı bir bakış açısı ve farklı paradigma ile tanıştı. Kimliğiniz, inancınız, kültürünüz, siyasi fikriniz ne olursa olsun hizmet görmeniz kalkınmanız önünde bir engel değildir perspektifle tanıştı. Bayrağı arkadaşlarımızdan devraldık. Şükürler olsun arkadaşlarımızın verdiği destekle halkımızın, hareketimizin ve partimizin verdiği destekle bu bayrağı üst seviyeye taşıdık. Bayrağı tekrar halkımıza iade etmenin arifesi içerisindeyiz. Bizden bayrağı devralacak arkadaşlarımız bu bayrağı hizmette ve temsiliyette çok yüksek yerlere getireceklerdir. Bundan zerre kadar şüphemiz yoktur" dedi. 

'Ailelerimiz için değil halkımız için çalışıyoruz'

Belediye tarafından yaptırılan Mahabad Bulvarı gibi yeni yapılan Qamışlo Bulvarı ile Diyarbakır'ın Qamışlo ile de buluştuğuna dikkat çeken Baydemir, bayrağı devralacak arkadaşlarının da bu bulvarlara Hewler Bulvarı'nı eklemesini umut ettiğini belirtti. Böylelikle sınırların bir kez daha anlamını yitireceğini belirten Baydemir, "Normal şartlarda bütün kentlerde Karayolları Müdürlüğü'nün inşa ettiği çevre yolları bulunmaktadır. 10 yıldır Diyarbakır'ın en büyük taleplerinden birisi de çevre yollarının inşasıydı. Biz bu çevre yollarının inşasını beklemedik" diye kaydetti. 

img_1461.jpg

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelecek olmasına da işaret ederek konuşmasına devam eden Baydemir, "Yarın öbür gün kentinize iftira atabilirler. Kıskanıyorlar. 'Niye bizde de böyle olmuyor' diyorlar. Onlarda olmaz çünkü onlar BDP değil, halka dayalı değil. Çünkü onlar daha çok çıkara dayalıdır. Bu on yıllık zaman dilimi içerisinde hiçbir belediyemizde istihdam edilen tek bir Baydemir soy isimli yoktur. İhale almamıştır. Çünkü biz ailelerimiz için değil, halkımız için çalışıyoruz. Halkımızın hizmetkârıyız. Başarının sırrı da işte budur. Görevi devrettikten sonra da bizim mesaimiz bitmeyecek. Belediye başkanlarımızın yanında yer alacağız. Gerekirse gönüllü danışmanları olacağız. Çünkü bu bayrak yarışı sadece belediye başkanı olma yarışı değildir. Bu yarış halkımızın özgürlü ve davasıyla eşitçe yaşama yarışıdır" diye konuştu. 

img_1471.jpgimg_1473.jpg

Baydemir, son olarak açılışı gerçekleşen bulvarı Rojava halkına ithaf ettiklerini dile getirdi. 

Baydemir'den sonra konuşan BDP milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Altan Tan'da kısa birer konuşma yaptı. Açılış töreninde son olarak konuşan DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk ise, içerisinde bulunulan sürecin Kürt halkı açısından çok önemli olduğunu belirterek, son yıllarda hayata geçirilen projelerin cumhuriyet tarihi boyunca yapılanları ikiye katladığına dikkat çekti. Qamışlo Bulvarı'nın isminin kendilerine bir şeyi hatırlattığını belirten Türk, "Rojava'yı sahiplenmektir. Dört parça Kürdistan'ı sahiplenmektir. Dört parça Kürdistan'da bir köprüdür" dedi. 

img_1480.jpg

'Mücadelemiz hem hizmet hem özgür geleceği inşadır'

Halka olan hizmetlerinin belediye başkanlığıyla sınırlı olmadığının altını çizen Türk, ömür boyu sürecek halka hizmet olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Halka hizmet yanında halkın beklentilerini de dile getirmek gerektiğini ifade eden Türk, "Bugün Kürt halkının geleceği açısından önemli bir süreç. Bu süreçte evet Kürt halkı hizmetleri bekleyecek ama bir tarafta da mücadelesine sahip çıkacak. Siyasi mücadeleyle bir hizmet ortaklaşmazsa onu taçlandırma şansımız olmaz. Rojava'da Kürt halkı özgür bir gelecek için direniyor. Rojava üzerinde oynanan oyunlara karşı halkımızın serhildanlarla bunları boşa çıkarması gerekir. Halk olarak biz özgür geleceğimiz için ortaya çıkar, özlem ve taleplerimizi dünya ve Türkiye gündemine taşırsak o zaman geleceğimizi belirlemiş oluruz. Meseleyi bir şehrin yapılan çalışmalarla sınırlı tutamayız. Biz halkımızın geleceğiyle ilgili yaptığımız çalışmaları bütün herkese kabul ettirmek ve bunun mücadelesine yükseltmek zorundayız. Böylesi bir halkın önünde hiçbir güç duramaz. Bu seçim sadece en iyi şekilde belediye başkanlığını yapacak birine oy verilecek bir seçim değil. Kürt halkı özgür geleceği için ortak bir karar alıyor mu bunun ortaya çıkması lazım. Bizim mücadelemiz hem hizmet hem de özgür geleceğimizi yaratmaya yönelik bir mücadeledir. Bu seçimi bir referandum olarak görmek lazım" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından bulvar üzerinde yer alan Zoxê Viyadüğü üzerinde geçen katılımcılar, hep birlikte bulvarının açılış kurdelesini keserek, davul-zurna eşliğinde halay çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.