Diyarbakır’da toplumsal barış toplantısı

Diyarbakır’da toplumsal barış toplantısı
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve PODEM (Kamusal Demokrasi ve Deokrasi Çalışmaları) ortaklığında düzenlenen “Toplumsal Barış İçin İş Dünyası” Yuvarlak Masa Toplantısı Mitania Otel’de düzenlendi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ile PODEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Aksoy’un açılış konuşmalarını yaptıkları toplantıya, Dr. Mesut Yeğen, Ethyen Mahçupyan, Oral Çalışlar’ın yanısıra, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Demir, çok sayıda yazar, akademisyen, STK temsilcileri ve Diyarbakır iş camiasının temsilcileri katılımda bulundu.

Açılış konuşmasını yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar; Ülke olarak hem sosyal hem de ekonomik olarak çok zor bir süreçten geçildiğini belirterek, Kürt meselesinin diyalog yöntemiyle çözüme kavuşulacağını ümit ettiğimiz, ölümlerin olmadığı, acıların yaşanmadığı iki buçuk yıl boyunca yaşanan olumlu atmosferin, iş dünyasının da motivasyonunu arttırdığını ve bölge ekonomisinin kalkınması adına pozitif rakamların istatistiklere yansımaya başladığını dile getirdi. 

Bölge ekonomisinin kalıcı bir barış ile sıçrama yapmasını beklerken, kaybedilen canlardan, yıkıntılar altında kalan anılardan ve tüm yaşananların yüreklerde açtığı derin acıdan dolayı, geçmişe göre daha karamsar, daha kaygılı bir ruh haliyle baş başa kaldıklarını belirten Sayar, “canlarımızı kaybederken birbirimizi suçlamak kimseye bir şey kazandırmaz. Bunun yerine silahların susturularak geriye dönük eksikler, suiistimaller konuşmalı, bunların tekrar yaşanmaması için neler yapılması gerektiği tartışılmalıdır” diye konuştu.

Sayar, Diyarbakır STK’ları olarak çatışmaların başladığı ilk günden beri, birçok çaba sarf ettiklerini ama maalesef yaşanan çatışmalı sürecin önüne geçemediklerini belirterek, “ülkenin doğusu ile batısı, kuzeyi ile güneyi bir bütün olarak, bu can alıcı sorunu geleceğimize, çocuklarımıza taşımaya engellemeye dönük ortak çabalar oluşturabilirsek barışa katkı sunabiliriz” dedi.

Açılış konuşmasını yapan PODEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Aksoy ise,  meselenin sadece bölgesel bir mesele olmadığını, ulusal bir mesele olduğunu dile getirdi. Aksoy: “Siyasiler arasındaki kırgınlıklar ülkeyi karşı karşıya getirse de, iş adamlarının ilişkilerinin hep tutarlı ve barış dolu olması gerekiyor.  Biz sorumluluklarımızın farkındayız, bölgede barışı sağlamak hepimizin boynunun borcudur ve bu sürece hizmet etmek için de elimizden geleni sonuna kadar yapacağız” dedi.

“Çatışma Döneminin Diyarbakır’a, Bölgeye ve Türkiye’ye Etkileri” ile “Geleceğe Yönelik Adımlar: İş Dünyasının Türkiye’de Toplumsal Barışta ve Bölgesel Kalkınmada Rolü” başlıklı iki oturumun gerçekleştirildiği toplantıda, DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok’un yapmış olduğu bölge ekonomisinin sosyoekonomik analizini içeren sunumla katılımcılara bilgi verildi.  Sonrasında çatışmalı süreç, sürecin sosyoekonomik yansımaları, bu süreçte izlenen güvenlik politikaları, çözüm yolları ve önerileri konusunda istişarelerde bulunuldu. 

Haber: Özcan YILDIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.