Diyarbakır'da yüz binler Newroz alanında

Diyarbakır'da yüz binler Newroz alanında
Günlerdir hazırlıkları süren Diyarbakır Newroz'u sabahın erken saatlerinden itibaren Diyarbakırlıların alana gelmesiyle başladı.

 

 Alanda Kürtçe ve Türkçe halaylar çekiliyor. HDP'li vekillerin alana gelmesiyle coşku arttı. Newroz ateşinin yakılması bekleniyor.

Diyarbakır’da başlayan Newroz kutlamalarına kentin dört bir katılımlarla gerçekleşiyor. Sabahın ilk ışıklarında Newroz alanına giden Diyarbakırlılar Newroz alanına ulaşmaya başladı. HDP, DTK, DBP ve KJA tarafından organize edilen etkinlikte alan etrafına ve kentin tüm noktalarına bu yılın temel sloganı olan “Mutlaka Kazanacağız” afişleri asıldı.

Önceki Newroz’larda belediye araçları alana sefer düzenlediği için yollar daha tenhaydı. Bu sene otobüs seferleri durdurulduğu için insanlar araçla gelebildikleri yere kadar gelip alana yürüyerek gelmek zorunda kaldı.  Önceki yılların aksine alınan karar doğrultusunda seyyar satıcıların da alana alınmadığı görüldü. Satıcılar alana giriş noktalarında yerlerini aldı.

HDP’Lİ VEKİLLER ALANA GELDİ

Mardin Belediye Eşbaşkan Ahmet Türk, HDP sözcüsü Osman Baydemir, HDP’li milletvekilleri Altan Tan, İmam Taşçıer, Dilek Öcalan ve Sibel Yiğitalp’ in yanı sıra İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da protokolde yer aldı. 200’Tutuklu HDP Eş Başkanı  Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş yöresel kıyafetleriyle alana geldi.

 ‘NEWROZ’UN COŞKUSUNU REFERANDUMA TAŞIYACAĞIZ’

DTK Eş Başkanı Leyla Güven açılış konuşması yaptı. Güven 2013 Newroz’unda okunan Abdullah Öcalan mesajının bütün dünyada tarafından takip edildiğini ve AK Parti’nin bu şansı değerlendirmediğini ifade eden Güven, “Ancak hükümetin savaşta ısrar ettiğini görüyoruz” dedi. Güven, ” Newroz’un coşkusunu 16 Nisan’a taşıyacağız” diyerek, referandumda ‘hayır’ diyeceklerini ifade etti.

‘EŞBAŞKANLARIN MESAJI OKUNDU’

Cezaevindeki milletvekilleri ile belediye başkanları adına HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksedağ ile DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel’in Newroz mesajı okundu. Mesajda demokratik siyasetten vazgeçmeyeceklerini belirten eş başkanlar, büyün baskılara rağmen diz çökmeyeceklerini ve mutlaka kazanacaklarını ifade ettiler.

Diyarbakır, 2002’den sonra ilk defa Olağanüstü Hal koşullarında Newroz’u kutluyor. 2016 Newroz’u Diyarbakır’da sokağa çıkma yasakları ve güvenlik operasyonların gölgesinde kutlanmıştı. Öte yandan protokol ve basın akreditasyon kartlarının üzerinde bulunan Demirci Kawa fotoğrafını polis tarafından sansürlendi.

SUR VE CİZRE’DE ÖLENLER UNUTULMADI

 

Sur ve Cizre’de yaşamını yitirenler unutulmadı. Sur’da öldürülen Çiyager ve Cizre’de bodrumlarda öldürülen Mehmey Tunç’un posterleri sahneye asıldı.(duvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.