Diyarbakır’daki asansörlerin yüzde 70’i tehlike saçıyor

Diyarbakır’daki asansörlerin yüzde 70’i tehlike saçıyor
İstanbul Mecidiye Köyde yaşanan asansör faciasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Makine Mühendisleri Odasının Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesinde yaptığı denetimler sonuç verdi.

İlyas AKENGİN/ÖZEL

 Geçtiğimiz yıl Kayapınar İlçesindeki asansörlerin yüzde 90’ında oturulamazken, yapılan denetimler sonucu bu rakam yüzde 60’lara indi. Bina yöneticilerini ve belediyeleri uyarın Makina Mühendisleri Odası Başkanı Gurbet Ülçen, asansörlerin yıllık bakımlarının yapılması gerektiğini belirterek, kırımızı etiketli olan asansörlerinde belediye tarafından mühürlenmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul’da geçtiğimiz gün yaşanan asansör faciasıyla ilgili tartışmalar devam ederken gözler Diyarbakır’daki asansörlerin durumuna çevrildi. Kentteki asansörlerle ilgili risk haritasını çıkaran Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Gurbet Ülçen, bu sonuçları Tigris Haber Gazetesine açıkladı.

Asansöre binen vatandaşların sadece iç kısmını gördüğünü, arka tarafından neler olduğunu bilmediğini belirten Ülçen, “Diyarbakır’da yaptığımız incelemelerde çokta iyi durumda olmadığımızı tespit ettik. Tespitleri yaparken şöyle bir uygulama yaptık. Asansörlerde kontrolleri yaparken 3 renk uygulaması yapıyoruz. Kırmızı etiketlerin bulunduğu asansörlerin kullanılmaması ve kesinlikle kapatılması gerekiyor. Sarı etiketimiz ise asansör kullanılabilinir ama eksikliklerinin giderilmesi lazım. Yeşil etiketimizde ise asansörün kullanılmasında bir sakınca yoktur anlamına gelir” dedi.

Bağlar tehlike saçıyor

Asansör kontrollerine 2012 yılında ilkin Kayapınar bölgesinde başladıklarını ifade eden Ülçen, “Bu çalışmalarımız bina yöneticilerinin başvuruları üzerinden gelişti. Onlar başvuru yaptığı takdirde kontrolleri yapabiliyoruz. Bugüne kadar 1269 bina yöneticisi asansörlerin kontrolü için bize başvurdu. Biz bu iki yıllık sürede 1269 asansörün  kontrolünden itibaren yaptığımız incelemede yüzde 59’u kırmızı etiketli. Kayapınar bölgesinde asansörlerin yüzde 58’i kullanılamaz durumda. Yenişehir bölgesinde yüzde 72,  Bağlar’da ise yüzde 87’si kırımızı etiketli ve kullanılamaz durumda. Asansör kontrolleri zorunlu olarak yılda bir defa yapılmalı. Bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ancak bina yöneticileri bize başvurduğu zaman bu kontrolleri yapabiliyoruz. Diyarbakır’daki durum şuan iç açıcı değil” dedi.

Kayıpınarda yüzde 90’lardan yüzde 60’lara gelindi

Kayapınar’da 2012-2014 yılında toplamda 1269 asansör kontrol ettiklerini belirten Ülçen, “Bağlarda 1 yılda 340, Yenişehir’de ise 1.5 yılda 416 tane asansör kontrol ettik. Bina yöneticisi kontrolleri yapmakla yükümlü. Mühürleme işlemleri ise belediyenin görevi. Türkiye’de ilk defa geçen yıl Kayapınar belediyesi 16 asansörü mühürledi. Bindiğimiz asansörün iyi mi kötü olduğunu bilmiyoruz. Diyarbakır’da yetkili olmayan kişiler tarafından asansörlerin bakımları yapılıyor. Bu doğru bir yöntem değil. Kentte geçen yıl 10 asansör kazası oldu, bazıları ölüme neden oldu. Bugüne kadar saedce Kayapınarda’ki denetimlerden sonuç aldık. Burada kırımızı etiketli asansör sayısı yüzde 90’dı. Ancak şimdi bu sayı yüzde 60’lara geriledi. Ancak Bağlarda’daki rakamlar korkutucu” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.