Diyarbakır’daki STK’lar: Barzani’nin gelişi manidardır

Diyarbakır’daki STK’lar:  Barzani’nin gelişi manidardır
Diyarbakır’da bulunan çeşitli STK temsilcileri, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Diyarbakır’a gelişinin önemli olduğunu ancak böylesi bir süreçte ve Erdoğan’ın daveti üzerine geliyor olmasını manidar bulduklarını kaydetti.Haci GÜNEŞ

Haber-Foto: Haci GÜNEŞ

Diyarbakır (Tigris Haber)-Kürdistan Federe Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyarbakır’a davet edilmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Diyarbakır’da bulunan çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisi, Barzani’nin Diyarbakır’a gelişiyle ilgili Sümerpark’ta bulunan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde ortak basın açıklaması yaptı. DTK, TUHAD-FED, Barış Anneleri, 78’liler Derneği, KESK, İHD, Barış Meclisi, Kurdî-Der, EPİDEM, gibi çok sayıda kuruluş temsilcilerinin bulunduğu onlarca STK adına Kürtçe’yi EPİDEM yöneticisi Şimel Beğik, Türkçe açıklamayı ise KESK Dönem Sözcüsü Kasım Birtek yaptı. Kürtçe açıklama yapan Şimel Beğik, bir Kürt liderinin kentlerine gelişinden mutluluk duyduklarını ifade ederek, ancak Barzani’nin gelişinin zamanlama açısında manidar bulduklarını kaydetti.

stk-kurtce-2.jpg

‘Barzani aynı duyarlılığı Newroz’a göstermedi’

Ziyaretin AKP’nin seçim çalışmasına dönüşmesinin kuvvetle muhtemel olan bir ziyaret olacağına dikkat çeken Beğik, “Sayın Barzani’nin duyarlılığın daha fazlasını tarihi Amed Newrozu’nda milyonlarca insanın şahitliğinde göstermesi gerekmez miydi diye sormak istiyoruz? Kürtler için Kürt Ulusal Kongresi’nin birlik ve sorunların çözümü için önemli bir parametre iken, toplanmasının ertelenmesi, Rojava devrimine karşı olumsuzluk sergilenmesi, Sayın Salih Müslim’in sınır kapısından geri çevrilmesi ve Sêmalka kapısının kendi kardeşlerine kapatılması kimlere hizmet eder sorusuna cevap bulmakta zorlandığımızı kamuoyu ile paylaşmakta sakınca görmüyorum” dedi.

 

‘Umarız AKP’nin kirli çıkarlarına alet almazlar’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürt Sorunun Çözümü için Newroz’da başlattığı süreci hatırlatan KESK Dönem Sözcüsü Kasım Birtek de, AKP’nin geçmişte olduğu gibi bugün de Kürtlerin taleplerini minimum bir düzeyde tutmak için çeşitli manevralar sergilediğini kaydetti. Birtek, Barzani’nin davet edilişinin, Kürdistan Federe Bölgesi Başkanı olarak değil de Kuzey Irak Bölgesi’nin Başkanı olarak davet edildiğini hatırlatarak, Barzani’nin bu sıfatla davet edilmesi bile Kürtlere karşı inkarcı zihniyetin devam ettiğini gösteren bir durum olduğunu vurguladı.

stk-turkce.jpg

Barzani’yle Diyarbakır’a gelecek olan Şivan Perwer’in de AKP’nin kirli politikalarına alet olmamasını isteyen Birtek, “Halepçe katliamını, ağıtlarıyla dünyaya duyuran Şivan Perwer’in, Roboski katliamcılarının seçim kampanyasına alet olmamasını istemiyoruz. Sayın Barzani ve Şivan Perwer’in AKP Hükümeti’nin kirli ve çıkarcı politikalarına prim vermeyeceğini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklamaya basın mensuplarının ilgisi ise bir hayli yoğundu.

stk-basin.jpg

Açıklamaya destek veren kurumlar: "TUHAD-FED, Barış Anneleri İnisiyatifi, 78'liler Diyarbakır Derneği, KESK, Kardelen Kadın Merkezi, KADEM, EPİDEM, Selis, Amida, Ceren, Gün Işığı Derneği, MEYA-DER, DİKASUM, DİSK, GÖÇ-DER, TMMOB, Diyar TUHAD-DER, DTO, Bağlar Kadın Kooperatifi, DTK Sağlık Meclisi, Öv-Der, İHD, Sarmaşık, Engelliler Meclisi, Barış Meclisi, KURDÎ-DER.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.