Diyarbakır'daki üstgeçitlere 'engelli' protestosu

Diyarbakır'daki üstgeçitlere 'engelli' protestosu
Diyarbakır Engelliler Platformu ve Kent Konseyi Engelliler Meclisi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Kayapınar ilçesi Ninova Parkı yanında bulunan üstgeçit önünde eylem yaptı.

Diyarbakır Engelliler Platformu ve Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Diyarbakır'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Kayapınar ilçesi Ninova Park yanında bulunan üstgeçit önünde basın açıklaması yaptı. Üstgeçit girişinde bir araya gelen engelli yurttaşların yanı sıra Engelliler Platformu üyesi Ramazan Serin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Aziz Dayan, Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Necati Pirinççioğlu ve çok sayıda kişi katıldı. Engelliler, "Bu üstgeçit engellilere yasak" dövizleri taşıdı. Yapılan açıklama sırasında, bir kişi de işitme engelli yurttaşlar için işaret diliyle metni aktardı.

'Engelli dernekleri sürece destek vermeli' 

Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık'ın Dünya Engeliler Günü olarak kabul edildiğini belirten Diyarbakır Engelliler Platformu üyesi Ramazan Serin, Türkiye'de engelli konfederasyonları, federasyonları, genel merkezleri ve derneklerine çağırıda bulunarak, "Barış sürecinde kardeşlik temelinde yaşam inşa edelim. Kardeşliğin gerekliliğini yerine getirilim, barışa omuz vererek engelleri kaldıralım. Kentimizi, kendimizi yaşam alanlarımızı özgürlükle taçlandıralım" dedi. 
Engeliler kent yaşamında yok sayıldığını kaydeden Serin, "Hükümet tarafından hayata geçirilen merkezi ve çok başarılı planlama süreçleri olmayan, ciddi karmaşanın ve kaosun ortaya çıkmasına neden olmakta; diğer taraftan ise yerelin bilgisini, birikimini, özelliklerini, hassasiyetlerini dışlayan yönetim itibariyle kentlerin ve yaşam alanlarımızın sağlıksız bir şekilde dizayn edilmesi sonucunu doğurmaktadır" şeklinde konuştu.

'Sosyal devlet olma kriterini yerine getirin' 

Başkan Erdoğan'ın açılışına katıldığı Urfa-Silvan üzerindeki yolun ve üstgeçitlerin engelliler, çocuklar ve yaşlılar tarafından kullanılmadığını dile getiren Serin, kenti ikiye ayıran demir yığınlarının engellilere reva görülmesini kabul edilemez bir insan hakI ihlali olduğunu söyledi. Serin, "Evde bakım ücretleri adı altında sosyal devlet olma kriterlerini yerine getirmeden çaba varsa bile diğer taraftan verilen aylıklar engelliyi dört duvar arasına hapsetmektedir. Bilimsel yaklaşımdan uzak, sosyal devlete yakışmayacak uygulamaları engellilere dayatmak ahlaki değildir" dedi. 

Talepler

Serin, engellilerin yaşam hayatına katılmaları için bazı taleplerini şöyle sıraladı: "TBMM'de yerel yönetimlerde belediye meclislerinde yüzde 10 engelli kotası uygulanması, 2022 aylığının çalışan engellilere de verilmesi, cezaevlerinde engelli olup yaşamlarını sürdürmekte güçlük çekenler serbest bırakılması, trafik ışıklarında sesli sinyalizasyon sisteminin yaygınlaşması, toplu taşıma araçlarında engellilerin şoförlerin keyfi muamelelerine ve insanlık dışı hakaretlerine maruz bırakılmamasını talep ediyoruz. Yetersizlik engelli olmak değil, engelleri yaratmaktır." Yapılan açıklama sırasında, bir kişi de işitme engelli yurttaşlar için işaret diliyle metni aktardı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.