Diyarbakır’dan Avrupa’ya Fırın Küreği İhracatı!

Diyarbakır’dan Avrupa’ya Fırın Küreği İhracatı!
Diyarbakır’da üç kuşaktan bu yana fırın küreği imalatı yapan 62 yaşındaki Mehmet Can Mızrak, bölge illerinin yanı sıra Avrupa ülkelerine bile fırın küreği ihracatı yaptıklarını söyledi.

Menekşe Arancak-özel

Diyarbakırlı 62 yaşındaki Mehmet Can Mızrak, tarihi Sur İlçesi’ndeki Marangozlar çarşısında hem kaybolmaya yüz tutmuş mesleğini koruyor hem de çocuklarına mesleği aşılıyor. 20 metrekarelik atölyede yıllardır mesleğini sürdüren Mızrak, ilerleyen yaşına rağmen gençlere taş çıkartıyor. Diyarbakır’ın ve bölgenin tüm fırın, lahmacun ve pizza salonlarında kullanılan kürekler Mızrak’ın ellerinden geçiyor.

Doğma büyüme Diyarbakırlı olduğunu söyleyen fırın küreği ustası Mehmet Can Mızrak, 50 yıldır fırın küreği yaptığını söyledi. Fırın küreklerini gürgen ağacının gövdesinden yaptıklarını belirten Mızrak, uzun uğraşlar sonucu şekil verdiği her boyuttan kürekleri ince bir işçilikten geçirerek müşterilerine sunduğunu belirtti.  

Üç kuşak bir arada

Mesleğe nasıl başladığını Tigris Haber’e anlatan, “50 yıldır bu işi yapıyorum doğma büyüme Diyarbakırlıyım, çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Bu mesleği aslen Elazığ Palulu bir ustamdan öğrendim. Eskiden tuğla kalıpları yapıyordum. Harman tuğla kalıpları fabrikaya dönüştürüldüğü için bu işi bırakmak zorunda kaldım. Ama daha sonra işime yoğunlaştım. Uzun süre tek başıma işi yürüttüm. Daha sonra oğlum büyüdü ve ona mesleği öğrettim. Oğlumda şuan bir usta kadar deneyim sahibi oldu. Mesleği öğrenen oğlumda kendi çocuklarına mesleği öğretiyor. Bu şekilde hem mesleğimizi korumuş olduk, hem de ekmeğimizi kazandık” şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerinden talep var

Her boyutta fırın küreği ürettiklerini söyleyen Mızrak,  “İşim fırın kürekleri yapmak. Önce kentteki lahmacun, pizza ve ekmek fırınlarına fırın küreği satmaya başladık. Daha sonra bölge illerinden yoğun talep geldi. Son birkaç yıldır Suudi Arabistan, Dubai, Rusya, Almanya ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Bir ara fırın küreği yetiştirmekte zorlandık. Ama daha sonra çocuklarımın da işi öğrenmesi ile bu açığımızı kapattık. Şuan günde ortalama 20 tane fırın küreği yapıyoruz” dedi.


 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.