Diyarbakır'ın 8 ilçesi 'ekonomik gelişmişlik' tablosunun dışında!

Diyarbakır'ın 8 ilçesi 'ekonomik gelişmişlik' tablosunun dışında!
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hazro ilçesinin 970’inci sırada gösterilmesiyle ilgili verdiği soru önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaza 10 soru sordu.

TİGRİS HABER - Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2022 yılında Kalkınma Ajansları tarafından yapılan ve İlçeler İtibarıyla Sosyo-Ekonomik gelişmişlik düzeyini gösteren tabloda, ülke genelinde 922 ilçe bulunmasına rağmen, Diyarbakır’ın Hazro ilçesinin 970’inci sırada gösterilmesinin nedenini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu.

Sezgin Tanrıkulu Hazro ilçesinin 970’inci sırada gösterilmesiyle ilgili verdiği soru önergesinde 10 soru sordu ve şu görüşlere yer verdi;

“Diyarbakır ilimiz sahip olduğu sanayi, tarım ve turizm potansiyeli ile ülkemizdeki önemli kentlerimizden biridir. Tüm bu potansiyeline rağmen Diyarbakır merkezi ile ilçeleri ve kırsal kesimi arasında var olan ekonomik ve sosyal dengesizlikler her geçen yıl daha da artmaktadır.

Diyarbakır ili Hazro ilçesi ve kırsal kesiminde geri kalmışlık kısır döngüsünü kırmak için, buralara yönelik olarak ivedi kalkınma politikalarının geliştirilmesi ve uygulamaya konulması kaçınılmaz hale gelmiştir.

2022 yılında Kalkınma Ajansları Gen. Müd. Tarafından yapılan ve İlçeler İtibarıyla sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyini gösteren tabloda ülke genelinde 922 ilçe bulunmakta, bu sıralamada Hazro ilçesi 970. sırada yer almaktadır. Tüm bu veriler Hazro ilçesinin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, pek çok ilçemizin dahi gerisinde olduğunu göstermektedir.”

Tanrıkulu, Cevdet Yılmaz’a yazılı olarak yanıtlaması için şu soruları sordu;

1-Bu ilçemizde, kaç doktor görev yapmaktadır? Doktor başına düşen hasta sayısı nedir? Hangi uzmanlık alanlarında doktor bulunmamaktadır? Bu branşlara ne zaman atama yapılacaktır?

2-Halen kaç okulda ikili öğrenim yapılmaktadır? Derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısı nedir? Branş öğretmeni açığı bulunan okul var mıdır? Kaç okulda ve hangi branşlarda açık bulunmaktadır? Öğretmeni bulunmayan köy ve okul var mıdır? Bu eksikler ne zaman giderilecektir?

3-Bu ilçemize bağlı belde ve köylerde, son beş yıl içerisinde temeli atılan, yapımına devam edilen veya tamamlanan okul, derslik, çocuk yuvası, hastane, sağlık ocağı, dispanser, huzurevi, kültür merkezi, spor alanı, kütüphane, köy konağı sayısı nedir? Hali hazırdaki durumları nedir?

4-Söz konusu ilçemizde, bağlı belde ve köylerde son beş yıl içerisinde, temeli atılan, yapımına başlanan veya tamamlanan alt yapı projeleri nelerdir? Bu projelerle ne kadar kaynak ayrılmıştır? Bu kaynağın ne kadarı harcanmıştır? Tamamlanma durumu nedir?

5-Bu ilçemizde internet erişimi bulunmayan belde, mahalle-köy ve okul sayısı nedir? Bu ilçemizin yüzde kaçı internet hizmetinden faydalanmaktadır?

6-Bu ilçemizde ve kırsal kesiminde yaşanan geri kalmışlık kısır döngüsünü kırmak için, buralara yönelik olarak hazırlanan kalkınma programları var mıdır? Nelerdir?

7-Bu ilçemizde kurulması planlanan organize sanayi bölgeleri veya küçük sanayi sitelerin var mıdır? Nelerdir?

8-İlçede tarım ve hayvancılığı geliştirmek için yapılan çalışmalar nelerdir? Bu kapsamda hizmete alınan işletme var mıdır? Hangi alanda faaliyet göstermektedir?

9-İşsizlik oranı konusunda yapılan bir çalışma var mıdır? Bu oran nedir?

10-Bu ilçemizi özel sektör açısından cazip hale getirmek, yatırımcıları bu bölgeye çekmek için, ilçe bazında teşvik, vergi indirimi vb. uygulamalar konusunda yapılan bir çalışma var mıdır? Kapsamı nedir?

Öte yandan Hazro ilçesinin yanı sıra Diyarbakır’ın 8 ilçesi (Çüngüş, Kulp, Dicle, Kocaköy, Eğil, Çınar, Hani Hazro bu araştırmanın dışında tutuldu. Ayrıca 81 il içerisinde Diyarbakır ise, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyini gösteren tabloda 68. Sırada yer aldı.

DİYARBAKIR

İlçe Adı Genel Sıralama İl İçindeki Sıralama Skor Kademe

Kayapınar, 150

Yenişehir, 227

Sur, 296

Bağlar, 337

Ergani, 690

Bismil, 796

Silvan, 852

Çermik, 879

Lice 917

Çüngüş, 930

Kulp, 935

Dicle, 941

Kocaköy, 945

Eğil, 951

Çınar, 962

Hani, 965

Hazro, 970

Türkiye’deki İlçe Sayısı: 922

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum