Diyarbakır'ın alternatif enerjisi model oluyor

Diyarbakır'ın alternatif enerjisi model oluyor
Türkiye'de elektrik üretimi için her yıl milyonlarca liralık ödenek barajlara, HES'lere ve termik santrallere yatırılıp doğa tahrip edilirken, yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisinden gerektiği kadar faydalanılmıyor.

 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise bir ilke imza atarak, Sümer Park Ortak Yaşam Alanı'nda yaşama geçireceği güneş enerjisi projesiyle parkın enerji ihtiyacını karşılayacak.

 

DİYARBAKIR - Türkiye'de enerji üretiminin büyük bir bölümü doğalgaz, hidroelektrik ve termik santrallerden karşılanırken, güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanma ise sadece yüzde 2,5 oranında. Mevcut enerji üretim yöntemlerinden, rüzgar dışında diğer tüm yöntemler doğa ve yaşamı yok ederken, ekolojik dengeyi bozarak toplumsal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Yenilenebilen enerji yöntemi daha sağlıklı ve ucuz olmasına rağmen Türkiye'de kullanılmaması dikkat çekerken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bu algıyı yıkmak için ve yaşanabilir bir kent için yenilenebilen enerji kullanımını esas alan bir proje geliştirdi. Projeye göre Sümerpark Ortak Yaşam Alanı enerjisini sadece güneşten karşılayacak bir parka dönüştürülecek.

Yıllık 800 MW enerji üretimi yapılacak

Proje, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2014 Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mali Destek Programı tarafından başarılı bulunarak, yaklaşık 666 bin TL hibe desteği aldı. Projenin temel hedefi ise yeşil ve çevre dostu, alternatif enerji üretimini esas alarak yılda 800 MW enerji üretmek. Projenin hayata geçmesinin ardından parkın yıllık 300 bin TL'lik elektrik tüketim gideri de ortadan kalkacak. Yine üretilen fazla enerjinin satışı da yapılarak gelir elde edilecek. Proje kapsamında kurulacak olan park içerisindeki atölye ile yurttaşlar da yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilinçlendirilecek.

“Yeşil dostu enerji üretmek amaçlanıyor”

Projeye ilişkin konuşan Elektrik Mühendisi Nujen Ayhan, amaçlarının Diyarbakır'ı güneş enerjisinin kullanıldığı bir kente dönüştürmek olduğunu ifade etti. Diyarbakır'ın bölge ve Türkiye'de güneş ışınlarından en fazla yararlanan yerlerin başında geldiğini söyleyen Ayhan, hazırlanan proje ile bölgenin avantajını ekolojik dengeyi korumaya aktaracaklarını söyledi. Ayhan, termik santraller, barajlar ve HES'lerin enerji üretiminde kullanılsa da doğaya ve yaşama büyük zarar vererek ekosistemi bozduğunu belirterek, projeyle yeşil dostu alternatif bir enerji üretimi yapacaklarını kaydetti.

“Sümer Park bacasız fabrika olacak”

Ayhan, insanlık ve doğanın geleceği için rüzgâr ve güneş enerjisi gibi alternatif enerjilere yönelmesi gerektiğini dile getirdi. Güneşin fazla olduğu günlerde enerjinin depolanacağını da belirten Ayhan, "Üretilen enerjinin fazlasını dağıtım şirketlerine satış yaparak, Sümer Park'ı bir nevi bacasız bir fabrikaya dönüştüreceğiz" dedi.  Bölgede model olacak ve sektörün gelişimine öncülük edecek olan projenin bir yıl içinde tamamlanması bekleniyor. (diha)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.