Diyarbakır’ın ihracatı 237 milyon dolara ulaştı

Diyarbakır’ın ihracatı 237 milyon dolara ulaştı
Fuarın açılışında konuşan Diyarbakır valisi Mustafa Cahit Kıraç: “Diyarbakır’ın ihracatı, 11 yıllık bir sürede yaklaşık 34 kat artarak, 2013 yılı sonu itibariyle 237 milyon dolara yükseldi”

Diyarbakır’da Ortadoğu Sanayi Ve Belediye İhtiyaçları Fuarı 

- Fuarda BDP’li Kışanak, vali Kıraç’a Kürtçe-İngilizce sözlük hediye etti 

- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak: 
 

- “Yerel yönetimler olarak bu fuardan istifade edeceğiz”
 

Diyarbakır - Ortadoğu Sanayi ve Belediye İhtiyaçları Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. Fuar açılında bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır’ın 2002 yılında 7 milyon dolar olan ihracatının 11 yılda 34 kat artarak, 237 milyon dolara ulaştığını söyledi. 
17-22 Nisan tarihleri arasında açık olacak fuara bu yıl ilk kez Suudi Arabistan’dan iş adamı heyeti katıldı. İnşaat alanında faaliyet yürüten 100 firmanın yer aldığı fuarın açılışı Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı. Fuarın açılış konuşmasına yapan Vali Kıraç, Diyarbakır’ın büyüyen ekonomisine dikkat çekti. Vali Kıraç, hızlı bir büyümenin yaşandığı Diyarbakır’da 2013 yılında 237 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anlattı. Çözüm sürecinin başlamasıyla Diyarbakır’a yatırım alanında yoğun bir ilginin olduğunu aktaran Vali Kıraç, “Günümüz dünyasında kentler ve bölgeler ulusal sınırların ötesine taşımaktalar. Şehirler hızlı bir şekilde küresel ağlara entegre olmaktadır. Artık ülkeler yerine kentlerin rekabeti öne çıkmaktadır. Ülkelerin gelişmişliğini, kentlerin rekabetçiliği belirlemektedir. Böyle bir dünyada kadim kent Diyarbakır’ın hak ettiği yeri alması kaçınılmazdır. Aksini düşünmek 33 medeniyetin beşiği olan Diyarbakır’ın tarihi misyonuyla bağdaşmaz. Diyarbakır GAP’ın en önemli uygulama yerlerinden bir tanesidir. Ulusal gelişim stratejilerinde de, bölgesel büyüme merkezi olarak tanımlanmaktadır. Yapılan önemli yatırımların etkisiyle Diyarbakır, alt yapı ve erişirlilik açısından, ülkenin rekabetçi illeri arasında hızla üst sıralara tırmanmaktadır. Son yıllarda Diyarbakır’da sanayi sektörü önemli bir gelişme göstermektedir. 2008-2011 yılları arasında Diyarbakır’ın ekonomisi yüzde 31’lik bir büyüme göstermiştir. Bu büyüme oranı ülke ortalamasının üzerindedir. Diyarbakır, sanayi üretiminin yanında ihracat miktarını da artıran bir kentimizdir. 2002 yılında sadece 7 milyon dolar olan Diyarbakır’ın ihracatı, 11 yıllık bir sürede yaklaşık 34 kat artarak, 2013 yılı sonu itibariyle 237 milyon dolara yükselmiştir. 2014 yılının ilk iki ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracattaki artışımız ise yüzde 71’e ulaşmıştır. Diyarbakır’ın ihraç ürünlerinin başında inşaat ve yapı malzemeleri gelmektedir. Çözüm sürecinin etkisiyle son iki yılda Diyarbakır’a yönelik yatırım taleplerinde çok ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. En çok yatırım yapılan alanlardan bir tanesi de inşaat sektörüdür. Diyarbakır, fuar ve kongrelerde büyük bir gelişme kat etmiştir. Bugün yılda ortalama 11 fuar düzenleniyor. Stratejik konumuyla Diyarbakır, ülkemizin, Avrupa’nın Ortadoğu coğrafyasına açılan kapısı konumundadır. Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da barışla birlikte bölgenin yeniden inşasında Diyarbakır çok önemli bir rol oynayacaktır” dedi.

“Diyarbakır, tüm ortadoğu’ya açılan kapıların bir merkezi durumundadır”
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise yaptığı konuşmada Diyarbakır’ın konumuna vurgu yaparak, Ortadoğu’nun merkezi olduğunu ifade etti. Yerel yönetimler olarak fuardan istifade edeceklerini belirten Kışanak, “Diyarbakır’ın önemli bir kent olarak, tüm Ortadoğu’ya açılan bir kapı olduğunu bu fuar vesilesiyle bir kez daha ifade etmek istiyorum. Diyarbakır, sadece Diyarbakır değildir. Diyarbakır, tüm Ortadoğu’ya açılan kapıların bir merkezi durumundadır. Bu fuarcılık faaliyetlerinin de her geçen gün güçlenerek büyümesi bunun en temel göstergelerinde birisidir. Kentsel hizmetler son derece önemlidir. Bir belediyecilik fuarının, belediye hizmetlerine yönelik bir fuarın düzenlenmesi önemlidir. Çünkü yerel yönetimler kentin tarihini, kimliğini, dokusunu yeni katkılarla geleceğe taşıyorlar. Bu yeni katkıları nasıl yaptıkları önemlidir. Geçmişle bağını koparmadan, geçmişin izlerini taşıyan daha modern, daha kaliteli yeni hizmetler sunarak, kenti hazırlamaları çok önemlidir. Yerel yönetimler olarak bu fuardan istifade edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Kıraç ile Kışanak, fuarda sergilenen stantları gezdi. Diyarbakır Büyükşehir Beledisi’nin standına gelen Vali Kıraç’a, Kışanak, Kürtçe-İngilizce sözlüğün yanı sıra, Kürtçe yemek tarihi kitabı ve çok dilli Diyarbakır belgeselini hediye etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.