Diyarbakırlı çocuklardan dünyaya Serê Salê mesajı

Diyarbakırlı çocuklardan dünyaya Serê Salê mesajı
Bölgede Ortadoğu halklarının yılbaşısı olan Serê Salê'ye (yılın başı)'na sokağa çıkma yasakları, operasyonlar ve çatışmalar altında girdi. Sur çocukları çatışmalara rağmen kapı kapı dolaşarak “Sersala we pîroz be”diyerek "Barış istiyoruz" dedi.

 

Sokağa çıkma yasakları, çatışma ve operasyonların sürdüğü Diyarbakır Sur’da yasakların 43. gününe girerken Suriçi çocukları ise Serê Salê’yi kutlamaktan vazgeçmedi. Çocuklar kapılarını çaldıkları evlerde yabancı olanlara yaptıkları kutlamaları anlattı ve tüm dünyaya ise şu mesajı verdi: “Suriçi’ndeki savaş bitsin”, “Barış istiyoruz.”

 SERÊ SALÊ (YILIN BAŞI) NEDİR?

Serê Salê, Ortadoğu halklarının Hicri Takvim’e göre kutladığı yılbaşı olarak bilinir. Kürtçe “yılın başı” anlamına gelip her yıl 13 Ocak akşamı başlar ve üç gün boyunca sürer. Serê Salê akşamı çocuklar, soba isi veya koyun yünü ile takma sakal ve bıyık yapar, kapı kapı dolaşırlar. İçlerinden bazıları tef ve arbane çalıp gruba eşlik eder. Çocuklar çaldıkları kapı açıldığı takdirde hep birlikte “Sersala we pîroz be” (Yeni yılınız kutlu olsun) diye bağırır, bahşiş, şeker veya hediye ister. Çocuklar, topladıkları hediye ve şekerler ile bahşişlerle alınan ceviz, pestil ve bademleri aralarında paylaşırlar.

Haber: Aziz FİDANCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.