Diyarbakırlı Gazeteciler: Her şeye rağmen umutluyuz

Diyarbakırlı Gazeteciler: Her şeye rağmen umutluyuz
Diyarbakır'da çalışan gazeteciler ve medya temsilcileri 10 Ocak çalışan Gazeteciler gününü Tigris Haber'e değerlendirdi.

Haber: Bekir Güneş

Tigris Haber- Diyarbakır'da çalışan gazeteciler ve medya temsilcileri 10 Ocak çalışan Gazeteciler gününü Tigris Haber'e değerlendirdi. Karamsar bir tablo çizen gazeteciler Diyarbakır'da medyanın ve gazetecilerin çok büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu ancak her şeye rağmen umutlu olmak gerektiğini vurguladı. 

Gazeteciler özelikle yaşanan ekonomik sorunların gazeteleri ve medya kuruluşlarını çok zor durumda bıraktığını belirtti. 


Gazeteler ile sanayi kuruluşlarının aynı konuma konulduğuna dikkat çeken Diyarbakırlı gazeteciler medya kuruluşlarının durumlarının biran önce düzeltilmesi için harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Diyarbakırlı medya temsilcileri ve gazeteciler bölgedeki gazetecilerin durumlarına ilişkin şunları söyledi:

Diyarbakır Yenigün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mesut Figançiçek

mesut-figancicek.jpg

Basın kurumlarının basın ilan kurumuna sadece bağlı olarak gelir elde etmeleri  ve son dönemlerde de gelirlerde yaşanan düşüşler, gelir giderlerdeki dengesizlikler gazete maliyetlerini olumsuz yönde etkiliyor. Büyük ihtimalle bazı gazeteler kapatmaya, kapatmasalar bile elaman eksilterek bu işlerini sürdürmeye çalışacaklar. Özelikle iletişim fakültesi mezunu çok sayıda gazeteci işsiz. 

Gazetelere devlet desteği çok az

Bunun nedeni de gazetelere verilen devlet desteği çok az. Gazeteciler işsiz olduğu sürece gazeteler bu desteklerden mahrum kaldığı sürece maalesef biz bu sıkıntıları yaşamaya devam edeceğiz. Biz defalarca birçok platformda kağıtlardan alınan KDV oranlarının düşürülmesini talep ettik. Örneğin ilginç bir şey var bir sanayi kuruluşu ile bir gazetenin sigorta maliyeti aynıdır. 

Basın eğer ki teşvik edilmek isteniyorsa SSK'ların düşürülmesi gerekiyor. Neden kamuoyu görevi gören bir gazeteci ile bir sanayici aynı oranda SSK ödesin. Bunlar istihdamın önündeki en büyük engellerdir. 


Rudaw TV Diyarbakır temsilcisi Maşallah Dekak: 

masallah-dekak.jpg

İşsiz kalan bir gazeteciler ordusu söz konusu.  Bunların sayıları binlerle ifade ediliyor.  Birçok arkadaşımız işinden oldu. 

Gazeteciler umudunu yitirmemeli

Bazı arkadaşlarımız bugünü cezaevlerinde geçiriyor bazı arkadaşlarımız ise bugünü mahkeme salonlarında yaptıkları haberler nedeniyle ifade veriyorlar. Dolayısıyla çok da iç açıcı bir gün değil bizim için. Fakat şunu söylemek istiyorum gazeteciler umudunu yitirmemeli. 

Waar TV Diyarbakır temsilcisi Nail Kadırhan:

nail-kadirhan.jpg

Türkiye'de özelikle de bölgede gazetecilik yapan arkadaşlarımız çok ciddi sıkıntılar içerisindedir. Bu bugüne özgü bir durum değil yıllardır süregelen bir durumdur.

Buruk bir sevinç yaşıyoruz

Cezaevlerinde yüzlerce gazeteci var, gazetelerin sahiplerinin değişmesi belki başka faktörlerle binlerce işsiz gazeteci var. Kurumları kapatılanlar var çeşitli sebeplerle işsiz kalanlar var. Böyle bir günde de 10 ocak gazeteciler gününü kutlamak bence buruk bir sevinç 


Diyarbakır Yenigün Gazetesi Muhabiri Mehmet Toğrul Çakır:

mehmet-tugrul-cakir.jpg

Çalışan gazeteciler günü bana gerçek anlamda çok anlamlı gelmiyor. Binlerce gazetecinin işsiz kaldığı iş bulamadığı bir dönemde gazeteciler gününü kutlamak bana çok mutluluk vermiyor. 

Hayal kırıklıklarıma rağmen mücadele edeceğim

Benim gazeteciliğe başlarken beklentim hem ekonomik hem de siyasi olarak daha özgür bir ortamda çalışmaktı ancak birçok sorunla karşılaştım. Bir kere maddi ve manevi olarak gazeteci hakketiği değeri görmüyor. Ben de gencim ve idealist olarak başladım ancak birçok genç gazeteci gibi giderek o idealist yönümüz törpüleniyor. Biraz hayal kırıklığı oluyor ama her şeye rağmen mücadele etmek gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.