Diyarbakırlı TOKİ'zedelerden yetkililere tepki

Diyarbakırlı TOKİ'zedelerden yetkililere tepki
Gündemde bir türlü düşmeyen TOKİ'nin icraatları, Diyarbakır'ın Üçkuyular semtinde yurttaşları adeta isyan ettirmiş durumda.

5 yıl önce yapımı tamamlanan konutlara hiçbir hizmetin sağlanmadığını ve adeta kendi kaderlerine terk edildiklerini söyleyen Engin Özel, "Madem ilgilenmeyecektiniz ne diye buraya toplu konut yaparak insanları mağdur ediyorsunuz? Başbakanlık buraya ne diye toplu konut yaptı?" dedi. 

Her fırsatta yarattığı mağduriyet ile adından söz ettiren Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Diyarbakır'ın Üçkuyular semtinde yurttaşları adeta isyan ettirdi. Çevre düzenlemesi yapılmayan TOKİ'ler nedeniyle bir çok yolda çökme yaşanırken, henüz asfaltlanmayan yollar ise adeta toz içinde kalmış durumda. Yaklaşık 5 yıldır burada ikamet eden Engin Özel, birçok noktada sorunların yaşandığına dikkat çekti. Sokakların birçok kez kazıldığını, ancak yapılmadığını ifade eden Özel, yapılan kazılar sonucu dahi hiçbir şeyin değişmediğini, aksine yolların kullanılmaz hale geldiğini aktardı. Tüm evlerin önünde kanalizasyon olduğunu dile getiren Özel, "Akşamları pencerelerimizi açamıyoruz. Olduğu gibi kanalizasyon kokusu içeriye giriyor" dedi. 

'Duvarlar kontrplak ve alçıpenden yapılmış'

Oturdukları evlerin önünde demirlerin olduğunu ifade eden Özel, çocukların sürekli olarak demirlere çarparak yere düştüğünü söyledi. Binanın içinde en üst kattan en aşağı kata kadar, ev içlerinin kontrplak ve alçıpenden yapıldığını aktaran Özel, duvarların içe doğru çöktüğünü, dağıldığını kaydetti. Tüm binalara sadece bir, iki kapıcının verildiğini belirten Özel, "Bizim binamızda 56 daire var. Bu 56 daireden hangisine yetişecek. İki binada toplamda 112 daire oluyor. Kapıcılara da hak veriyoruz. Temizliği tam yapamıyorlar, yetiştiremiyorlar. Artı bizim binamız da köy usulü yapılmış, tek bir binada sanki bir köy yaşıyormuş gibi" diye konuştu. 

'Buradakileri insan yerine sayan kimse yok'

Bina içi ve dışında çamaşır asılmasının yasak olduğunu, dairelerinin ise 45 metrekareden oluşması nedeniyle çamaşırları asabilecekleri bir yerin bulunmadığını ifade eden Özel, bu konu ile ilgili ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını, yıllardır elbiselerini banyoda kurutmaya çalıştıklarını belirtti. Konu ile ilgili sorunu yetkililere defalarca ilettiklerini, ancak çözüm üretilmediğini söyleyen Özel, ortada çözüm üretebilecek kimseyi bulamadıklarını ifade etti. TOKİ'lere ulaşım sağlayan toplu taşıma araçlarının da çok geç geldiğini söyleyen Özel, "Benim evim son durakta. Son durağa gelmeden önceki durakta otobüsler dönüyor. Buraya gelmiyor. Buradakileri insan yerine sayan kimse yok. Onlar oradan dönüp gittiği zaman biz yarım saat yürüyoruz. Ne kadar başvuruda bulunulursa bulunsun kimse dikkate almıyor. Belediye otobüslerini de aradık ancak kimsenin derdimizle ilgilendiği yok" diye konuştu. 

'Yöneticiler TOKİ tarafından seçiliyor'

Herkesin cebini para ile doldurma derdinde olduğunu belirterek içinde bulundukları duruma isyan eden Özel, "Madem ilgilenmeyecektiniz ne diye buraya toplu konut yaparak insanları mağdur ediyorsunuz? Başbakanlık buraya ne diye toplu konut yaptı? Kimse elini taşın altına koymuyor. İlaçlamayı dahi kendimiz yapıyoruz. Birçok cadde çökmüş durumda. Bırakın arabaları, çocuklar bu yolda bisiklet dahi süremiyor. Bina yöneticilerini dahi kendimiz seçemiyoruz. Başbakanlık TOKİ tarafından seçiliyor, gelen kişi de koltuğunda oturuyor" diye konuştu. 

'Hepimiz işçiyiz; her akşam taksi parası mı verelim?'

5 yıldır TOKİ'lerde oturduğunu söyleyen Abdullah Karaaslan da okul için yapılan yolda küçük çocukların ve yaşlıların çok zor şartlar altında yürüdüğünü kaydetti. Bahçe alanı olarak ayrılan yere ağaçların kendileri tarafından dikildiğini söyleyen Karaaslan, 5 yıldır hiçbir hizmet görmediklerine vurgu yaptı. Toplu taşıma araçlarının geç saatlerde olmadığını ifade eden Karaaslan, "Hepimiz işçiyiz. Gece 10-11 oldu mu araba yok. Bu insanlar akşam evlerine nasıl dönecek diye düşünen yok. Aylık 600 TL alıyorum. Her akşam taksi parası mı ödeyelim. Burada 300 bin tane ev var. Buraya biraz baksınlar" diye kaydetti.

 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.