Diyet ürün tüketiminde kilo uyarısı

Diyet ürün tüketiminde kilo uyarısı
Uzmanlar, hayatın bir parçası haline gelmeye başlayan light kola, light ekmek, light bal gibi diyet ürünlerin de kilo aldırabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, kilo almamak için tercih edilen light ürünlerin bilinçsiz tüketiminin kilo aldırabileceğini ifade etti. Formunu korumak isteyenler için son derece önemli olan light gıdaların tüketilen porsiyon ve miktarının önemli olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr Sema Erge, "Light ürünler, kalorisinin az olduğu ya da hiç olmadığı düşünülerek bol bol tüketilebilir mantığı ile paket paket yenirse, günlük kalori alımı artar. Bu durumda fazla kilo alımı kaçınılmaz hale gelir" dedi.

  Uyarılarını sürdüren Erge, “Tüketicid, aldığı ürünlerin üzerinde yazan kalori miktarlarına göre yanı 'bu az kalorili bunu alayım’ ya da 'bu diyet, bunu daha çok yiyebilirim’ olursa light-diyet tüketilerek total olarak daha fazla kalori alınmış olur. Örneğin light tatlılarda sükroz molekülü yerine yapay tatlandırıcılar kullanıldığı halde oldukça fazla kalori değerleri vardır. Fakat kişiler şeker içermediği için bu besinleri çok fazla tüketebilmektedirler” şeklinde konuştu.

 

DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

  Erge, diyete giren tüketicilerin en büyük hatalarından birinin ise sağlıklı bireylerin, özel hastalıklarda tüketilmek için üretilen diyet ürünlerini de bilinçsizce ve sıkça tüketmeleri olduğunu ifade etti. Yeterli ve dengeli beslenmesi konusunda uyarılarını sürdüren Erge, “Daha az kalori alayım, zayıflayayım veya kilomu koruyayım derken bu gıdalar ile tüketici daha fazla kilo bile alabilmektedir. Burada önemli olanın yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığını hayat tarzı haline getirmek. Unutmamak gerekir ki asla bir besin gıda teknolojisinin müdahalesiyle sihirli bir hale getirilemez. Besinleri; karbonhidrat, yağ, protein, mineraller ya da vitaminler açısından analiz etmek tabii ki tüketici için mümkün değildir. Bu değerler ancak laboratuvar şartlarında bilimsel analizlerle bulunur. Bu yüzden tüketicinin etiket bilgilerini doğru-yanlış olarak değerlendirmesi de mümkün değildir. Etiket kontrolünün hukuksal yaptırımlarıyla devletin denetiminde olması bizce en makul yoldur” dedi.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.