Doğal Gıda Lifleri ile Düşük Kalorili Tereyağı

Doğal Gıda Lifleri ile Düşük Kalorili Tereyağı
TÜ­Bİ­TAK des­te­ğiy­le yü­rü­tü­len bir pro­je­de, yağ ba­rın­dır­ma özel­li­ği olan do­ğal gı­da lif­le­ri kul­la­nı­la­rak te­re­ya­ğı­nın ka­lo­ri­si dü­şü­rül­dü.

Er­ci­yes Üni­ver­si­te­si Mü­hen­dis­lik Fa­kül­te­si Gı­da Mü­hen­dis­li­ği Bö­lü­mün­de, te­re­ya­ğı­nın yük­sek tan­si­yon ve da­mar sert­li­ği olan has­ta­lar ta­ra­fın­dan da tü­ke­ti­le­bil­me­si için Doç. Dr. Mah­mut Do­ğan ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len TÜ­Bİ­TAK des­tek­li pro­je­de ka­lo­ri­si dü­şü­rül­müş te­re­ya­ğı üre­til­di.  Te­re­ya­ğı­nın sağ­lık açı­sın­dan çok ya­rar­lı ol­du­ğu­nu an­cak obe­zi­te ve kalp da­mar has­ta­lı­ğı gi­bi has­ta­lık­la­rı te­tik­le­di­ği dü­şü­nül­dü­ğü için tü­ke­til­me­di­ği­ni be­lir­ten Do­ğan, te­re­ya­ğı­nın her­kes ta­ra­fın­dan ra­hat­lık­la tü­ke­ti­le­bil­me­si için ça­lış­ma­la­ra baş­la­dık­la­rı­nı ve light te­re­ya­ğı üret­tik­le­ri­ni be­lirt­ti.

 

Te­re­ya­ğı­nın önem­li bir gı­da mad­de­si ol­du­ğu­nu be­lir­ten Do­ğan, ”Son yıl­lar­da ko­les­te­ro­lü ar­tır­dı­ğı dü­şün­ce­siy­le te­re­ya­ğı tü­ke­ti­min­de azal­ma­nın ol­du­ğu bi­li­ni­yor. İn­san­la­rın tü­ket­tik­le­ri be­sin mad­de­le­ri ile sağ­lık­lı bir ya­şam ara­sın­da­ki iliş­ki­yi kav­ra­ma­ya baş­la­ma­sıy­la,  ko­les­te­rol ve kalp da­mar ra­hat­sız­lık­la­rı­nı öne sü­re­rek te­re­ya­ğı tü­ke­ti­min­den uzak du­rul­du. Bu­nun ya­nın­da di­ye­te­tik,  dü­şük yağ­lı ve lif­li gı­da­la­rın tü­ke­tim eği­li­mi git­tik­çe art­tı. Bu yüz­den te­re­ya­ğın­da ba­zı fonk­si­yo­nel de­ği­şik­lik­le­rin ya­pıl­ma­sı tü­ke­ti­mi olum­lu et­ki­le­ye­bi­lir dü­şün­ce­siy­le ça­lış­ma­ya baş­la­dık” de­di.

 

TÜ­Bİ­TAK AR­DEB ta­ra­fın­dan yak­la­şık 100 bin TL ile des­tek­le­nen pro­jey­le, ka­lo­ri­si azal­tıl­mış, pre­bi­yo­tik kah­val­tı­lık te­re­ya­ğı ve kre­ma­nın mo­del üre­ti­mi­ni yap­tık­la­rı­nı söy­le­yen Do­ğan, “Te­re­ya­ğı­na ve kre­ma­ya fonk­si­yo­nel özel­lik ka­zan­dı­rıl­ma­sı ama­cıy­la yağ kat­kı­sı kul­la­nı­la­rak (re­çe­te­de en az  %15 ora­nın­da) mo­del üre­ti­mi yap­tık. Ürü­nün yağ kat­kı­sı­nı do­ğal gı­da lif­ler kul­la­nı­la­rak kar­şı­la­dık ve te­re­ya­ğı­nın ka­lo­ri­si­ni dü­şür­dük” de­di.

tereyagi-2.jpg

Ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­re­rek ka­lo­ri ora­nı­nı ön­ce yüz­de 35 da­ha son­ra yüz­de 50 ora­nın­da dü­şür­dük­le­ri­ni ifa­de eden Do­ğan, uy­gu­la­nan yön­tem son­ra­sın­da te­re­ya­ğı­nın lez­ze­tin­de ve ko­ku­sun­da hiç­bir de­ği­şik­lik ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

 

Dün­ya­da İlk De­fa Böy­le Bir Ça­lış­ma Ya­pı­lı­yor

 

Te­re­ya­ğı­nın ka­lo­ri­si­nin dü­şü­rü­le­rek sağ­lık açı­sın­dan kul­la­na­ma­yan has­ta­la­rın tü­ke­te­bil­me­si için dün­ya­da baş­ka bir ça­lış­ma ya­pıl­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Do­ğan, ürü­nün dün­ya­da ilk ol­du­ğu­nu ve bu yön­tem­le el­de edi­len te­re­ya­ğı­na pa­tent al­mak için ça­lış­ma­la­ra baş­la­dık­la­rı­nı ifa­de et­ti. Do­ğan, dü­şük ka­lo­ri­li te­re­ya­ğı­nın kul­la­nıl­ma­sı ve se­ri üre­ti­mi­ne ge­çil­me­si için gi­ri­şim­de bu­lun­duk­la­rı­nı da söz­le­ri­ne ek­le­di.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.