Doğal mucize Kenger çıktı

Doğal mucize Kenger çıktı
Her derde deva doğal bir bitki olan Kenger Pazar tezgâhlarında satılmaya başladı.

Kenger’in yararları hakkında konuşan Yenişehir Cuma Pazarı esnaflarından İbrahim Halil, “Kengerin en büyük özelliği en başta doğal bir besin olmasıdır. Organik bir ürünün her şeye faydası vardır ayrıca Kenger ekilen bir bitki değildir. Tohumu yoktur ve doğada kendiliğinden yetişir” dedi.

Papatyagillerden, tüylü, dikenli, sütlü çok yıllık otsu bitki olan Kenger (Gundelia tournefortii), baharın gelmesiyle Pazar tezgâhlarında yerini aldı. Sakızı da yapılan Kengerin çeşitli yemekleri yapılıyor. Ülkemizin hemen her yerinde yüksek kesimlerde yetişen Kenger bitkisi Diyarbakır’da da Karacadağ’ın eteklerinde yetişmektedir. Kenger bitkisi bölgede turşu şeklinde basılıp tüketildiği gibi dondurucularda saklanıp kış mevsiminde çeşitli yemeği de yapılmaktadır.

Kramp çözücü etkisi olduğu ve migrene karşı faydalı olduğu söylenen Kenger’in halk arasında, sindirim sistemine de iyi geldiği bilinmektedir. Sinirleri güçlendirip ve kanı temizlediği düşünülen Kenger’in damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olduğu da bilinen faydaları arasındadır. Kenger bitkisi özellikle karaciğer organı için çok faydalı olup, Karaciğer yağlanmasına karşı tavsiye edildiği de söylenmektedir. Yine,   Kenger sakızı dişleri temizlemekte ve diş etlerini kuvvetlendirmektedir.

 

Kenger, doğal bir besindir

Yenişehir Cuma Pazarı esnaflarından İbrahim Halil, ise Kenger’in yararları hakkında şunları söyledi: “7yıldır Kenger satıyorum. Kengerin süresi zaten en fazla bir buçuk aydır. Kengeri biz toplamıyoruz, köylüler topluyor biz köylülerden alıyoruz. Kengeri köylüler Karacadağ bölgesinden topluyor ve Bağlar Kuruçeşme’ye getiriyorlar biz de onlardan satın alıyoruz. Kenger’in sulu yemeği olur, kızartması olur. Kenger taze olarak çiğ çiğ de yenir.  Genelde vatandaşlar Kengeri baharda alırlar ve kışın tüketmek için dolaplara doldururlar. Kengerin en büyük özelliği en başta doğal bir besin olmasıdır. Organik bir ürünün her şeye faydası vardır ayrıca Kenger ekilen bir bitki değildir. Tohumu yoktur ve doğada kendiliğinden yetişir. Kenger’in kilosu da 5TL’dir.”

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.