DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ TOPRAKLARA VEFA BORCUMUZ VAR

DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ TOPRAKLARA VEFA BORCUMUZ VAR
Avrupa Kürt İşverenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Necip Karakaş, Diyarbakırlı iş insanlarının Almanya ziyaretine ve derneğin faaliyetlerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

İlyas Akengin / Özel haber

Kürt İşverenler Derneği olarak AK Parti hükümeti ile diyalog halinde olduklarını ve Diyarbakır'da yenilenebilir enerji yatırımını devlet teşviki ile gerçekleştirdiklerini belirten Avrupa Kürt İşverenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Necip Karakaş, 24 Haziran seçimlerinden sonra yeni kurulacak olan hükümet ile de diyalog halinde olacaklarının altını çizdi.

Avrupa Kürt İşverenler Derneği Örgütlemeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Necip Karakaş ile derneğin faaliyetleri ve bölgedeki yatırımlar üzerine konuştuk.

'Amacımız Avrupa'da bulunan tüm Kürt işverenlerini bir arada toplamaktır'

Avrupa Kürt İşverenler Derneği'nin amacına ilişkin değerlendirmelerde bulunan, Örgütlemeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Necip Karakaş " Ben burada inşaat işleri ile uğraşıyorum. Derneğimiz Avrupa'da 2013 yılında kuruldu. Amacımız Avrupa'da bulunan tüm Kürt işverenlerini bir arada toplamaktır. Avrupa ile Kürdistan arasındaki ilişki ağını oluşturmak için köprü vazifesi görmek istiyoruz. Merkezimiz Almanya'nın Frankfurt şehrindedir. Fransa'da da bir şubemiz var. Yine, Avrupa'nın değişik ülkelerinde de derneğimizin üyeleri var. Değişik meslek gruplarında iş yapan üyelerimiz var. Derneğimizin bünyesinde 260 işveren bulunmaktadır. Ancak Avrupa'da henüz ulaşamadığımız binlerce Kürdistanlı işveren vardır" şeklinde konuştu.

'Doğup büyüdüğümüz topraklara vefa borcumuz var'

Derneğin ilk kurulduğu zamanlarda niteliğe fazla bakmadıklarını ancak son zamanlarda çıtayı yükselttiklerini ve daha çok niteliliği ön plana çıkarttıklarını belirten Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Avrupa'da bulunan Kürt işverenleri olarak doğup büyüdüğümüz topraklara olan vefa borcumuzu ödemek için elbette ki oralarda yatırım yapmak ve Avrupa'nın yüksek teknolojisini ülkemize götürmek istiyoruz. Bu kapsamda bu yıl Diyarbakır'da (Amed'te) yenilenebilir enerji için bir fabrika kurduk. Ben de birçok arkadaşım gibi bu fabrikanın bir ortağıyım. Aynı zamanda Rojava'daki Kürt işverenlerle de bizim diyaloglarımız var. Yine, 2015 yılında Kürt ekonomi konferansının yapılması için bazı çalışmalar yürüttük. Ama maalesef 2015 yılının sonunda çatışmalı sürecin yeniden başlaması ile şuanda bu çalışmalara ara vermek zorunda kaldık. Tabii ki, bir yere işverenlerin yatırım yapabilmesi için her şeyden önce orada güven ortamının sağlanması lazım. Ama biz her şeye rağmen yine de bazı yatırımlar için çaba harcıyoruz ve bu kapsamda altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Yani, ülke ile diyalogumuz sürmektedir ve bu diyalogu hiç bir zaman kopartmak istemiyoruz."

'Ülkemizde betonlaştırmaya değil üretime dönük projeler yapmak istiyoruz'

 Avrupa'nın yanı sıra bölgede de yatırım yapmak istediklerine vurgu yapan Karakaş, şu ifadeleri kullandı: "Bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla özellikle bölgede istihdamı arttırmaya dönük yatırımlar yapmak istiyoruz. Biz ülkemizde betonlaştırmaya değil üretime dönük projeler yapmak istiyoruz. Avrupa'daki ileri teknolojiyi ülkemize kazandırmak ve halkımızın yaşam standartlarını yükseltemeye dönük yatırımlar yapmak istiyoruz."

'Şirketlerimizin yüzde 50'sinin ülke ile diyalogları var'

 Dernek üyesi şirketlerin Avrupa'daki istihdama katkılarına değinen Karakaş, şu bilgileri paylaştı: "Avrupa'daki Kürt işverenlerin bünyesinde özellikle de hizmet sektöründe binlerce insan çalıştırıyoruz. Burada istihdamı 800'leri bulan şirketlerimiz var. Yine, şirketlerimizin yüzde 50'sinin ülke ile diyalogları var. Hem batıda hem de bölgede birçok yatırım yapan şirketlerimiz var. Yani, derneğimsimizin üyelerinden her bölgede de iş yapanlar var."

'Biz daha geniş katılımlı etkinlikler planlıyoruz'

 Diyarbakırlı iş insanlarının Almanya ziyaretini değerlendiren Karakaş, şunları söyledi: "Bu etkinlik de Kürt işverenlerinin bir araya gelmesinde büyük katkı sağlayacaktır. Aslında DTSO, DİSİAD, DESOB'un söz konusu bu etkinliği biraz ani oldu. Biz daha geniş katılımlı etkinlikler planlıyoruz. Tabii biz her şeye rağmen bu etkinliği pozitif yönüyle değerlendirip ilerideki daha geniş ilişkiler ağının bir parçası haline getireceğiz."

'Hiç bir siyasi hareket ile organik bir bağımız yoktur'

 Avrupa'daki Kürt işverenlerin Türkiye'dekilere göre daha avantajlı koşullara sahip olduğuna işaret eden Karakaş, "Biz burada hiçbir siyasi hareketin etkisi altında kalmadan çalışmalarımızı yürütebiliyor, daha bağımsız hareket edebiliyoruz. Bu kapsamda ulusal bir ekonomi kongresi için Avrupa'daki Kürt işverenlere daha büyük rol düştüğü kanaatindeyiz. Tabii biz Avrupa'daki Kürt İşverenler Derneği olarak tüm demokratik kuruluşlarla, insan haklarından yana STK'lar ile diyaloga açığız. Ancak bizim hiç bir siyasi hareket ile organik bir bağımız yoktur, olamaz da. Çünkü biz bir sivil toplum örgütüyüz ve tüm siyasi hareketlere eşit mesafede uzağız" diye konuştu.

Yeni hükümet ile diyalogu sürdüreceğiz

Avrupa Kürt İşverenleri Derneği'nin kuruluşundan bu yana resmi olarak Türkiye hükümeti ile diyalog halinde olduğunu ifade eden Karakaş, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Kürt İşverenleri Derneği adına Ankara'da Kalkınma Bakanlığı ile bir toplantı yaptık. Biz bakanlığı Almanya'ya davet ettik ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşarlığına bağlı memurlar gelip burada bir brifing verdiler. Türkiye'deki yatırımların avantajları hakkında bir brifingti ve zaten Amed'te yapılan yatırımı da devlet teşvikinden yararlanarak yaptık. Biz Avrupa'daki Kürt İşverenler Derneği olarak 24 Haziran seçimlerinden sonra yeni kurulacak olan hükümet ile de bu diyalogu sürdüreceğiz. Yeni kurulacak olan hükümeti en yakın zamanda ziyaret ederek bu işbirliğini sürdürecek ve yeni yatırımlar yapacağız. Aynı şekilde Avrupa'daki eyalet yetkilileri ile de diyalog halindeyiz ve tüm bu görüşmeleri de derneğimizin kimliği altında sürdürüyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.