Dokuz Kürt Partisinin Düzenlediği ‘Dil Çalıştayı’ başladı

Dokuz Kürt Partisinin Düzenlediği ‘Dil Çalıştayı’ başladı
Kürt Partilerinin kurduğu Kürt Dili Platformu’nun düzenlediği ve iki gün sürecek olan Dil Çalıştayının ilk oturumu bugün gerçekleştirildi. Çalıştayda anadilin önemine vurgu yapıldı.

Tigris Haber-Azadî Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşiti, anadilin kullanımına ilişkin Kur'an-ı Kerim'den referans vererek, "anadilin kullanımının farz" olduğunu belirtirken, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek ise, "Bugün dilimize sahip çıkmazsak çocuklarımız ve torunlarımız bizden hesap sorar. Dilimizi koruyup ve geliştirmek bizim insani ve ahlaki sorumluluğumuzdur. Kürt kazanımları dört parçada da saldırı ve tehdit altında. Bu saldırılara en büyük ve kutlu cevap ulusal birlik olacaktır" diye konuştu.

Çalıştayın ilk somut kararı olarak, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için çalışma yürütecek üç grup kuruldu. Gruplar; Hükümete talepleri iletmek, kamuoyu oluşturmak ve uluslararası sözleşmelere dayalı olarak çalışma yürütmek üzere görev aldı.

 9 Kürt Partisinin bir araya geldiği Çalıştaya, Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (PDK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) katıldı.  Kürt dilinin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla kurulan  "Kürt Dili Platformu"nun yol haritasının çizileceği  “Dil Çalıştayı” başladı. İki gün sürecek olan çalıştay Plaza Otel'de toplandı. Yaşamın her alanında Kürtçe konuşmaya çağıran çalıştaya, platformun düzenleyicisi olan siyasi partilerin liderleri, yazarlar, dil bilimcileri ve HDP milletvekilleri katıldı.

 Dilimiz varlık sebebimiz

Çalıştay'ın açılış konuşmasını yapan PDK-T Sözcüsü Şerefhan Cizirî, bir araya gelmelerinin "Kürtçe üzerinde devam eden asimilasyon politikaları" olduğunu belirterek, "Uluslar, anadilleriyle kimlik kazanır. Biz dilimizi unutursak varlık nedenimizi ulusumuzu da unutmuş oluruz" ifadelerini kullandı.

Kürt Diline Sahip çıkmak kimliğine sahip çıkmaktır.

PAK Başkan Yardımcısı Vahid Aba, çalışmalarının sonuç vermesi için güçlü bir siyasete gereksinim olacağını kaydetti. PDK Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak da toplantıyı Kürtlerin geleceği için çok önemli gördüğüne dikkati çekerek, "Kürtçe tüm Kürtlerin dilidir. Bundan dolayı Kürtleri temsil edecek her grup ve partinin temsilcileri bu platformda yer almalı" dedi.

Bileşenlerin seçimiyle Çalıştay'ın Divan Başkanlığı’na seçilen HDP Kars eski Milletvekili ve dilbilimci Mülkiye Birtane, önceleri Kürtlerin varlığının inkâr edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Şimdiyse Kürdün varlığı kabul ediliyor, ancak temel hakları inkâr ediliyor. Bu hakların en başında gelen anadilde eğitim üzerinde asimilasyon politikalarının katlanarak devam ettiği ve farklı evrelere taşındığını görüyoruz.”

ayatullah-(2).jpg

 Anadilini konuşmak namaz kadar farzdır

Azadî Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşiti, anadilin kullanımına ilişkin Kur'an-ı Kerim'den referans vererek, "anadilin kullanımının farz" olduğunu belirtirken, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek ise, "Bugün dilimize sahip çıkmazsak çocuklarımız ve torunlarımız bizden hesap sorar. Dilimizi koruyup ve geliştirmek bizim insani ve ahlaki sorumluluğumuzdur. Kürt kazanımları dört parçada da saldırı ve tehdit altında. Bu saldırılara en büyük ve kutlu cevap ulusal birlik olacaktır" diye konuştu.

 Bütün isimler Kürtlere yasaklandı

feleknaz-(2).jpg

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da, Kürdün varlığını; diline saldırarak yok etmek isteyenlerin, bugün Bütün Kürtçe ile yazılmış tabelaların kürt kanat önderi olan isimlerin tabelalardan teker teker söküldüğünü, değiştirildiğini söyledi. Uca, Kürt partilerinin bu saldırılara karşı Kürt dili etrafında bir araya gelerek adım atmasını, "tarihi adım" olarak niteledi.

Diyarbakır da Kürtçeden çok Türkçe konuşuluyor

Her geçen gün Kürtçenin kamusal alanda kullanımının azaldığına dikkat çeken ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek  “Diyarbakır da Kürtçeden çok Türkçe konuşuluyor. Duraklarda, otobüsler de her yerde Türkçe konuşuluyor artık. Türkçe değil de Kürtçe konuşunca insanlara gerip geliyor” dedi.  Çiftyürek, 9 Kürt partisinin dil konusunda bir araya gelmesini, sağlam adımlarla geliştirip süreklileştirmeye vurgu yaparak, bütün parti yönetimlerinin sokağa inmesini ve dillerine sahip çıkması çağrısı yaptı.

Kürt diline karşı bir inkâr söz konusu

KDP-T Başkanı Mehmet Emin Kardaş ise anadil etrafında Kürt partilerinin bir araya gelişine ilişkin şunları söyledi: "Dil toprağa bağlı. Toprağa bağlı olmayan dil, hiçbir zaman resmiyete kavuşmaz ve bir statü elde edemez. Türkiye’de Kürt diline karşı bir inkâr söz konudur. Bugün dilimiz üzerinde devam eden yasaklardan dolayı bizi bir millet olarak görmüyorlar. Kürt dili çok zengin bir dildir ve bugünlere ulaştı. Ancak şu an varlık ve yokluk savaşı veriyor. Dil mücadelesi tüm Kürtlerin ortak mücadelesidir."

İnsan ve Özgürlük Partisi Başkanı Sedat Doğan da Kürtlerin dil yarası olduğunu dile getirerek, "Yaramızı kendi elimizle sarabiliriz. Dermanımız da; evimizde, sokakta her yerde Kürtçe konuşmaktır" dedi. Ayrıca “diyerek, Kürtçenin artık bir statü alması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

 3 GRUBA FARKLI GÖREVLER VERİLDİ

 Konuşmaların ardından atölye çalışması yapmak üzere 3 grup oluşturuldu. Grupların birincisine "Kürt siyasi partilerinin belirlenen taleplerini gündemlerine alarak, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için bir toplumsal talebe dönüştürülmesi amacıyla kamuoyu oluşturulması" görevi verildi.

 İkinci gruba, "Hükümet ve bürokrasi nezdinde girişimlerde bulunarak bu taleplerin iletilmesi" görevi verilirken, siyasetçi ve hukukçuların yoğun olduğu üçüncü gruba ise, “Türkiye’nin taraf olduğu anlaşma ve sözleşmeler dikkate alınarak, konunun Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınması” için gerekli girişimleri yürütmesi görevi verildi.

Haber: Harun Aytulun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.