Domates hapı kalp hastalıklarına çare mi?

Domates hapı kalp hastalıklarına çare mi?
Kalp hastaları üzerinde yapılan araştırma, domates hapının, kardiyovasküler rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabileceği umut verdi.

İngiliz bilimadamlarının, yarısı kalp hastası olan 72 yetişkinin katılımıyla yaptığı araştırma çerçevesinde, her gün içilen domates hapı’nın damarların fonksiyonunu iyileştirdiği gözlendi.

Uzmanlar, domates hapının kalp hastaları üzerinde gerçekten işe yarayıp yaramadığının kanıtlanması için daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğine dikkati çekti.domates-3.jpg

Wellcome Trust, İngiliz Kalp Vakfı ve Ulusal Sağlık Araştırma Merkezi'nin finanse ettiği ve Cambridge Üniversitesi'nden bir ekibin yaptığı araştırmada, katılımcılara iki ay süresince domates hapı veya plasebo verildi.

İki ayın sonunda araştırmacılar, kardiyovasküler riskin belirleyicisi olarak kabul edilen önkoldaki kan akışını ölçümledi. Kalp hastalarında domates hapının, önkolda kan akımını önemli ölçüde iyileştirdiği, plasebonun ise böyle bir etki yapmadığı görüldü.

Domates hapının, tansiyon, arteriyel hız ve kandaki yağ seviyeleri üzerinde etkisi olmadığı, kalp hastalığının tedavisinde kullanılması durumunda diğer ilaçlarla birlikte alınabileceğine dikkat çekildi.(aa)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.