Dora: İbadet yerlerine siyasiler karar veremez

Dora: İbadet yerlerine siyasiler karar veremez
HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, ibadet yeri statüsünün belirlenmesine ilişkin kararları siyasetçilerin veremeyeceğini belirtti.

ANKARA - Cemevlerinin ibadet mekânı olduğuna ilişkin kararı sadece Alevilerin verebileceğini, devlet ve hükümetin asli görevinin ise bu kararı tanımak ve yasalarla güvence altına almak olduğunu söyledi.


Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde bütçenin 6'ıncı maddesi üzerine söz alan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Alevilerin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Dora, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamı gibi Alevi yurttaşları hedef alan katliamların etkili bir biçimde soruşturulması ve adaletin gerçekleşeceğin dair hiçbir şüphenin bırakılmaması gerektiğini söyledi. 

'Din dersi zorunlu olmaktan çıkartılmalı'

Zorunlu din dersi uygulamasının da sorunlardan bir diğeri olduğunu vurgulayan Dora şöyle devam etti: "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarının, aslında Sünni İslam'ın eğitimi ve öğretimini öngören içerik ve üslupta hazırlandığı dikkate alındığında, Alevi ailelerinin çocuklarının bu derse katılmaya mecbur edilmeleri inanç özgürlüğü hakkına açık bir müdahale oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri dinler, inançlar hakkında nesnel ve tarafsız bir ders niteliğine kavuşturulmalı ya da bu dersler zorunlu olmaktan çıkarılarak insan haklarına uyumlu bir muafiyet mekanizması oluşturulmalıdır." Dora, Alevilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için, Hükümete AİHM'in inanç özgürlüğü hakkının ihlali kapsamında Türkiye'yi kusurlu bulduğu konularda ciddi adımlar atmaya ve gerekli yasal düzenlemeleri acilen hayata geçirmeye çağırdı.

'Mor Gabriel'e ait araziler derhal geri verilmeli'

Konuşmasında azınlık vakıflarına ait taşınmazların durumuna da dikkat çeken Dora, azınlık vakıflarının AİHM'e açtığı davaların da etkisiyle 2003, 2008 ve 2011'de kimi düzenlemelerin yapıldığını ancak, bunların; Ermeni, Rum, Süryani, Keldani ve Musevilere ait mazbutaya alınmış 55 vakfı içermediği gibi el konulan taşınmazlar sorununa kapsayıcı çözümler üretmediğini söyledi. Azınlık vakıflarınca Vakıflar Genel Müdürlüğüne yapılan başvuruların büyük çoğunluğunun reddedildiğini belirten Dora, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından söz verilmesine rağmen Süryani halkı için kutsal bir öneme sahip tarihî Mor Gabriel Manastırı Vakfına ait son altı yıldır el konulan 30 parsel araziden henüz geriye kalan 18 parselin iade edilmediğine dikkat çekerek, "Haksız bir biçimde el konulmuş olan bu arazilerin bir an önce Manastır Vakfına iade edilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.