DSİ Su vermiyor pamuklar kuruyor!

DSİ Su vermiyor pamuklar kuruyor!
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Şekerören ve Belenli köylerindeki çiftçilerin pamukları susuzluktan kuruyor. DSİ 10. Bölge müdürlüğü, Göksu Barajında yeterli su yok diye pamuk üreticisi çiftçilere su vermezken, çiftçiler ise barajda yeterli miktarda su olduğun

Çınar ilçesi Şekerören mahallesi muhtarı Fuat Demirtaş, çiftçilere suyun verilmemesinden,  İşletme ve Bakım Şube Müdürü M. Yaşar Ceylan’ı sorumlu tutarken, :  “Bizlere barajda suyun olmadığını söylüyor ama barajda su var. Elbette gölette bulunan suyun bir limiti var. Suyun dibe inmemesi için bir sınır belirliyorlar ve bu su belirledikleri sınırın üstünde şuan.  Bu durumda isteyen çiftçilere su vermek zorundalar ama ne yazık ki bizlere su verilmiyor. Bizlere bahane olarak saçma bir sebep sunuyorlar; yok bilmem geçmişte su vanası bozulduğu için 45.000 TL fatura kesilmiş gibi mazeretler sunuyor Müdür Yardımcısı Yaşar Bey. Tuhaf olan diğer bir konu ise müdürün kendisi suyun verilmesi yönünde bir tutum içindeyken, Müdür Yardımcısı Yaşar Bey’in su yok deyip vermemesi” diye konuştu.

Pamuk kurumadan suyu bırakın!

Pamukların kurumamamsı için yetkililere seslenen Demirtaş,  "Çiftçinin pamuğu kurumadan gereken adımı atın ve suyu bırakın. Eğer pamuklarımız kurursa bundan hepimiz zarar görürüz. Çiftçinin zararı ülkenin de zararıdır. Bin dönüm bir pamuğun kuruması demek onlarca ailenin geçim sıkıntısı yaşaması demektir. Bunu çiftçimize yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

Ali Abbas Yılmaz / Menekşe Arancak / Özel

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Şekerören mahallesi muhtarı Fuat Demirtaş, DSİ'nin Göksu Barajından çiftçilere su verilmemesinden kaynaklı bin dönüm arazide pamukların kurumaya yüz tuttuğunu söyledi. 10-12 çiftçinin 1000 dönümlük araziye ekili olan pamuğu sulayamadıkları  için bir yıllık emeklerinin heba olmak üzere olduğunu belirterek yetkililerden duyarlılık çağrısında bulundu.

Diyarbakır’ın Çınar İlçesinde bulunan Göksu Barajından, barajdaki su miktarı yetersiz olduğu gerekçesi ile pamuk üreticisi köylülere su verilmiyor. Sulama birliklerinin kapatılmasından sonra DSİ 10. Bölge Müdürlüğü tarafından kontrol edilen Göksu Barajından su alamayan pamuk üreticileri feryat ediyor. Pamuklarının kuruma tehlikesi altına olduğunu belirten çiftçilerin talebi ise biran önce Göksu barajından bin dönümlük bir alanın sulanmasına yetecek olan suyun bırakılmasıdır.

Su verilmezse pamuklar kuruyacak

Barajdaki su seviyesini yerinde inceldiklerini ve pamuk sulamaları için verilmesi gereken su miktarının fazlasıyla barajda mevcut olduğunu ifade eden çiftçilere göre suyun bırakılmaması için hiçbir geçerli neden yok. DSİ 10. Bölge Müdürlüğüne başvurduklarını ifade eden Çınar ilçesi Şekerören mahallesi muhtarı Fuat Demirtaş, suyun verilmemesinden,  İşletme ve Bakım Şube Müdürü M. Yaşar Ceylan’ı sorumlu tuttu. DSİ 10. Bölge Müdürü  Ali Gökyel’in suyun verilmesi noktasında pozitif bir tutum içinde olduğunu ancak Yaşar Ceylan’ın ayak dirediğini iddia eden Demirtaş, suyun verilmemesi halinde pamukların kurumasından ve çiftçilerin uğrayacağı zarardan Ceylan’ın sorumlu olduğunu söyledi.

'Müdür suyu verelim diyor yardımcısı bırakmıyor'

Pamuk üreticisi çiftçilere suyun verilmemesinin gerekçelerine ilişkin şunları söyledi:  “Devlet su işleri Yaşar Bey müdür yardımcısı olur kendisi  ve bizlere barajda suyun olmadığını söylüyor ama barajda su var. Şimdi biz çiftçiler olarak bu barajların her zaman kontrol ederiz. 20/25 yıldan beri bu baraj orada mevcut ve oradan çiftçilere su veriliyor.  Elbette gölette bulunan suyun bir limiti var. Suyun dibe inmemesi için bir sınır belirliyorlar ve bu su belirledikleri sınırın üstünde şuan.  Bu durumda isteyen çiftçilere su vermek zorundalar ama ne yazık ki bizlere su verilmiyor. Ne zaman su istemeye gitsek bizi yok diye geri gönderiyorlar. Bizlere bahane olarak saçma bir sebep sunuyorlar; yok bilmem geçmişte su vanası bozulduğu için 45.000 TL fatura kesilmiş gibi mazeretler sunuyor Müdür Yardımcısı Yaşar Bey. Tuhaf olan diğer bir konu ise müdürün kendisi suyun verilmesi yönünde bir tutum içindeyken, Müdür Yardımcısı Yaşar Bey’in su yok deyip vermemesi.”

'DSİ su vermiyor'

Söylenenin aksine barajda yeterli su bulunduğunu ifade eden Demirtaş, “Vallahi bizler bu konuda bizi ciddiye almadıklarını, başıboş bıraktıkları düşünüyoruz. Bizler de başka bir neden bulamadık. Yani, şimdi su ne için var yaşayabilmek için tabii ki sonuçta bu pamuk bizim milli gelirimiz ama bu insanlar kabul etmiyor.  Su için para verelim dedik  hatta peşin ödeyelim dedik ama yok. Çiftçilerin talebi sadece 2 su verilmesi yönünde ama maalesef devlet su işleri su yok deyip duruyor.  Eskiden sulama birlikleri vardı ama onlar kapanınca şuanda Devlet Su İşleri’ne devredildi. DSİ de bize su vermiyor.  Yani, cidden neden vermediklerini de bilmiyoruz. Teknikerleri bizim ölçülerimize göre su yok diyorlar ama biz gittik gördük su var iki su verilecek kadar su var” diye konuştu.

Hem su vermiyor hem çiftçiye kızıyor!

DSİ 10. Bölge Müdürlüğünde Belenli Köyünden Hasip Serter adlı çiftçiye M.Yaşar Ceylan’ın kızdığı iddiasında da bulunan Demirtaş, “Vallahi daha nereye gidelim DSİ bölge müdürüne gittik çiftçi kardeşlerimle beraber Müdür Yardımcısı ile de görüştük hatta Müdür Yardımcısı Yaşar Bey  suyun olduğunu müdüre söylediğimiz için bizim bir çiftçi arkadaşımıza da kızdı” ifadelerini kullandı.

'Pamuklar zarar gördü ama sulanırsa kurtulur'

1000 dönüm alanda ekili bulunan pamuğun susuz kaldığını belirten Demirtaş, “Zarar şu anda bayağı var ve pamuklara su verilmezse şayet bütün mahsullerimiz heba olacak ve belki de bir daha  pamuk ekimi yapamayacağız. Pamuklar zarar görmüş durumda ama su verilirse şayet kurtulma olasılığı da var. Birçok çiftçimiz bir sürü borç harç edip sondaj yaptı ama bu da ne yazık ki yetmiyor” şeklinde konuştu.

'Barajda suyun olduğunu biliyoruz'

Barajda yeterli miktarda su bulunduğu noktasında ısrarını sürdüren Demirtaş, şöyle konuştu: “Biz DSİ’ye gittiğimizde Müdür Bey, suyun verilmesinden yanaydı ama müdür yardımcısı Yaşar Bey buna engel oldu.  Bizler suyun parası neyse söyleyin değeri ne kadarsa verelim yeter ki suyu verin dedik, maksat vatandaşımız mağdur olmasın ama Yaşar Bey su yok deyip bize kızdı. Eğer pamuk olmazsa devlet de bizden desteğini keser çünkü ortada bir pamuk yoksa neden destek verilsin ki? Eskiden sulama birlikleri vardı bunlar daha önce kendi aralarında toplanıp biz suyu buğdaya vereceğiz diye karar vermişler.  Halbuki suya en çok ihtiyacı olan ürün pamuktur ama onlar kararı buğdaydan yana kullanmışlar. Şimdi de su yok diyorlar. İnsanları kandırıyorlar bizim en çok üzüldüğümüz nokta da bu. Bizlere barajda su yok diyorlar, baraj can çekişiyor diyorlar. Eee buradaki çiftçi deli mi ki barajda suyun olmadığını gördüğü halde gidip ekim yapsın, parasıyla zoru mu var bu çiftçinin? Görüyoruz, barajda suyun olduğunu biliyoruz. Çiftçi demiyor ki barajını kurutana kadar su verin ama barajda su var ve 1000 dönüm pamuğa su vermekle baraj kurumaz.”

'Çiftçinin pamuğu kurumadan gereken adımı atın ve suyu bırakın'

Bu yıl pamuğa su verilmeyeceğini bilmediklerini ifade eden Demirtaş, “Hayır bize böyle bir bilgi verilmedi. Biz pamuğu ektik, suyu istedik, ondan sonra bize böyle bir karar aldıklarını söylediler. Ki bu karar da feshedildi zaten. Aslında mesele burada barajdaki suyun verilmesinde buğdayın mı pamuğun mu öncelikli olacağı da değil. Buradaki mesele barajda yeterli su bulunduğu halde pamuk üreticisine su verilmemesi ve çiftçinin pamuğunun kuruyacak olmasıdır. Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyorum; çiftçinin pamuğu kurumadan gereken adımı atın ve suyu bırakın. Eğer pamuklarımız kurursa bundan hepimiz zarar görürüz. Çiftçinin zararı ülkenin de zararıdır. Bin dönüm bir pamuğun kuruması demek onlarca ailenin geçim sıkıntısı yaşaması demektir. Bunu çiftçimize yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.