DSİ yapmayınca Belediye temizledi

DSİ yapmayınca Belediye temizledi
Devlet Su İşleri (DSİ), kendi sorumluluğunda bulunan ve Çınar ilçe merkezinden geçen taşkın kanalını “evsel atık” alanı ilan ederek, temizlemeyi reddince Çınar Belediyesi vatandaşların mağdur olmaması için taşkın kanalını temizledi.

Çınar ilçe merkezinden geçen Çakmak Deresi Taşkın Önleme Su Kanalı’nın temizlenmesi için Çınar Belediyesi’nin 3 yılık yazışmasını yanıtsız bırakan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü, 3 yılın ardından verdiği yanıtta taşkın kanalını “evsel atık alanı” ilan ederek, temizlemeyi reddetti.

 

Çınar Belediyesi’nin taşkın kanalının temizlenmesi istemine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü 3 yılın ardından yanıt verdi.  Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Fırat Tutşi imzasıyla verilen yanıtta, “Bahse konu dereye kanalizasyon bağlanması ve evsel atık atılması sonucu kirlilik oluşmaktadır” iddiasında bulundu. DSİ’nin 10 Bölge Müdürlüğü, bu iddiasından dolayı da kanalın temizlenmesin Diyarbakır Büyükşehir yasasıyla birlikte Belediye’nin sorumluluğunda olduğunu ileri sürdü.

Elmalı: DSİ’nin İddiaları Asılsız

DSİ’nin taşkın kanalını temizlememede diretmesinin ardından Çınar Belediyesi ekipleri, bin 600 metrelik derenin büyük bir kısmını temizledi. Temizleme çalışmalarını sürdüren Çınar Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Vekili Veysel Elmalı, DSİ’nin iddiasına yanıt verdi. Elmalı, “Belediyemiz tarafından hiçbir atık su gideri mevcut kanala bağlanmayıp söz konusu iddiaları kabul etmiyoruz.  Kanalda oluşan kirlilik yaz mevsiminde sulama sularının kanala deşarjı sebebi ile taşınan toprakların birikmesi ve çimlenmesi sonucu oluşan kirliliktir. Bu kirlilik neticesinde yaz sıcaklarının başlamasıyla mikrobiyal üreme sonucunda oluşan sivrisinek gerek fiziksel rahatsızlıklara gerekse hastalıklara neden olmaktadır. İlk bahar ve kış aylarının aşırı yağışlı geçmesi sonucunda da söz konusu kirlilik ölüme varan taşkınlar meydana getirmektedir. DSİ, sorumluktan kaçmak için taşkın kanalına evsel atık atıldığını ve kanalizasyon bağlandığını ileri sürerek temizlemeyi reddediyor. Oysa kanala hiçbir şekilde ne kanalizasyon hattı bağlıdır ne de evsel atık atılmaktadır” diye konuştu.

Vatandaşların mağdur olması için Çınar Belediyesi’nin temizlik çalışması başlattığını vurgulayan Elmalı, “DSİ üzerine düşen görevini yerine getirmediği için halkımızın mağdur olmaması için biz belediye imkanlarıyla derenin temizliğini yapmaya başladık. Çalışmamız devam ediyor” dedi.

Haber: Özcan YILDIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.