DTSO Heyeti Kürdistan”dan döndü

DTSO Heyeti Kürdistan”dan döndü
DTSO Ortadoğu Komisyonu: Diyarbakır ile Irak Kürdistanı arasında verimli bir ticaret köprüsü kurmayı hedefliyoruz.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) meclisi bünyesinde oluşturulan Ortadoğu ile Ticari İlişkileri Geliştirme Komisyonu; Irak Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulunduğu Hewlêr(Erbil), Süleymaniye ve Duhok gezisini tamamlayarak Diyarbakır’a döndü.

Ortadoğu ile Ticari İlişkileri Geliştirme Komisyonu Başkanı ve Meclis Üyesi Hüsnü Pervane, DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tekin, DTSO Bismil Temsilcisi ve Meclis Üyesi Erdal Avşar, Ortadoğu Komisyonu ve DTSO Meclis Üyeleri Salih Eren ve Vahit Karaaslan’ın yanı sıra; TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Akyıl ve Kürdistan ile iş yapan Diyarbakırlı işadamlarının içinde yer aldığı heyet, Irak Kürdistan Bölgesi’nde fizibilite çalışmaları yaptı.

DTSO heyeti, özellikle karşılıklı olarak çalışma masaları kurmak istediklerini dile getirerek yetkililerden Kürdistan’a yatırım olanakları ve ticaret potansiyeli hakkında bilgi aldılar.

Hewlêr Valisi  Newzad Hade ile başlayan Hewlêr görüşmeleri, Türkiye’nin Erbil Ticari Ateşesi Sayer Erbil, Sanayi ve Ticaret Bakanı danışmanı ve yasa müsteşarı Dr. Soran Selahaddin Shukur, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jalil Al Kayat, Şirketler Tescil Genel Müdürü Dilzar İsmail Ahmed, Yatırım Kurulu Genel Müdürü Newroz M. Muhammed Emin ile devam etti.

Ayrıca Kürdistanlı İş Kadınları Derneği Başkanı Ferda Cemiloğlu ile Hewlêr’de kurulan Türkiye’li Evrensel İş Adamları Derneği Başkanı Renas Elçi ve Türkiyeli işadamları ile de temaslarda bulunan heyet buradan Süleymaniye’ye geçerek Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sirwan Muhammed ve meclis üyeleri ile kapsamlı bir görüşme yaptı.

Gezinin Duhok ayağında ise Duhok valisi Tamar Remezan Fettah Koçer ile sınır kapılarındaki uzun beklemelere çözüm bulunması ve yeni kapıların açılması konusunda görüşme yapan heyet, ardından Duhok Ticaret ve Sanayi Odası’na geçerek başkan Eyad H. Abdulhalim ve meclis üyeleri ile iki oda arasındaki protokolün yenilenerek karşılıklı ilişkilerin daha güçlendirilmesi konularında görüştü.

 

Gezinin son gününde DTSO Başkan Yardımcısı Şilan Elmas’ın da katıldığı heyet, Sêmalka kapısından Rojava’ya geçmek için izin başvurusunda bulundu ve kapının ticarete açılması için çeşitli temaslarda bulundu.

 

 

DTSO heyeti sıcak karşılandı

Heyeti ağırlayan vali, oda ve iş kurumları; gösterdikleri sıcak ilginin yanı sıra, Diyarbakır ile Kürdistan arasında kapsamlı bir işbirliğini geliştirmek üzere, her türlü çalışmaya hazır olduklarını belirterek, bu gibi ziyaretlerin artması gerektiğini dile getirdiler.

Taraflar arasında çeşitli konularda birlikte çalışmak üzere, odalar arası protokollerin yenilenerek daha etkin işletilmesinin yanı sıra, odalarda karşılıklı olarak çalışma masaları kurularak ticari faaliyetlerde hız ve güven faktörünü arttırma yoluna gidilmesi konularında hemfikir olunarak çalışmalara hız verilmesi gerektiği dile getirildi.

Kürdistanlı yetkilileri Nisan ayındaki fuarlara davet eden DTSO heyeti, ayrıca sonbahar aylarında birlikte Ortadoğu Ekonomi Forumu gerçekleştirmek istediklerini de dile getirdiler. Kürdistanlı yetkililer ise, Diyarbakır ile Irak Kürdistanı arasında böylesi çalışmaların gerekli olduğunu ve ticarette her zaman yeni fırsatlar yakalanabileceğini belirterek; bu çabaların ekonomik işbirliğine dönüşmesi durumunda gelişmekte olan Kürdistan ekonomisinin içinde Diyarbakır’ın payının artacağını vurguladılar.

 

 

Görüşmeler verimli geçti

 

Görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini belirten heyetteki komisyon üyeleri, yaptıkları bu görüşmeleri DTSO Meclisi’ne aktaracaklarını, bundan sonraki geliş gidişlerin sıklaştırılarak iki bölge arasında verimli bir ticaret köprüsü kurmayı hedeflediklerini dile getirdiler.

Görüşmelerin tamamında, ticari faaliyetlerin gelişerek  için Diyarbakır ile Hewlêr arasında direkt uçak seferlerinin bir an önce başlaması gerektiğine ve mevcut kapıya ek olarak iki yeni kapının daha açılması gerektiğine dikkat çekilerek, bunun Arap ülkelerinin 2014 Turizm Başkenti ilan ettiği Hewlêr ile Diyarbakır arasındaki turistik faaliyetler açısından da önem teşkil ettiği vurgulandı.

Arzulanan bu gelişmelerin yaşanması durumunda; Diyarbakır’ın, 2013 rakamlarına göre Türkiye illeri arasında, 150 Milyon Dolar civarındaki ihracatı ile %1 paya sahip olduğu Irak(ağırlıkta Kürdistan) ihracat rakamını kısa sürede 1 Milyar Dolar seviyesine çıkarabileceği ön görülüyor.

dtso-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.