Dünya bunları görmeye gelecek

Dünya bunları görmeye gelecek
Türkiye dünyada bir ilki gerçekleştirecekTürkiye yeni bir turizm çeşidini dünyaya kazandırıyor. Türkiye'de, dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan 'mozaik müzeleri destinasyonu' oluşacak.

Gaziantep’teki Zeugma Müzesinin yanı sıra yapımına devam edilen Şanlıurfa'daki Edessa Mozaik Müzesi ve Hatay’daki Antakya Mozaik Müze’sinin   açılmasıyla Türkiye yeni bir turizm çeşidini dünyaya kazandıracak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, dünyanın en iyi 6'ncı turizm destinasyonu haline gelen Türkiye'nin, kültür turizmiyle de yükselişe geçtiğini belirterek, "Türkiye'de, dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan 'mozaik müzeleri destinasyonu' oluşacak" dedi.

Doğu ve güneydoğu turizmine büyük ilgi

Türkiye'deki barış iklimine işaret eden Özarslan, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da doğa ve kültür turizmi için büyük talep olduğunu, ürün taleplerinin de kültür turizmine yönelikgelişmeye başladığını söyledi. Özarslan, üçüncü havalimanı, hızlı tren hatları gibi kültürelaltyapıyı geliştiren büyük projelerin de hayata geçirilmesiyle kıyı şeridindeki deniz-kum-güneş turizmine yönelik ilginin Anadolu'nun kültürel zenginliğine doğru genişleyeceğini ifade etti.

Müzecilikte çağdaş bir atılım yapan Kültür ve Turizm Bakanlığının son yıllarda yeni müzeler inşa ettiğini de hatırlatan Özarslan, Şanlıurfa ve Hatay'da yapımı devam eden iki büyük mozaik müzesinin de yakın zamanda açılacağını bildirdi.

Dünyanın hiç bir ülkesinde yok

Özarslan, "Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesini de ekleyince, üç mozaik müzesi komşu illerde hizmete girmiş olacak ve böylece dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan 'mozaik müzeleri destinasyonu' oluşacak. Dünyada böyle bir şey yok. Türkiye'nin sunduğu ürün çeşitliliği ve kalitesi hiçbir ülkeyle mukayese edilemeyecek şekilde geliştiriliyor" diye konuştu.

Dünyanın en kıymetli mozaiği

Mozaik eserler açısından dünyadaki en geniş sergileme alanına sahip Hatay'daki Antakya Mozaik Müzesi, toplam kapalı alanı ise 32 bin 754 metrekare olacak ve müzeyi aynı anda 800 kişi ziyaret edebilecek.

Şanlıurfa Haleplibahçe'de "Amazon kraliçelerinin av ve savaş sahneleri"nin tasvir edildiği mozaiklerin bulunduğu Haleplibahçe Mozaik Müzesi ile Edessa Arkeoloji Müzesi ve Arkeopark'ın yer alacağı 57 bin metrekare üzerinde toplam 36 bin metrekare kapalı alan, Türkiye'nin en büyük müze komplekslerinden olacak.

500 bin mozaik bulunuyor

Mevcut yerinde sergilenecek yaklaşık bin metrekare mozaiğin yanı sıra müzede bin 500 metrekare civarında mozaik bulunuyor.

Buradaki Savaşçı Amazon Kraliçeleri mozaikleri ise mozaik tekniği, sanatı ve Fırat Nehri'nin orijinal taşlarından yapılması gibi özellikleriyle uzmanlarca dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlanıyor.

Müzede, yurt dışına kaçırıldıktan sonra bulunduğu ABD'deki Dallas Müzesinden geri getirilen, "ozanların babası" Orpheus'un, müziğiyle vahşi hayvanları uysallaştırdığını betimleyen mozaiğin de sergilenmesi bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.