Eğitime şimdi de ‘kanalizasyon’ engeli

Eğitime şimdi de ‘kanalizasyon’ engeli
Diyarbakır’da 5 yıl önce ‘yıkılma tehlikesi var’ denilerek boşaltılan ve tadilata alınan Nazmiye Tatlıcı Ortaokulundaki tadilat işlerinin büyük bölümü bitti, ancak okulda bu defa da kanalizasyon sorunu çıktı.

Diyarbakır’da 5 yıl önce ‘yıkılma tehlikesi var’ denilerek boşaltılan ve tadilata alınan Nazmiye Tatlıcı Ortaokulundaki tadilat işlerinin büyük bölümü bitti, ancak okulda bu defa da kanalizasyon sorunu çıktı.Kötü koku nedeniyle öğrenciler ve veliler duruma tepkili. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, okuldaki tadilat işlerinin bittiğini belirterek, “Şuan doğal gaz bağlantıları ve kanalizasyon problemleri var. Bu çalışmalar biter bitmez okulumuz eğitime başlayacak. Bu okuldan farklı yerlere gönderilen öğrencilerimiz tekrar okuluna geri getirilecek” dedi.

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan ve 2 bin 500 öğrenciye eğitim verilen 24 derslik Nazime Tatlıcı Ortaokulu 2012 yılında duvarlarındaki çatlaklar nedeniyle boşaltıldı. Okulun ilkokul kısmında eğitime devam edilirken, onarım amaçlı boşaltılan binadaki öğrenciler başka okullara geçici olarak gönderildi.  Tadilat için yaklaşık 6 yıl önce boşaltılan bina için İl Milli Eğitim Müdürlüğünün talimatıyla 2013 yılında binaya güçlendirme çalışması yapıldı.  2015 Yılında tamamlanan güçlendirme çalışmalarını inceleyen uzman ekipler, projenin okula uyumlu olmadığını belirleyerek iptal kararı verdi. 2017 yılında ise okulun tekrar eğitime devam edebilmesi amacıyla Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü yeni proje talep ederek, ihale yaptı. İhalenin ardından okulda yeniden güçlendirme çalışmaları başlatılarak 2018'in Ocak ayında tamamlandı. Tamamlanan çalışmaları inceleyen uzman ekipler ve yetkililer okul binası için geçici kabul yaptı.  Geçtiğimiz ay eğitime başlanılması beklenen okulun bu kez kanalizasyonunda kod farkı olduğu ortaya çıkınca okulda eğitime başlanılamadı.

Okulun içinden kötü kokular geliyor

Okul çevresinde oturan veliler çocuklarının uzak mesafelerdeki okullara gittiğinden yakınarak, yaklaşık 6 yıldır eğitimin yapılmadığını söyledi.  Aileler bir an önce okuldaki çalışmaların tamamlanarak, yetkililerden okulun eğitime açılmasını istedi. Aileler ayrıca, kanalizasyon sorunu nedeniyle öğrencilerin kötü kokudan etkilendiği belirtti.

Okul eğitime açılsın

nazime-ttlici-ilkogretim-(4).jpg

Öğrenci velilerinden Menfi Kılıç, tadilatı bitmeyen okul ile ilgili yaşadığı sıkıntılara ilişkin şunları söyledi: “Nazime Tatlıcı velisiyim. Engelli bir vatandaşım. Benim çocuklarımdan birisi Kayapınar’a gidiyor, 5’inci sınıfta. Sabahın altısında çocukları servis götürüyor. Saat yedi buçukta ders başlarken, çocuklar oraya bir saatten fazla bir zaman önce bırakılıyor. Çocuklarımız sabahın köründe zor anlar yaşıyor. Bir veli olarak ekstradan servis parası ödemek beni etkiliyor. Bu durumda tek ben değil birçok veli mağdurdur. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne defalarca gittik, sorunların en kısa sürede çözüleceği ve okulun 15 gün içinde açılacağı söylendi. Ama hala bir çözüm yok. Sorun çözülmeyince de vatandaşın mağduriyeti devam ediyor.”

Doğal gaz ve kanalizasyon çalışmaları bitince okul açılacak

Konuyla ilgili gazetemize konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, okuldaki tadilat işlerinin bittiğini belirterek, “Bizim okuldaki tüm çalışmalarımız bitti. Ufak tefek bir iki sıkıntı dışında okulumuzda bir sorun yok. Şuan ekipler doğal gaz bağlantılarını yapmak için çalışıyor. Okulu açabilirdik ancak havalar soğuk olduğu için bunu yapmadık. Ayrıca şuan kanalizasyonla ilgili sıkıntı da çözülmek üzere. Belediye görevlileri bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Onlar çalışmalarını bitirir bitirmez okulumuzu eğiteme başlayacak. Yine tadilat nedeniyle farklı okullara gönderilen öğrencilerimiz kendi okullarına gelip devam edebilecek. Okulumuzu en kısa sürede eğitime açacağız” dedi.

Öte yandan tadilatta olan okul kantininin açık olması dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.