Ekmeğini taştan değil, buzdan çıkarıyor

Ekmeğini taştan değil, buzdan çıkarıyor
Gün boyu avlandılar, birkaç balıkla evlerine dönebildiler…

-10 derecede  yapılan ve saatler süren balık avından sonra ancak birkaç kilo balık avlanılabiliyor…

Bitlis- Bitlis’in Ahlat ilçesi Ovakışla beldesinde 44 kilometrekare alanıyla bilinen Nazik Gölü şiddetli soğuklar yüzünden tamamen donarken, buzları kırarak gün boyu avlanan balıkçılar ise günler sonrasında evlerine sadece birkaç balıkla dönebildi.
Kar ve buzlanmaya rağmen kilometrelerce yol keteden balıkçılar göl üzerinde bulunan 30 santimetrelik buzu kırıp ağlarını soğuk sulara bırakırken, Ahlat Dağcılık ve Doğa Sevenler Derneği ise bu meşakkatli işi merakla izledi. Balıkçılarla beraber kilometrelerce yol yürüyen dernek üyeleri, donan gölde zorlu balık avını izlerken çatlayan buzlardan dolayı tedirginliğe kapıldı. Göl üzerinde avlanmayı sadece sofralarına birkaç balık götürmek için yaptıklarını anlatan balıkçılar, bin bir zahmetle balık avına çıktıklarını belirterek, "Göle en yakın yerleşim alanının 5 kilometre mesafe bulunuyor. Yapacak başka bir işimiz yok. Tek geçim kaynağımız balıkçılık. Bizler Nazik Gölü'nden çıkardığımız aynalı sazan balığı ile sofralarımıza bırakıyoruz. Aralık ayında donan göl, nisan ayının sonlarına kadar ancak çözülüyor. Kazma ve küreklerle buz kırıyoruz. Çok olmasa da çıkardığımız balıklar sofralarımızda karnımızı doyurmaya yetiyor. Bazen eli boş, bazen de günde bir kaç balık avlayarak evimize dönüyoruz. Bugün ise gün boyu balık avına çıktık fakat birkaç tane balık avlayabildik. Gün boyu eksi -5, -10 derecede suya ağ atarak balık avlıyoruz. Elimiz adeta buz kesiyor. Balık avını senede bir iki kez sadece günlük nafakamız için geliyoruz” dedi.
Ahlat Dağcılık ve Doğa Sevenler Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kapsal, bu haftaki programları kapsamında Nazik Gölü'ne bir yürüyüş düzenlediklerini, balıkçıların zorlu mücadelesine tesadüfen tanık olduklarını, gölde aynalı sazan ve yörede 'gocot' tabir edilen balık türlerinin olduğunu belirtti.
Dernek üyesi Zübeyir Ergezen ise sık sık bölgeye gezi düzenlediklerini, bu hafta ise Nazik Gölü'ne geldiklerini ifade etti. Kapsal, donan göl üzerindeki yürüyüş sırasında günlük nafakaları için gölde avlanan balıkçıların gün boyu tuttukları birkaç tane balığı evlerine götürdüklerine şahit olduklarını anlattı.
Ahlat Dağcılık ve Doğa Sevenler Derneği üyeleri ise şahit oldukları balık avında, balıkçılarla beraber ağ çekip onarlın ekmek mücadelesine şahit olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. 

balik-2.jpg

balik-3.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.