El ve bileğini çok kullananlar dikkat

El ve bileğini çok kullananlar dikkat
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Dr.Samet Karabulut, bilgisayar başında çok zaman geçiren ve elleriyle yoğun çalışan kişilerde görülen Karpal Tünel Sendromunun ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu söyledi.

Karabulut parmaklarda uyuşma ve özellikle geceleri ortaya çıkıp kola yayılan ağrılarla kendini belli eden rahatsızlığın, özellikle gün içerisinde ev veya iş yerinde ellerini sık kullanan kişileri tehdit ettiğini belirtti. 

  Karpal Tünel sendromunun ellerini fazla ve zorlayarak kullanan kişilerde daha sık görüldüğü bilgisini veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Operatör Dr.Samet Karabulut,  “Bu hastalık özellikle aynı el ve bilek hareketlerini sürekli tekrarlayan kişilerde olur. Aşırı el işi yapan ev kadınları, bilgisayar kullanımı, müzik aleti çalanlar, marangoz, bahçıvan, ağır sanayideki gibi ağır el aletleri ile çalışanlar, titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler gibi mesleklerde görülme oranı yüksektir. Bunların dışında şeker, tiroid hastalıkları, eklem iltihabı, gut, aşırı şişmanlık gibi durumlar ile hamilelikte de sık görülebilir. Karpal kanalın daralması ve median sinirin baskı altında kalması, kanal içi (el bileği kırıkları, yumuşak doku tümörleri, damar ve kas anomalileri gibi) meslek dışı sorunlardan da oluşabilir. Karpal tünel sendromu 40 yaş üzerinde, özellikle 40-60 yaş grubu kadınlarda, 4 kat daha fazla görülür” diye konuştu.

 

  KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?

  Karpal tünel sendromu; median sinirin el bileğinden geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan hastalıktır. “Karpal kanal” denilen yapı, bilek seviyesinde yer alır ve üst kısmında kalın bir band şeklinde yapı ile örtülüdür. Bu kanalın içerisinde parmaklarımızın hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, esas olarak parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve parmakları bazı hareketleri yapmasını sağlar. Kanalı daraltan nedenler, median sinirin kanal içinde baskı altında kalması ile sinirin görevindeki bozulmalar el-bilek hastalığını oluşturur.

 

Haber: Dilek SEZER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.