Elçi: Diyarbakır mahkemeleri suç işlemiştir

Elçi: Diyarbakır mahkemeleri suç işlemiştir
Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi ve DTK Hukuk Komisyonu sözcüsü Cafer Kan , ‘RED’ kararına tepki gösterdi…

Haber/Foto: Gencer ARPACI

DİYARBAKIR ( Tigris Haber) - Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemelerinin BDP’li tutuklu milletvekililer hakkında vermiş olduğu karara tepkiler gelmeye devam ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği tahliye kararının ardından, gözler BDP’li tutuklu milletvekillerinin tahliye talebine çevrildi. Ancak BDP’li vekillerin tahliye talebi Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemeleri tarafından red edildi. Bu karara ilişkin Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi, Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemeleri bu ülkedeki en yüksek mahkemenin kararını dikkatte almayarak suç işlediğini ifade etti.

‘Suç duyurusunda bulunacağız’

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemeleri bu ülkedeki en yüksek mahkemenin kararını dikkatte almayarak suç işlediğini kaydederek “Anayasa Mahkemesinin kararı bağlayıcıdır. Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemeleri bu ülkedeki en yüksek mahkemenin kararını dikkatte almamıştır. Dolayısı ile bu bize göre bir suçtur. Onun için biz bu konuda suç duyurusunda bulunduk. Bu karar toplumu olumsuz yünde etkiliyor ve toplumu geriyor. Son zamanlarda ‘cemaat ve AKP çatışması’ ideaları var. Eğer böyle bir durum varsa neden bu sonuçların bedelini toplum ödüyor? Burada sorumluluk hükümete düşüyor. Eğer Türkiye’de paralel devlet yapısı ya da birlikte hareket eden ve her şeyi etkisine alan yapı var ise, bu durum Türkiye demokrasisi için büyük bir tehlikedir. Hükümet derhal parlamentoyu toplayıp bu mahkemelerin varlığına son versin. Bizim çağrımız hükümet, bir ana önce bu meseleyi çözmesi lazım” diye ifade etti.

‘Karar barış ve müzakere sürecine zarar verecektir’

Bu konunda Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Hukuk Komisyonu sözcüsü Cafer Kan da, bu kararın barış ve müzakere sürecine zarar verdiğini belirterek “Hepimiz biliyoruz, Diyarbakır’da verilen bu karar barış ve müzakere sürecine zarar verecektir. Bu karar hukukun uygulanması olarak değil, bir siyasi karar olarak görmek mümkündür. Belki böyle bir süreçte, devletin iç çatışmalarında dolayı böylesi bir karar verilmesi gerekiyordu. Devleti kendisine göre dizayn etmeye çalışan guruplar ya da kişiler böyle bir karar verdi. Eğer hükümet, Kürt sorunu çözme noktasında samimi ise bu sorunu çözmesi gerekiyor” dedi.

cafer-kan.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.