Elçi, ‘Dosyayı uluslararası mahkemelere taşıyacağız’

Elçi, ‘Dosyayı uluslararası mahkemelere taşıyacağız’
Askeri Savcılığı'nın Roboski katliamı dosyasına verdiği takipsizlik kararına, Diyarbakır Barosu tepki gösterdi.

Haber/Foto: Gencer ARPACI 

DİYARBAKIR – Diyarbakır Barosu, Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi tarafından Roboski katliamı hakkında verdiği 'Takipsizlik' kararı ve 17 Aralık tarihinde yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında yapılan yasal düzenlemelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve çok sayıda baro avukatı katıldı. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi;  Katliamın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu, Anayasa Mahkemesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ve Birleşmiş Milletler yetkililerine başvuracağını belirterek “İnsanlığa karşı işlenen bu ağır suçun failleri adalet önünde hesap verene kadar olayın takipçisi olacağının bilinmesini isteriz. Bu amaçla; karara karşı itiraz, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yollarının etkili şekilde kullanılması gibi, Birleşmiş Milletler yetkililerini de görev ve incelemeye çağıracağız. BM Keyfi ve kısa yoldan İnfazlar Özel Raportörü ve diğer BM mekanizmalarının harekete geçmesi için girişimde bulunacağız” dedi.

Elçi; Bu kararın hiçbir hukuki değeri ve hükmü olmadığını, bombalama faaliyeti talimatını veren en üst komutandan, askeri hiyerarşisinde yer alan savcıdan “adalet” bekleyecek kadar saf olmadıklarını söyledi.

 

“Yeniden Yargılamaya” tartışmalara ilişkin daha önce açıklamaya yaptığını kaydeden Elçi; “ Bu gün bir kez daha konuya ilişkin görüş net bir şekilde ifade ediyoruz. Birkaç davada yeniden yargılama yaparak veya birkaç şahsiyeti kurtararak yeni ve güvenli bir hukuksal düzen ve gelecek kurmamız mümkün değildir. Yapılması gereken, “Yeni Bir Toplumsal Mutabakat ve Barış Yasası” adıyla kapsamlı ve birçok soruna köklü çözümler getirecek bir çalışma başlatılmalıdır. Kürt Sorununun çözümünde müzakere ve silahsızlanmadan, savaşın yol aştığı toplumsal yaraların sarılmasına kadar kapsamlı düzenlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

elci-3.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.