Elektrik her yeri çarptı

Elektrik her yeri çarptı
Dedaş, 7 İlçede 500 Bin Kişiyi Elektrik Kesintisi ile Susuz Bıraktı

DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) Diyarbakır'da elektrik borcu bulunduğu gerekçesiyle belediyelere ait su istasyonlarının elektriğini kesmesi üzerine 7 ilçede yaklaşık 500 bin kişi susuz kaldı.

İlyas AKENGİN-Ali VURANEL-Özcan YILDIZ

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in kendilerinden hayali, şişirilmiş ve mükerer fatura karşılığında çıkardığı borç için ödeme istediğini bunu kabul etmemeleri üzerine bütün kenti susuz bırakmak için trafodan parça söktüğünü söyledi. Sarı, "Trafonun parçasını gece bulduk ve çalıştırıyoruz. Zabıta ve kendi görevlilerimiz ile trafoyu kentin susuz kalmaması için koruyoruz. DEAŞ kentin katı atık arıtma tesisinin elektriğini kesti, tesisi şimdilik jeneratörle çalıştırıyoruz" dedi.

DEDAŞ'ın geçmiş borçlarından dolayı Diyarbakır'da belediyelere ait su pampa istasyonlarının elektriğini kesmesi tepkiye neden oldu. DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, dünden bu yana Ergani, Dicle, Çermik, Hani, Silvan, Bismil ve Kocaköy ilçelerindeki yaklaşık 500 bin kişinin susuz kaldığını söyledi. Sarı, "Şu anda gerçekten bir kriz ile karşı karşıyayız. Haksız bir kriz ve sorumsuzca yapılan bir iş. Şu anda 7 ilçemizin tamamının içme suyu kesik. Maalesef orada her hangi bir önlem alamadık. Şu anda 7 ilçemizdeki 500 bin nüfus dünden beri susuz" dedi.

Arıtma çalışmazsa Dicle’deki balıklar yok olur

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in atık suyunu aratan tesisin elektriğini de dünden beri kestiğini anlatırken, şöyle konuştu: "Burası 1 milyon nüfuslu şehrimizin atık suyunu arıtan bir tesistir. Tek kuruş borcu olmayan tesisimizin elektriği sorumsuzca pervasızca kesilebiliyor. Dicle Nehri'nde çevre skandalı olmaması için son 24 saattir; her saat 200 litre mazot kullanarak jeneratör ile tesisi çalıştırıyoruz. Günlük 150 bin ton suyu burada arıtıyoruz. Bunu arıtmadan Dicle Nehri'ne bıraktığımız zaman bütün canlılar ve balıklar yok olacaktır."

DEDAŞ ekiplerinin dün gece kenti susuz bırakmak için su pompalayan Dicle Barajı'ndaki kendilerine ait trafo merkezinin kapısını kırarak içeri girdiklerini ve yedek trafo parçasını sökerek götürdüklerini öne sürerken şöyle dedi: "Özelleştikten sonra güncel tek kuruş su borcu olmayan pompa istasyonundan söz ediyoruz. Geçmişle ilgili yapılandırma ve protokollerle tamamının borcunu ödememize rağmen bu sorumsuzca davranış maalesef yapılıyor. Buna rağmen halkımız sıkıntı çekmesin, susuz kalmasın diye yine gece yedek parçalar bulup trafoyu devreye alıp kendi trafomuzu zabıta ve güvenlik elemanlarımız ile korumaya almaya çalışıyoruz."

 

DİSKİ: BORCUMUZ YOK

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'ın her defasında hayali faturalarla ile kendilerinden para talep ettiğini, bunu hiç bir zaman kabul etmediklerini anlatırken, "Daha önce 18 ve 20 milyonluk iki faturayı inceleyerek birini 3 milyon diğerini 3 milyon 700 bine anlaşarak taksit ile ödedik. Üzerinde anlaştığımız hiçbir borcumuz kalmadı. Yasa ile devrolunan ve sorumluluk alanımıza giren gerek ilçe ve gerek beldelerin geçmişteki sorunları üzerinde yine bütün çabamız ve anlaşma istemlerimize rağmen hayali, yanlış ve mükerer faturalar gönderilerek bizden sürekli para talep edilmektedir. Bu haksız talepler bizi bugün bu noktaya getirmiştir."

 

Diyarbakır'da DEDAŞ tarafından elektriği kesilen ve günde kanalizyasyon suyunda 150 ton katı atık ayıklayıp Dicle Nehri'ne veren arıtma tesisinin müdürü Eşref Dağdelen, arıtma tesislerinin halk sağlığı açısından önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Dağdelen, şöyle devam etti:

 

"Diyarbakır kanalizyasyon suları arıtıldıktan sonra verildiği yer Dicle Nehri'dir. Kentin sularının aratılmadan Dicle Nehri'ne verilmesi bir çevre sorunu olarak ortaya çıkıyordu. Dicle Nehri'nin fauna ve ekolojik denge olarak önemli bir yer tutuyor. DEDAŞ hattı tesis içinde değil 8.5 kilometre öteden kestiler. Kesinti yapıldığı andan itibaren acil jeneratör ile tesis çalıştırıyoruz. Jeneratörler ile bu tür tesisleri sürekli işletmek doğru değildir. Bu sorunun ivedi şekilde çözülmesi gerekiyor. Burada günlük 150 bin metre küp atık su tesise geliyor. Bazen yağışlı dönemde artıyor. Günlük tesis içinde biriktirilen atık miktarı günlük 150 tondur."

Diyarbakır B.Şehir Belediyesi: 'Elektrik kesintisi siyasi'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, içme suyu ve atık su tesislerinde elektrik kesintisine giden DEDAŞ’a tepki gösterdi. Belediye, "Borcumuz yok, karar siyasi" diyor. DEDAŞ’tan henüz açıklama yok.

Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı atık su ve içme suyu arıtma tesislerinde elektrik kesintisine giden Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (DEDAŞ) tepki gösteren eş başkanlar Fırat Anlı ve Gültan Kışanak düzenledikleri basın toplantısında DEDAŞ’ın kente savaş açtığını söylediler.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır'ın uzun bir süreden beri DEDAŞ zulmünün altında olduğunu söyleyerek, kentte her geçen gün DEDAŞ'a yönelik tepkilerin büyüdüğünü ve bu tepkilerin isyan noktasında olduğunu belirtti.

"Mafyavari uygulama"

DEDAŞ'ın DİSKİ Genel Müdürlüğü'ne ait İçme Suyu Arıtma Tesisi, Atıksu Artıma Tesisi ve Pompa İstasyonu'nun enerjisini kesmeye başladığını açıklayan Anlı, "Sözün bittiği noktadayız. DEDAŞ, kentteki 1 milyon 607 bin insanın sağlıklı içme suyunu elde etmesini ve kentten toplanan atık suyun arıtılarak Dicle Nehri'ne verilmesini engelleyecek bir girişimde bulundu. Bu mafyavari ve kontrolden çıkmış bir uygulamadır. Yaratacağı sağlık problemlerinin sorumlusu DEDAŞ'tır" dedi.

Anlı, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün, DEDAŞ'ın özelleştiği 1 Haziran 2013'ten bu yana karşı karşıya bulunduğu tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini söyleyerek, "Borçsuz, sıfır borcu olan bir kuruluş olmasına rağmen DEDAŞ Genel Müdürlüğü, DİSKİ'den haraç almaya çalışmıştır" diye konuştu.

Fırat Anlı, Atıksu Arıtma Tesisi'nin elektriğinin kesilmesi nedeniyle, Dicle Nehri'nin  flora ve faunasının riske atıldığını da söyleyerek, DİSKİ Genel Müdürlüğünün borcunun bulunmadığını belirtti.

"Karar siyasi, bir kuruş borcumuz yok"

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, hukuksuz, yasalara ve mevzuata aykırı bir uygulamanın söz konusu olduğunu söyledi. DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün DEDAŞ'ın özelleştiği günden ve devir tasfiyesi sürecinden bu yana güncel ödemelerinin tamamını yaptığını söyleyen Kışanak, "DEDAŞ'a bizim güncel bir kuruş borcumuz yoktur. Buna rağmen elektriğimizi kesiyorsa o zaman bu uygulamanın arkasında başka nedenler arayacağız. Çok açık söylüyorum. Bunun alacakla, DİSKİ'nin çalışmalarıyla hiçbir alakası yoktur. Bu konu siyaset kokuyor. Arkasında ne varsa, kim varsa, ne yapmak istiyorsa bulup ortaya çıkarmak da hükümetin görevidir”  dedi.

Kışanak ayrıca kesintiler nedeniyle kentte yaşayan insanların sağlık açısından büyük risk altında olduğunu dile getirerek, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na durumu ileterek şikayette bulunduklarını ifade etti.

DEDAŞ açıklama yapacak

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarının düzenledikleri basın toplantısının ardından DEDAŞ yetkilileri bu gün içerisinde bir açıklama yapacaklarını duyurdular.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.