'Ellerinin hamuru' ile hamur işine gerdiler

'Ellerinin hamuru' ile hamur işine gerdiler
Diyarbakır’da, SODES kapsamında aldıkları kadayıfçılık kursunu tamamlayan 7 kadın, tatlı imalat dükkanı açtı.

 

 'Ellerinin hamuru' ile hamur işine giren kadınların tek isteği, piyasadaki erkek egemenliğine son vermek. 

  Türkiye’nin farklı illerinde çalışıp, emekli olduktan sonra memleketlerine dönen 7 kadın, 9 ay önce SODES kapsamında açılan kadayıfçılık kursuna katıldı. Kursta bir birleri ile iyi anlaşıp işi öğrenen 7 kadın, kentte erkeklerin egemenliğinde bulunan kadayıf imalatı işine girmeye karar verdi. Raife Belma Gökdemir isimli girişimci, 7 arkadaşını da yanına alarak kadayıf imalatı dükkanı açtı. Yaklaşık 2 ay önce kendi imkanları ile imalat dükkanını açan kadınların ortak hedefi, kadınların çalıştığı imalathaneden bir marka oluşturarak Türkiye pazarına açılmak.

 

  "Hedefimiz markalaşmak"

  Bursa’da tekstil işinde çalışıp emekli olduktan sonra memleketi Diyarbakır’a gelen Raife Belma Gökdemir, evde oturmaktansa kursa yazılmaya karar verdi. Kadayıfçılık kursuna başvuran Gökdemir, burada işi öğrendikten sonra Dila Hanım kadayıf imalathanesini açtı. Evde boş durmaktansa bu işe giriştiğini belirten Gökdemir, “Yaklaşık 9 ay önce kursa kadayıfçılık kursuna yazıldık. İşi öğrendikten sonra kadın arkadaşlarımızla böyle bir imalathane yeri açma fikri oluştu. Bütün malzemelerimizi kendimiz aldık. Projemizi hazırladık bu arada ve KOSGEB’e başvurduk, sonuçlanmasını bekliyoruz. KOSGEB’den olumlu bir dönüş olmasa da biz işimizi yapmaya devam edeceğiz. Kadayıfı zevk alarak yapıyoruz. Hedefimiz marka haline gelmek. Neden kadın yapamasın, kadınların eline de gayet yakışıyor yapmak. Bunu iyi yaptığımızı düşünüyorum. Geri dönüşler de çok güzel. Sattığımız müşterilerin geri dönüşü de güzel, memnun kalıyorlar. Hedefimiz ürünümüzü markalaştırıp bütün Türkiye’ye satabilmek” dedi.

 

  "Kadınlara istihdamımız daima açık olacak"

  İzmir’in Bornova İlçe Belediyesi’nde çalışıp emekli olduktan sonra Diyarbakır’a gelerek kadayıfçılığa başlayan Emine Aykan ise, ezelden beri kadayıf ustalarını erkek olarak tanıdıklarını, ezberi bozmak için bu işe giriştiklerini söyledi. Aykan, şu ifadeleri kullandı:

  “Eğer erkekler bu işi yapıyorsa kadınlar da yapabilir. Bunu düşünerek kadayıfçılık kursuna yazıldık. Orada burada beraber çalıştığımız arkadaşlarımızla da tanıştık ve birlikte bu imalathaneyi açtık. Biz bu işin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Hedefimiz kadın kadayıfçıları markasını oluşturmak. Kadın ustaların da isimlerinin çok yakın zamanda Türkiye çapında anılmasını istiyoruz. Müşteriler önce garipsiyorlar, kadınlar mı yapacak kadayıfı diye. Ustalarımızın da kadın olduğunu görünce mutlu oluyorlar. Başlangıç olduğu için günde 15-16 tepsi kadayıf üretebiliyoruz. Hedefimiz günde 200-300 tepsiye ulaşmak. Kadınlara istihdamımız daima açık olacak. Biz işimizi büyüttükçe alacağımız çalışanlar ve ustalar hep kadın olacak.”(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.