Elmalar dalında kar altında kaldı

Elmalar dalında kar altında kaldı
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Hakkari’de kurulan meyve bahçeleri, kar yağışı ile birlikte büyük zarar gördü.

HAKKARİ - Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Merzan Mahallesi’nde çiftçileri desteklemek amacıyla kurulan örnek meyve bahçeleri, zamansız yağan kar yağışı nedeniyle büyük zarar gördü. Elma bahçelerinin yanı sıra ceviz, armut ve birçok meyve ağacı tamamen tahrip oldu. Kavak ağaçlarının kökünden sökülüp devrilmesi ise büyük tahribatı gözler önüne serdi.

Bahçeleri zarar gören çiftçiler, kırılan meyve ağaçlarını bir tarafa toplayarak kar altında kalan meyveleri toplamanın telaşına düştü.
Necmettin Aydın, Eşref Özgür, Murat Kaya, Kerim Harmancı ve A. Kerim Kurt isimli mahalle sakinleri, zararlarının çok büyük olduğunu belirtti. 12 bin dönüm olan bahçesi kullanılamaz hale gelen Kerim Harmancı, ilk defa böyle bir afetle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, proje kapsamında kurulan bahçenin ise yerle bir olduğunu söyledi. Bahçede bulunan ceviz, armut ve birçok meyve ağacı tahrip olduğu gibi kavak ağaçlarının bile kökünden söküldüğünü ifade eden Harmancı, zararın büyük olduğunu söyledi.
2007 yılında projenin genel koordinatörlüğünü üslendiğini belirten Eşref Özgür, Merzan Mahallesi’nde 15 ayrı örnek meyve bahçesi kurduklarını söyledi. Kurulan bahçelerin yok olduğu gibi daha önce vatandaşın kurduğu tüm bahçelerin de zarar gördüğünü söyleyen Eşref Özgür, mahallelerindeki zararın 500 bin TL’yi bulduğunu söyledi. Özgür, “Mahallemizde büyük bir zarar var. Elma, armut, ceviz ve birçok meyve ağacı tahrip olmuş durumda. Kar altında kalan meyveleri toplamaya çalışıyoruz. 12 dönüm bahçesi olanlar var aramızda, onların da bahçeleri tamamen tahrip olmuş durumda. Hakkari Valiliğinin mahalleye bir hasar tespit heyeti göndermesi gerekiyor. Çiftçilerin bahçelerinde acilen hasar tespiti yapılması ve desteklenmeleri gerekiyor” dedi.(iha)

elmalar-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.